Povežite se s nama

Život i društvo

Ministar Anušić u Šestan – Buschu: “Ponosni smo na vaše proizvode, kad napravimo nešto najbolje u svijetu to trebamo isticati”

Objavljeno:

- dana

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić i načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid posjetili su u srijedu, 3. travnja, sjedište tvrtke Šestan – Busch d.o.o. u Prelogu koja proizvodi specijaliziranu opremu za vojsku i policiju te osobnu zaštitu, a primarno zaštitne kacige.

Ministra Anušića i generala Kundida dočekao je vlasnik tvrtke Alojzije Šestan koji je tom prigodom predstavio poslovanje ove tvrtke čiji se proizvodi koriste u gotovo svim dijelovima svijeta te naglasio kako su posebno ponosni na suradnju i isporuku zaštitnih kaciga Hrvatskoj vojsci i policiji.

Tijekom razgledavanja proizvodnih pogona prezentirani su proizvodni procesi te je u toj prigodi ministar Anušić izrazio zadovoljstvo dugogodišnjom suradnjom MORH-a s tvrtkom Šestan – Busch, istaknuvši kako moramo biti ponosni na vrhunske proizvode ove tvrtke koji su jedan od najkvalitetnijih proizvođača kako u obrambenoj industriji tako i u vojnoj industriji Hrvatske.

– Kada Hrvatska nešto napravi i kada je to najbolje u svijetu onda se s time trebamo ponositi i to trebamo isticati. To je svakako zaštitna kaciga koju radi tvrtka Šestan – Bush – istaknuo je.

I dodao:

“Svijet je u kolektivnoj globalnoj geopolitičkoj promjeni u kojoj moramo biti spremni na sve izazove, stoga je razvoj ove industrije izuzetno važan prije svega zbog unaprjeđenja vlastite proizvodnje, samodostatnosti i samoodrživosti hrvatske države u vojnoj opremi i naoružanju i upravo zato ovakve tvornice imaju apsolutnu potporu Ministarstva obrane i Vlade Republike Hrvatske”.

Ministar Anušić naglasio je kako će i u budućnosti poticati i podržavati projekte tvrtke Šestan – Busch te njihove vrhunske proizvode prezentirati i nadalje partnerima u NATO savezu i Europskoj uniji.

Alojzije Šestan, direktor tvrtke zahvalio je Ministarstvu obrane i Oružanim snagama RH na potpori u poslovanju istaknuvši kako vjeruju da će se kvalitetna suradnja nastaviti i dalje.

Upoznao je ministra obrane s provedbom EU sufinanciranog istraživačko-razvojnog projekta “Multifunkcionalna zaštitna kaciga” uz pomoć kojeg razvijaju multifunkcionalnu kacigu koja daje odgovore na nekoliko sigurnosnih ugroza po principu ‘sve u jednom – all in one’.

– Proizvodi ove tvrtke spašavaju živote vojnika i policajaca. Naša misija je štititi život i zdravlje čovjeka, napraviti proizvod gdje će čovjek ostati živ i zdrav to je misija koju moramo pratiti cijeloga života – rekao je Šestan.

Tvrtka Šestan – Busch d.o.o. kao jedan od najjačih brendova hrvatske vojne industrije razvila je preko 35 tipova kaciga te isporučila preko 2.5 milijuna zaštitnih kaciga oružanim snagama u 75 zemalja diljem svijeta.

Od samog početka stvaranja Hrvatske i Domovinskog rata, tvrtka Šestan – Busch stavila se na raspolaganje obrani domovine kroz isporuku prvih kaciga koje su korištene od strane Hrvatske vojske u najzahtjevnijim ratnim uvjetima.

Život i društvo

Varaždinci će u petak uživati u atraktivnim preletima Kanadera, očekuje se pojačana buka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na to da se u petak, 14. lipnja, provodi međuresorna vježba „Sigurnost 24“ i na području Varaždinske županije, iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske potvrđeno je da će na varaždinskom aerodromu privremeno bazirati protupožarni avioni Canadair CL-415, a možda i helikopter Mi-171Sh.

>>Varaždin je kolijevka hrvatskog vatrogastva, a ovo je godina velikog jubileja: već 160 godina pomažu svima kojima je potrebno

Riječ je o međuresornoj vježbi „Sigurnost 24“ koja se održava s ciljem uvježbavanja i provjere funkcioniranja rada tijela sustava domovinske sigurnosti, pripadnika vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske, zračnih protupožarnih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske i ostalih snaga za predstojeću požarnu sezonu.

Kako doznajemo od Karla Pigaca, upravnika Aerodroma Varaždin, znatiželjnicima će se u petak omogućiti da  s terase kafića (odnosno s prostora izvan sigurnosne ograde) fotografiraju, prate polijetanje, slijetanje i druge operacije protupožarnih zrakoplova.

Inače, spomenuta vježba će se održati na dvije lokacije, u primorskom i kontinentalnom dijelu Hrvatske, s tim da će se na varaždinskom Kapucinskom trgu simulirati požar objekta i druge vrste ugroza te izvanrednih događaja.

– Na području Varaždinske županije u petak, 14. lipnja održat će se drugi dio vježbe Sigurnost 24 te prelet protupožarnih aviona Canadair CL-415 i helikoptera MI-171Sh.  Tijekom provedbe ove vježbe na području Primorsko-goranske i Varaždinske županije može se očekivati pojačana buka koja je uobičajena tijekom letova zrakoplova, stoga molimo građane za strpljenje i razumijevanje – poručuju iz MORH-a.

Nastavite čitati

Život i društvo

Marković: Smjer u kojem idemo je da biciklisti budu ravnopravni s automobilima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na poziv i na trošak Udruge Odraz, koja je zadužena za koordinaciju mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina i zastupnik u Hrvatskom saboru Miroslav Marković, boravio je na studijskom putovanju u belgijskom gradu Sint-Niklaas (Sveti Nikola) te uključio Varaždin u projekt unapređenja biciklističke infrastrukture i javnog prijevoza te drugih oblika urbane mobilnosti i komunalnog održivog razvoja.

Tijekom boravka u Belgiji razgovarao je s gradonačelnikom Sint-Niklaasa Lievenom Dehandschutterom, a zamjenik gradonačelnika Carl Hanssens organizirao je stručno razgledavanje grada u cilju upoznavanja s projektima poboljšanja biciklističke infrastrukture i javnog prijevoza. Zajedno s predstavnikom Udruge Odraz Goranom Lampeljom, koji je također iz Varaždina, imao je prilike vidjeti i upoznati se s detaljima modernih rješenja.

-Belgijski grad Sint-Niklaas ima oko 80.000 stanovnika, pa iako je nešto veći usporediv je s Varaždinom. Možemo puno naučiti od njih, od njihovih dobrih praksi, ali i nekih loših koje mi možemo izbjeći. Grad je pun zelenila, vodi se puna briga o uređenju ulica kroz primjenu svih smjernica održivog razvoja. Biciklisti su ravnopravni s automobilima i to je smjer u kojem ćemo i mi ići kako bi što više naših sugrađana išlo pješice, biciklom ili javnim prijevozom. Automobili nam sve više stvaraju gužve zbog kojih smo svi nervozni. Nije cilj zabraniti automobile, ali trebamo raditi na alternativnim rješenjima i time potaknuti promjene. Naravno, dug je put do toga da postanemo kao oni, ali to je jedini ispravan put – izjavio je Miroslav Marković po povratku sa studijskog putovanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje