Povežite se s nama

Život i društvo

Pravobraniteljica savjetovala invalide o ostvarenju njihovih prava

Objavljeno:

- dana

Anka Slonjšak u Lepoglavi

Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom boravila je u Lepoglavi. 

Ovaj je posjet dio aktivnosti koji Ured pravobraniteljice kontinuirano provodi.  Posjećujući jedinice lokalne samouprave diljem Hrvatske, u razgovoru s predstavnicima lokalnih vlasti i s građanima, upoznaje se sa stanjem na terenu vezano uz osobe s invaliditetom. Pritom ih savjetuje  o njihovim pravima i kako ih ostvariti. 

Teško zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Općenito, najčešće pritužbe osoba s invaliditetom vezane su za materijalna prava, odnosno socijalnu skrb. Puno je upita kako da osobe koje žive u jednočlanim obiteljima ili kod roditelja ostanu živjeti u takvom okruženju, rekla je Anka Slonjšak u lepoglavskom Kulturnom centru. Pravobraniteljica je pohvalila arhitektonsko rješenje ustanove zbog laganog pristupa osoba s invaliditetom. 

Bez šanse pokazati što znaju

Gradonačelnik Marijan Škvarić potaknuo je pitanje teškog zapošljavanja osoba s invaliditetom. Naime, kako je istaknuto, poslodavci ne žele zapošljavati osobe iz kojih ne mogu izvući maksimum, što osobe s invaliditetom stavlja u neravnopravan položaj. Iako je riječ o osobama koje su sposobne za rad, često ne dobivaju šansu pokazati svoje sposobnosti.

– Na području Hrvatske registrirano je oko 510 tisuća osoba koja ostvaruju određena prava kao osobe s invaliditetom. Uglavnom je riječ o nisko obrazovanim osobama, što stvara problem kod zapošljavanja i za posljedicu ima smanjenje mogućnosti samostalnog života – istaknula je pravobraniteljica Slošnjak.

Razgovor s građanima i pohvala Lepoglavi

– Na području Hrvatske registrirano je oko 510 tisuća osoba koja ostvaruju određena prava kao osobe s invaliditetom.

Nakon održanog sastanka, pravobraniteljica je održala individualna savjetovanja sa zainteresiranim građanima.

– Problem koji se javlja najčešće je vezan za provođenje usluga, posebice na nedovoljno pristupačnim područjima kao što su brdski krajevi. Zbog loše prometne povezanosti i izostanka usluga, osobe s invaliditetom su u tim krajevima često izolirane pa nemaju valjanu zaštitu i potrebne usluge za samostalni život – istaknula je nakon održanog savjetovanja pravobraniteljica, dodavši da je, s obzirom na veliki broj osoba s invaliditetom koje žive na području gradova Lepoglave i Ivanca i okolnih općina, potrebna suradnja jedinica lokalnih samouprava s postojećim institucijama kako bi se svim osobama s invaliditetom omogućila dostupnost usluga, a time i pružila mogućnost za samostalan život.

Na kraju svog boravka, Anka Slonjšak pohvalila je Lepoglavu – Vidljivo je da se Grad Lepoglava maksimalno trudi unaprijediti kvalitetu usluga za osobe s invaliditetom. Pri tome je uz vidljive pozitivne pomake, vidljiv i prostor za daljnji napredak – zaključila je pravobraniteljica Anka Slošnjak.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje