Povežite se s nama

Život i društvo

Parkovi najavili početak izbora Stabla godine 2024.

FOTO : Ivan Agnezovic

Objavljeno:

- dana

U šetalištu Vatroslava Jagića, pokraj ‘drveta ljubavi’ u četvrtak, 4. travnja simbolično je najavljen početak izbora Stabla godine 2024. koji je objavljen na web stranici Parkova https://www.parkovi.eu/natjecaj/varazdin-bira-stablo-godine-2024/.

‘Drvo ljubavi’ predstavlja jedno od tisuća stabala u Varaždinu koje kriju svoje priče. Ova crvenolisna šljiva, posađena prije deset godina na inicijativu jednog studenta kao izraz ljubavi prema djevojci, danas je omiljeno stablo u Parkovima koje djelatnici nazivaju ‘drvom ljubavi’. Iz tog je razloga upravo kraj njega danas najavljen izbor Stabla godine.

Cilj izbora je potaknuti građane da primjećuju stabla, u njima uživaju i dive im se. Želi se podsjetiti koliko su ona važna te na ovaj način simbolično zahvaliti prirodi na benefitima koje nam pruža.

Omiljeno stablo

Svaki građanin može nominirati svoje omiljeno stablo, bilo da je to ono uz koje svakodnevno prolaze, pod kojim nalaze inspiraciju ili s kojim dijele posebne uspomene. Ono može biti na javnoj površini, uz cestu, u parku ili u vlastitom dvorištu. Za nominaciju je dovoljno poslati što kvalitetniju fotografiju stabla, uz informacije o njegovoj lokaciji i vrsti na [email protected] sve do 26. travnja.

Nakon toga komisija će odrediti finaliste za koje će biti moguće glasovati putem web stranice www.parkovi.eu od 1. svibnja do 17. svibnja, a pobjedničko stablo će biti proglašeno na Dan biološke raznolikosti, 22. svibnja.

– Iako natječaji u kojima se biraju najljepša stabla postoje na nacionalnom i međunarodnom nivou, da organiziramo jedno baš za naš Varaždin potaknulo nas je kada smo aplicirali za Europski grad stabala. Imenovanjem Stabla godine želimo slaviti prirodu i stabla u našem Varaždinu i zahvaliti im na svim darovima koje nam pružaju, posebno na svemu korisnom što za nas čine svakoga dana – objasnila je Jelena Sekelj, direktorica Parkova zašto su se odlučili za isti natječaj.

Direktorici Sekelj su se u najavi ovog natječaja pridružili predsjednik Gradskog Vijeća Lovro Lukavečki i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Lovro Lukavečki je istaknuo zadovoljstvo ovim natječajem koji se danas najavljuje u kontekstu kandidature Varaždina za nagradu Europski grad stabala.

– Za mene je Varaždin ne samo europska već svjetska prijestolnica stabala. Uvjeren sam kako svi građani imaju svoje omiljeno stablo, možda ono na koje su se penjali kao djeca ili koje čuvaju u lijepom sjećanju – rekao je te pozvao građane da se aktivno uključe u natječaj.

Uključite se

Miroslav Marković pozvao je građane na nominaciju omiljenih stabala te istaknuo kontinuirani napredak Varaždina u održavanju i promicanju zelenila, što opravdava status grada s najuređenijim okolišem u ovom dijelu Europe.

– Obnavljamo dravsku šumu kroz projekt Interreg Green, a zahvaljujući sredstvima Fonda za zaštitu okoliša, grad će dodatno obogatiti svoje zelenilo s tisuću novih stabala. Stručnjaci su uključeni u svaki važan projekt, što je pristup koji je omogućio očuvanje drvoreda u Cesarčevoj ulici – naglasio je Marković. Dodao je kako se prilikom nužnog uklanjanja stabala uvijek vodi računa o zamjenskoj sadnji te se nova stabla sade prilikom rekonstrukcija ulica, kao što je trenutno slučaj u Istarskoj ulici.

Okupljeni su zaključili najavu pozivom ljubavnom paru, protagonistima priče ‘drveta ljubavi’, da se jave Parkovima ako se prepoznaju u priči. Iz Parkova im poručuju da njihovo drvo raste i dalje, te da o njemu redovito brinu. S vremenom je ovo drvo postalo omiljeno među djelatnicima Parkova, simbol poduzeća kao ključnog dijela grada i svakodnevnog života, podsjetnik da svako stablo tiho svjedoči o najdragocjenijim, ali i najizazovnijim životnim trenucima.

Za kraj, poziv svim građanima koji putem ovog izbora žele svoje omiljeno stablo učiniti simbolom grada Varaždina, da čim prije pošalju svoje prijedloge na e-mail adresu Parkova [email protected].

Život i društvo

Dvojac iz DVD-a Varaždin Breg nastupio na ekstremnom vatrogasnom natjecanju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Operativci DVD-a Varaždin Breg pod sponzorstvom Hrvatske vatrogasne zajednice, Varaždinske županije i Općina Gornji Kneginec, nastupili na najtežem vatrogasnom natjecanju Firefighter Challenge-TFA Hungary 2024 u mađarskom Sombotelu.

Od 100 prijavljenih natjecatelja iz Mađarske, Austrije, Slovačke i Hrvatske, završilo ih je 89. Član DVD-a Varaždin Breg, Siniša Horvat osvojio je 4. mjesto (3. mjesto pobjeglo mu je za samo 8 stotinki), a nastupio je i Andy Barulek.

– Iako smo imali poteškoća jer je jedan član tima morao odustati zbog zdravstvenih razloga, mađarski kolega Turcán Màrk uskočio je i zauzeli smo kao TFA Team Croatia 5. mjesto od 13 timova. Bravo za naše operativce koji su pokazali snagu općinskog, županijskog i državnog vatrogastva na međunarodnoj sceni! – ističu iz DVD-a Varaždin Breg.

Nastavite čitati

Život i društvo

Prigodnim programom i podjelom nagrada u OŠ Martijanec proslavljen završetak školske godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom kraja školske godine, u Osnovnoj školi Martijanec održan je prigodni program kako bi školarci proslavili završetak još jedne godine, a neki se i oprostili od osnovne škole.

U programu su sudjelovali učenici razredne i predmetne nastave OŠ Martijanec, članovi izvannastavnih aktivnosti dramskih, plesnih grupa, školski zbor i tamburaški orkestar, a točku na njemačkom jeziku izveli su i učenici „Male njemačke družine”, dok su program pripremili učitelji voditelji skupina izvannastavnih aktivnosti.

Tijekom programa ravnateljica OŠ Martijanec Sonja Huzjak te načelnik Općine Martijanec, Branimir Nađ, podijelili su prigodne nagrade najuspješnijim učenicima i mentorima koji su se istaknuli tijekom godine u provođenju projekata i natjecanja, a šećer na kraju bila je izvedba pjesme „Rim Tim Tagi Dim” popraćena poznatom koreografijom.

OŠ Martijanec ove je godine po prvi puta provodila eksperimentalni program Cjelodnevne škole, a kako ističe ravnateljica Huzjak, učenicima se zaista trude ponuditi suvremeni način poučavanja i mnoštvo aktivnosti van redovnih kurikuluma.

– U četvrtak, uz Sportski dan, imali smo i gostovanje Stem Laba gdje su učenici imali prilike sudjelovati u raznovrsnim radionicama iz područja prirodoslovlja, tehničke kulture i novih tehnologija, a u petak, uz Dan škole, učenicima je osiguran mobilni Planetarij u kojem su imali prilike otkrivati tajne svemira – rekla je ravnateljica koja se ujedno osvrnula i na program cjelodnevne škole, ali i poslala poruku svojim učenicima.

– Uspješno smo prebrodili prvu godinu Cjelodnevne škole. Neke su nam stvari bile odlične, na nekima ćemo još svi zajedno poraditi sljedeće godine, da nam u školi svima bude sigurno, ugodno i veselo. Svima zahvaljujem na odličnoj suradnji, kako učenicima i roditeljima, tako i svim zaposlenicima. Počinje dugo toplo ljeto, dobro se odmorite i napunite baterije za jesen. Udžbenici i svi ostali nastavni materijali čekat će vas u školi, tako da o tome ne trebate voditi brigu. Dakle, opustite se i uživajte – poručila je ravnateljica.

Općinski načelnik Branimir Nađ čestitao je svim učenicima na još jednoj uspješno završenoj školskoj godini, dok je osmašima poželio mnogo sreće u daljnjem školovanju.

– Danas smo imali prilike podijeliti i nagrade najboljim učenicima i mentorima, za što je sredstva osigurala Općina. Nagrađeno je ukupno 50 učenika i 10 mentora. Sama ta brojka govori o uspješnosti naše osnovne škole i koliko se ovdje radi sa našom djecom. Čestitam svima na uspješno završenoj godini i želim svima da ugodno provedu ljetne praznike te da se u školu vrate puni elana – rekao je načelnik Nađ.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje