Povežite se s nama

Život i društvo

Potpisani ugovori za izradu dokumentacije: Jahaonica u Optujskoj ulici dobit će novi sjaj i niz sadržaja

Objavljeno:

- dana

Jahaonica, zgrada Zapovjedništva i povijesne staje u nekadašnjem austrougarskom vojnom konjičkom kompleksu u Optujskoj ulici u Varaždinu, ponovno će „oživjeti“.

Župan Anđelko Stričak potpisao je danas u Županijskoj palači osam ugovora za izradu projektno-tehničke dokumentacije koja je preduvjet da taj vrijedan povijesni kompleks dobije novi sjaj, i to u sklopu projekta „Revitalizacija austrougarskog vojnog konjičkog kompleksa u svrhu očuvanja kulturne i povijesne baštine Varaždinske županije“.

– Projektom je predviđeno da objekti izgrađeni u doba Austro-Ugarske postanu mjesto na kojem će se održavati događanja s ciljem promocije konjaništva, ali i izložbe, koncerti, predstave, seminari, turniri i druge kulturno-umjetničke, obrazovne i sportske manifestacije. Zgrada jahaonice bit će, naime, pretvorena u multifunkcionalni prostor javne namjene. Posebna zanimljivost će biti „Županijski vremeplov“, centar u kojem će se posjetitelji moći upoznati s poviješću Varaždinske županije ispričane na drugi način, iz perspektive vojske, vojnika i konjaništva – rekao je župan Anđelko Stričak.

I dok će „Županijski vremeplov“ biti smješten u Zgradi zapovjedništva, povijesne staje, odnosno gospodarska zgrada prenamjenom će dobiti nove sadržaje, tako da će se u jednom dijelu koristiti za privremeni smještaj konja i kočija za potrebe Husarske garde Varaždinske županije. Postojeće staje u sjevernom dijelu bi se uklonile, dok bi se nove izgradile na zapadnom dijelu, čime bi se dobio veći otvoreni prostor za održavanje različitih događanja na otvorenome.

Za izradu projektno-tehničke dokumentacije odobreno je 80,88-postotno sufinanciranje bespovratnim sredstvima EU u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava “Priprema projektno-tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije” kojeg je objavilo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.

I dok je procijenjena vrijednost izrade dokumentacije bila 410.213,02 eura, nakon provedenih postupaka javne nabave postignuta je manja cijena, pa će za izradu glavnog, idejnog, izvedbenog projekta, niza elaborata, snimaka i druge dokumentacije biti izdvojeno nešto manje od 280.000 eura (279.619,49 eura).

Župan Stričak je ugovor za izradu idejnog projekta, glavnog projekta s pripadajućim elaboratima te izvedbenog projekta potpisao sa Studijem Nexar d.o.o. (vrijednost 177.500 eura), a s tom tvrtkom je potpisan i ugovor za izradu projekta interijera i opremanja (vrijednost 58.500 eura). Ugovor za izradu elaborata ocjene postojećeg stanja konstrukcije potpisan je s tvrtkom Building d.o.o. (vrijednost 11.750 eura), za izradu arhitektonske snimke postojećeg stanja s tvrtkama Complex project d.o.o. i Zelena gradnja d.o.o. (vrijednost 8.562,50 eura), za geomehanički elaborat s Complex projectom d.o.o. (vrijednost 3.125 eura), za geodetsku položajno-visinsku snimku s Geodetskim uredom Jurković d.o.o. i Terenskim izmjerama d.o.o. (999 eura), za reviziju betonskih i čeličnih konstrukcija s tvrtkom StruDes d.o.o. (3432,99 eura), dok je usluga izrade projekta tehničke zaštite i videonadzora ugovorena s tvrtkom Alarm automatika d.o.o. (2.125 eura).

Uz pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darka Majhena i ravnatelja JURA-e Mladena Jakopovića, na potpisivanju ugovora bili su predstavnici tvrtki Vesna Brković, Jerko Bošković, Silvije Krsnik, Ranko Čop i Mario Jurković.

Život i društvo

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Donja Dubrava u završnoj fazi pokusnog rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Donjoj Dubravi je prilikom terenskog obilaska Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava predstavljen rad uređaja.

Uređaj je sastavni dio jednog od najvećih i najvažnijih infrastrukturnih projekata u Međimurskoj županiji – projekta izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava. Međimurske vode potpisale su Sporazum o izgradnji uređaja u siječnju 2021. godine, a u pokusni rad je pušten 23. listopada 2023. godine.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava  sufinancira se iz Kohezijskog fonda Europske unije i nacionalnih sredstava, a vrijedan je 33.054.461,80 EUR bez PDV-a. Bespovratna sredstva iznose oko 72 posto, dok se preostali dio pokriva iz Državnog proračuna, proračuna Hrvatskih voda i proračuna jedinica lokalne samouprave.

-Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda  Donja Dubrava kapaciteta je 13 000 ekvivalent stanovnika s uključenim III. stupnjem pročišćavanja i kompletnim postrojenjem za obradu mulja. Uređaj će pročišćavati sanitarne otpadne vode sa područja Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba) – izjavio je voditelj projekta u Međimurskim vodama, Marin Leskovar.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda se provodi s početkom u veljači 2020. godine kroz realizaciju 6 komponenti. Predviđena je izgradnja sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda na području Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba).

Nastavite čitati

Život i društvo

U Visokom odigran 24. Memorijalni malonogometni turnir “Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju je u Visokom proslavljen blagdan Presvetog Trojstva, zaštitnika Župe i Općine Visoko, te je tim povodom tradicionalno održan i 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju.

Visočki branitelj Zvonko Simon, pripadnik 7. gardijske brigade Pume, poginuo je u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja s 26 godina. Kao i svake godine dosad, delegacija udruga branitelja, načelnik Dragutin Mateković i varaždinski župan Anđelko Stričak, zajedno s obitelji pokojnog hrvatskog branitelja, i ove su godine odali počast poginulom Zvonku Simonu polaganjem vijenca na mjesnom groblju u Visokom.

Nakon svete mise koju je predvodio Denis Barić, otvoren je 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” na kojem su sudjelovale ekipe iz Varaždinske, Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije. Prvo mjesto pritom je osvojila ekipa Magoi Drašković, drugo mjesto pripalo je ekipi MNK Visoko, a treće ekipi Junajted. Najboljim igračem proglašen je Jan Jež, a najboljim golmanom Miroslav Plantić.

Općinski načelnik Dragutin Mateković zahvalio je svima koji su se i ove godine uključili u organizaciju ovoga turnira.

– Drago mi je da na ovaj način i u ovolikom broju možemo odati počast našemu branitelju, našemu Zvonku Simonu, ali i svim drugim poginulim braniteljima. Njihov doprinos u Domovinskom ratu je neizreciv, stoga im velika hvala, zauvijek će biti u našim mislima i srcima – rekao je načelnik Mateković.

Nagrade pobjednicima dodijelio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, rekavši kako je lijepo vidjeti mladost i na sportskim terenima i kao pripomoć organizatoru UDVDR Klub Visoko, da poštuju one koji su ugradili sebe kod stvaranja domovine.

– 24. Memorijalni turnir „Zvonko Simon” je jedan od najstarijih takvih turnira u našoj domovini. Održava se u spomen na sve poginule branitelja, nazvan je po Zvonku koji je rođen i pokopan na Visokom, a poginuo je prvog dana VRO-a Oluja kao pripadnik 7. gbr Puma. O doprinosu Visočkih branitelja obrani i oslobađanju domovine najbolje govori podatak da je rijetka kuća iz koje nije bilo branitelja – poručio je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje