Povežite se s nama

U fokusu

Kreće rekonstrukcija ceste od Peca prema Mađarevu

Objavljeno:

- dana

NOVI MAROF

Hrvatske ceste  financirale su i izradile idejno rješenje za obnovu državne ceste D24 dionice Pece – Donje Makojišće – Mađarevo.

Hrvatske ceste  financirale su i izradile idejno rješenje za obnovu državne ceste D24 dionice Pece – Donje Makojišće – Mađarevo. Projekt podrazumijeva potpunu obnovu dionice ceste, uz primjenu adekvatnih rješenja priključaka i raskrižja, uređenje pješačko-biciklističkog prometa te temeljitu obnovu kolnika i uređenje odvodnje ceste, priopćeno je iz Grada Novog Marofa.

Ovaj projekt značajan je i zbog dionice uz groblje u Mađarevu. Gradonačelnik  Darko Hrenić u sklopu ovog projekta uspio je ishoditi projektiranje premještaja postojeće prometnice u smjeru juga zbog potreba osiguravanja prostora za proširenje groblja u Mađarevu. Postojeća trasa državne ceste u potpunosti bi se napustila, a za potrebe groblja Mađarevo i ostalih parcela uz staru trasu državne ceste potrebno je definirati novo raskrižje.

– Ovim projektom, osim nužno potrebne rekonstrukcije ceste, riješit ćemo i sve veći problem proširenja groblja u Mađarevu. Osigurat ćemo sigurnost na cesti i za vozače i za pješake. Izgradit će se pješačka staza koja će se protezati cijelom dužinom dionice ceste. Očekujem da će se u narednom vremenu krenuti u realizaciju ovog projekta rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa s vlasnicima parcela – izjavio je gradonačelnik Darko Hrenić.

Izvor:
Foto: RT/GRAD NOVI MAROF

U fokusu

Umirovljenici pripremaju veliki prosvjed zbog malih mirovina i siromaštva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz Bloka umirovljenici zajedno najavili su veliki prosvjed u povodu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba.

Poručuju kako će upravo tada, 1. listopada, organizirati prosvjed protiv siromaštva koji će se održati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Pozivaju umirovljenike, ali i udruge i političke stranke umirovljeničkog predznaka da im se pridruže i da zajedno pokažu Vladi da je dosta nametnutog siromaštva, prenosi Mirovina.hr.

– Vlada nije ni trepnula ne samo na naše zahtjeve, nego ni na više od 30.000 potpisa koje je sa zahtjevima za veće mirovine u peticiji skupio Sindikat umirovljenika Hrvatske. Umirovljenici ne mogu ići u štrajk, jer nemaju poslodavca pa nemaju kome štrajkati. Ipak, umirovljenici čine trećinu biračkog tijela u Hrvatskoj pa prosvjedom itekako možemo dati do znanja Vladi da našu podršku nema. Prosvjed 1. listopada je tek prvi korak. Nakon toga slijede i daljnje akcije, sve dok Vladu ne natjeramo da izvrši obećanja iz 2016. da prosječna mirovina bude 60 posto prosječne plaće – poručio je Milivoj Špika, predsjednik Bloka umirovljenika zajedno u HRT-ovoj emisiji Treća dob.

Zahtjevi umirovljenika su obuhvaćeni u 15 točaka, a jedan od njih je da se aktualna vrijednost mirovine, koja je sada oko 13 eura, poveća na minimalno 22 eura. Tako ‘puna’ starosna mirovina ne bi mogla biti manja od 902 eura, bez obzira na visinu plaće tijekom radnog vijeka. Špika smatra da je to realno.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Vandali razbacali vijence i lampione kod Križa zahvalnosti u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Polaganjem vijenaca, prigodnim govorima te molitvom kod Križa zahvalnosti u Varaždinu obilježena je 33. godišnjica oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije koja se održala u organizaciji Grada Varaždina i Varaždinske županije, u suradnji s Koordinacijom udruga branitelja.

No, u ponedjeljak, 23. rujna vandali su razbacali vijence i lampione.

– U našem Varaždinu nažalost ima vandala kojima ništa nije sveto. Zahvaljujem radnicima Čistoće koji su u najkraćem mogućem roku sanirali prostor – napisao je Neven Bosilj, varaždinski gradonačelnik na svojem Facebooku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje