Povežite se s nama

Život i društvo

U Ludbregu u petak možete saznati sve o lansiranju prvog hrvatskog satelita

Objavljeno:

- dana

Projekt vrijednosti 130 000 € kojim će se u svemir lansirati prvi hrvatski satelit – CRO CUBE u posljednje vrijeme privlači pozornost šire javnosti.

Lansiranje objekta u svemir planirano je za ovu godinu, a odvijati će se na Falcon 9 raketi američke tvrtke Space X Elona Muska na misiji Transporter 10.

Tvrtka Spacemanic i Društvo za edukaciju van okvira pokrenuli su projekt izrade, programiranja i lansiranja prvog nanosatelita u orbitu pogonjenog hrvatskim know-how-om i naprednim tehnologijama.

Priču o tome kako je izrađen Cro Cube nanosatelit te detalje oko projekta možete saznati na predavanju u novotvorenom LORI centru u Ludbregu ovog petka, 5. travnja, s početkom u 17 sati.

Organizatori ovog predavanja su Radioklub Ludbreg i Gradska knjižnica i čitaonica ‘Mladen Kesrtner’, a priču o prvom hrvatskom satelitu ispričat će dipl.ing.el. Željko Ulip, jedan od članova tima koji je sudjelovao u njegovoj izradi. Željko Ulip srednjoškolsko stručno obrazovanje završava 1971. godine u Školskom centru za strojarstvo i elektrotehniku u Zagrebu. Iste godine upisuje ETF Sveučilišta u Zagrebu. Diplomira na Zavodu za radiokomunikacije ETF-a s temom „Logaritmičko međufrekvencijsko pojačalo“ (mentor prof. dr. Ervin Zentner). Na istom zavodu magistrira s temom „Analiza pokretnog radiotelefonskog sustava temeljenog na ćelijskoj strukturi zona pokrivanja“, također kod mentora Zentnera.

Nakon diplomiranja 1976. počinje raditi u Elektrotehničkom institutu Rade Končar na industrijskoj elektronici, prvenstveno za aplikacije u rudnicima. Rad u struci nastavlja u tvornici RIZ Telekomunikacijski uređaji na poslovima razvoja radijskih uređaja u VHF i UHF frekvencijskom području, a nakon toga na njihovoj eksploataciji, montaži i održavanju u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Prelazi u energetski sektor (INA Naftaplin i kasnije Plinacro), radeći na mikrovalnim linkovima i radijskim sustavima za daljinski nadzor, upravljanje i prikupljane podataka na magistralnim plinovodima. Deset godina radi kao honorarni asistent na Fakultetu prometnih znanosti na kolegiju Zrakoplovne radijske komunikacije.

Radioamaterizmom se počeo baviti 1965. godine, a satelitskim komunikacijama bavi se od 1973. godine do danas. Sudjeluje u sustavu natjecanja mladih tehničara (NMT) koji provode Hrvatska zajednica tehničke kulture i Agencija za obrazovanje. Dobitnik je dviju godišnjih nagrada „Oton Kučera“ koje dodjeljuje Zagrebačka zajednica tehničke kulture.

Život i društvo

Na veselje korisnika Doma za starije i nemoćne u Čakovcu donirani su klima uređaji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na inicijativu nove predsjednice Inner Wheel Kluba Čakovec Katarine Šafarić, te uz financijsku pomoć tvrtke Media-Soft d.o.o. iz Čakovca, nabavljena su i montirana dva klima uređaja u prostor ulaznog hola i restorana u Domu za starije i nemoćne osobe u Čakovcu.

Uvidjevši da u ovim nesnosno vrelim danima boravak za korisnike predstavlja veliku neugodu bez adekvatnog hlađenja, u dogovoru sa ravnateljicom i osnivačem ustanove Međimurskom županijom, pokrenuta je i vrlo brzo realizirana ova korisna akcija. Klime su nabavljene i montirane, a ukupna vrijednost donacije iznosi više do 2.000 eura.

Prema riječima Suzane Belović, ravnateljice Doma, ova vrijedna donacija s oduševljenjem je prihvaćena te u ime svih korisnika zahvaljuje gđi. Šafarić i članicama IW kluba Čakovec što su prepoznale hitnu potrebu i odmah reagirale.

Ovo nije jedina donacija za potrebe Doma, jer Inner Wheel klub Čakovec  na jesen planira i novu nabavku potrebne opreme kako bi se boravak starijim i nemoćnim osobama u Domu učinio što ugodnijim. S obzirom na to da je udruga nedavno proslavila 25 godina djelovanja te je i jedna od ovogodišnjh dobitnika nagrade Grada Čakovca za dugogodišnji doprinos zajednici i promociji interesa Grada, u uspješnu realizaciju budućih dobrotvornih akcija ne treba sumnjati.   

Nastavite čitati

Život i društvo

Pacijenti u Hrvatskoj nekoliko će dana dobivati papirnate uputnice i recepte

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Pacijentima će od petka biti nešto teže doći do uputnica i recepata.

HZZO je najavio radove na sustavu CEZIH (Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske) zbog migracije, od petka, 26.7.2024. godine od 12 sati do ponedjeljka, 29.7.2024. godine do 12 sati.

– Obavještavamo vas kako će CEZIH zbog radova na migraciji sustava biti nedostupan od petka, 26. srpnja, od 12 sati, do ponedjeljka, 29. srpnja, do 12 sati. Radovi će se maksimalno optimizirati kako bi što ranije završili, tako je moguće da završe u ponedjeljak i prije 12 sati. Korisnici sustava CEZIH za vrijeme navedenih radova prijeći će na način rada u izvanrednim okolnostima (odnosno rad u papirnatom obliku, odnosno izdavanje uputnica i recepata na papiru), kako bi se osiguralo nesmetano i kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite našim osiguranicima – objavio je HZZO.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje