Povežite se s nama

Život i društvo

Sutra u Ludbregu šetnja uz dobro vino, uskoro i sajam cvijeća koji ove godine ima i dodatni sadržaj

Objavljeno:

- dana

Welcome spring festival sve je prepoznatljiviji ludbreški sadržaj. Ludbreg i njegova okolica tako su i ove godine bili središte rekreacije, aktivnog života i boravka u prirodi.

Kroz nekoliko vikenda tijekom ožujka Ludbreg i zeleni i dinamični krajolik koji ga okružuje bio je poprište niza uzbudljivih, zanimljivih i inspirativnih outdoor događanja: utrka, programa za djecu te rekreativnih i zabavnih sadržaja koji svi imaju jedan zajednički cilj – probuditi nas iz zimskog sna i potaknuti nas na aktivni boravak u prirodi. Proljetne aktivnosti u Ludbregu nastavljaju se i dalje, ovog vikenda održat će se Wine and walk, a prvi svibanjski vikend rezerviran je za Flora Centrum Mundi koji će ove godine imati dodatni sadržaj – blues festival. Upravo o tim događajima govora je bilo na konferenciji za medije održanoj u atriju dvorca Batthyany u Ludbregu.

-Sve su ovo događaji po kojima smo prepoznati i koji su nam turistički jako važni. Kroz Welcome spring festival promoviramo sve sportske aktivnosti povezane uz prirodu – biciklizam, trčanje, veslanje, planinarenje i druge sportove kako bismo djecu i mlade privukli na bavljenje sportom i u prirodu – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić te dodao kao se aktivnosti nastavljaju. Prvi je wine and walk, prema njegovim riječima svojevrstan festival vina, manifestacija po kojoj je Ludbreg također prepoznat, a potom i popularni sajam cvijeća, odnosno Flora Centrum Mundi.

– Ludbreški kraj prepoznat je kao dio Hrvatske u kojem cvjećarstvo ima važnu ulogu. Na taj način pomažemo našim cvjećarima da promoviraju svoje proizvode na jednom od najvećih takvih sajmova u Hrvatskoj – kazao je gradonačelnik Bilić.

Naglasio je kako ovu manifestaciju posjeti oko 30 tisuća posjetitelja, a zadnjih nekoliko godina ona se održava na prostoru Otoka mladosti.

Wine and walk održat će se ovog vikenda u subotu 6. travnja. Sudionike očekuje šetnja od dvanaestak kilometara.

-Uz rutu je postavljeno osam degustacijskih punktova na kojima lokalni vinari nude svoja vina i domaće gastro zalogaje. Od prvog izdanja do danas, Wine and walk narastao, na ovogodišnjem šestom po redu imamo promjenu publike, više nisu najbrojniji stanovnici Varaždinske županije, već Zagreb, Bjelovar, pa čak Slovenije i Austrije – rekao je Petar Čavlović, ispred organizatora događanja.

Direktorica Turističke zajednice područja Centar svijeta istaknula je kako je Welcome spring festival kroz 4 vikenda, 13 sportskih događanja okupio preko 2000 sudionika. Nakon uspješnog sportskog festivala u pripremama su za cvjetni.

– U Ludbregu vas i ove godine čeka izložba cvijeća s izlagačima iz cijele Hrvatske, Dječji cvjetni korzo za najmlađe, izložba minijaturnog drveta, prezentacija tradicijskih i lokalnih proizvoda te popratni eno-gastro i zabavni sadržaji. Sve planirano održava se od 2. do 5. svibnja 2024. godine u Centru svijeta – ističe Petra Međimurec. Poseban dodatak bit će Blues festival Ludbreg tijekom kojeg će cijeli grad postati pozornica.

– Od 2. do 5. svibnja u sklopu ovog festivala bit će izvedena 33 glazbena programa u kojima sudjeluje 25 glazbenika, a sve to odvijat će se na šest lokacija u Ludbregu – zaključuje Međimurec. 

Život i društvo

Dječji vrtić “Leptirić” Ljubešćica trebao bi biti dograđen u roku od godinu dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Općini Ljubešćica danas je potpisan ugovor s izvođačem radova za projekt dogradnje Dječjeg vrtića “Leptirić” Ljubešćica.

Ugovor su potpisali načelnik Ljubešćice Nenad Horvatić i direktorica tvrtke Kontura Klaudija Korade, koja će izvoditi radove.

Uvođenje u posao očekuje se u roku od 15 dana od potpisivanja ugovora, a rok za izgradnju je 12 mjeseci. Mališani bi u novi dio vrtića trebali krenuti 1. rujna sljedeće godine.

Dogradit će se i opremiti dva dnevna boravka i to jedan za vrtićku skupinu od 20 djece, a drugi za jasličku skupinu od 12 djece. Dogradnjom će se vrtić povećati za dodatnih oko 240 metara četvornih zatvorene površine i oko 50 metara četvornih natkrivenih terasa.

– Ovo je još jedan projekt koji će povećati kvalitetu predškolskog odgoja na području Općine Ljubešćica. Pojavila se potreba za proširenjem vrtića, postoji potencijal za daljnji upis djece, a pojavila se mogućnost da kroz Nacionalni plan oporavka dobijemo financiranje za dogradnju postojećeg vrtića. Pošto imamo i mjesta i lokaciju krenuli smo u projekt u kojem ćemo dobiti mjesta za još dvije odgojne skupine. Prvenstveno je bitno da riješimo problem jaslica jer je na njih najveća navala – rekao je načelnik Horvatić.

Ugovorna vrijednost radova iznosi 687.410 eura, a putem natječaja Ministarstva znanosti i obrazovanja te Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurano je 324.905 eura. Općina Ljubešćica sama će osigurati preostali dio novca.

Ravnateljica vrtića “Leptirić” Kristina Ivanušec dodala je da je cilj da sva djeca koja se prijave dobiju priliku pohađati vrtić te da se ukine lista čekanja. U “Leptirić” trenutno ide 71 dijete, a za njih brine sedam “teta”.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Novom Marofu 220 djece sudjelovalo na jubilarnom 20. Olimpijskom festivalu dječjih vrtića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Novog Marofa i Dječjeg vrtića Novi Marof, u petak je u Sportskom parku Novi Marof održan jubilarni 20. Olimpijski festival dječjih vrtića – Novi Marof 2024.

Mališani iz sedam dječjih vrtića, njih 220, natjecalo se u olimpijskim disciplinama – trčanje, štafeta 4×20, skok u dalj, bacanje loptice i malom nogometu.

Na Olimpijskom festivalu sudjelovali su mališani iz dječjih vrtića Gumbek, Bambi, Pčelica, Sretna djeca, Leptirić, Tratinčica i Novi Marof.

Festival je otvorio novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač koji je pritom zahvalio svima koji su se odazvali ovogodišnjem festivalu.

– Vjerujem da će biti zabavno, da će biti uspješno. Neka pobijedi najbolji i neka izostanu povrede. Suci neka pošteno i pravedno kroje svoje odluke – rekao je gradonačelnik Jenkač prilikom otvaranja festivala.

Dodao je kako je cilj festivala potaknuti djecu da aktivno sudjeluju u sportu i da im se pokaže da je sport zabavan, zbog čega mu je drago što se i ove godine odazvao velik broj dječjih vrtića i mališana.

Ukupni pobjednici 20. Olimpijskog festivala dječjih vrtića Novi Marof 2024. su djeca Dječjeg vrtića “Tratinčica” iz Varaždinskih Toplica, dok je “fair play” ekipom proglašena ekipa Dječjeg vrtića “Pčelica” iz Bisaga.

Dodajmo da su sponzori ovogodišnjeg festivala, uz Grad Novi Marof, tvrtka Comet d.o.o., M Desing i Art, Hrego Desing, Tehnoguma d.o.o. i voćarna Non stop Novi Marof.

Pojedinačni rezultati

Pobjednici malonogometnog turnira kod djevojčica bila je ekipa DV Gumbek, slijede DV Tratinčica i DV Novi Marof, dok su kod dječaka pobjednici ekipa iz DV Tratinčica, drugo mjesto DV Pčelica i treće DV Novi Marof.

U trčanju na 60 metara kod djevojčica pobijedila je Anja Slatina iz DV „Novi Marof”, zatim Ena Čolja iz DV „Leptirić” i Hana Hanc kao treća iz DV „Tratinčica”. U utrci dječaka najbolji je bio Damjan Denac iz DV „Tratinčica”, drugo mjesto osvojio je Emil Hrebak iz DV „Bambi”, a treće Niko Martinez iz DV „Gumbek”.

U bacanju loptice prvo mjesto osvojila je Amelie Vuradin iz DV „Novi Marof”, zatim Elena Smođi iz DV ” Leptirić” te Nikol Levatić iz DV “Gumbek”. Kod dječaka prvo mjesto osvojio je Leon Hajduk iz DV “Tratinčica”, drugo mjesto Adam Turković  iz DV ” Gumbek”, a treće mjesto Fran Klasić iz DV “Pčelica”.

U skoku u dalj prvo mjesto osvojila je Julia Tuk iz DV Novi Marof, zatim Julija Pokos iz DV ” Tratinčica” te Bruna Horvat iz DV Novi Marof. Kod dječaka prvo mjesto osvojio je David Čamić iz  DV “Sretna djeca”, drugo Gabrijel Pofuk iz DV “Sretna djeca”, a treće mjesto osvojio je Gabrijel Horvat iz DV ” Gumbek”.

U disciplini štafeta 4x20m najbolje su bile djevojčice DV „Novi Marof”, zatim DV “Sretna djeca”, i DV “Tratinčica”. Kod dječaka pobjednici su iz DV “Bambi”, zatim DV “Tratinčica” i DV “Sretna djeca”.

U natjecanju odgojiteljica u disciplini štafeta u guranju automobilske gume prvo mjesto osvojile su odgojiteljice DV “Gumbek”, drugo mjesto DV “Pčelica”, a treće mjesto odgojiteljice DV “Leptirić”.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje