Povežite se s nama

Međimurje

Donji Kraljevec: dr. Rudolf Steiner dobio svoj park i spomenik

Foto: Studio VIPRO

Objavljeno:

- dana

U okviru proslave Dana Općine Donji Kraljevec, ali i 160. obljetnice rođenja dr. Rudolfa Steinera, u utorak, 11. svibnja, nedaleko tamošnjega željezničkog kolodvora otvoren je spomen park posvećen ovom velikom znanstveniku, filozofu i utemeljitelju antropozofije.

– Danas smo otvorili jednu novu točku za razvoj turizma u Općini Donji Kraljevec te uređenjem ovog prekrasnog spomenika i parka dodatno uljepšali naše mjesto i okoliš. Nadam se da ćemo iduće godine otvoriti novu postavu muzeja u obližnjoj zgradi, koja nam je dana na korištenje slijedećih 20 godina, da bismo općinu nastavili razvijati i graditi i na osnovi turizma. Tako će naši ljudi moći dodatno zarađivati i na neki drugi način – naglasio je načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat.

Međimurski župan Matija Posavec smatra da i dalje treba ustrajati u brendiranju lika i djela dr. Rudolfa Steinera.

– Riječ je o čovjeku koji je ostavio veliki povijesni trag, čovjeku kojim se Donji Kraljevec i cijelo Međimurje itekako trebaju ponositi. Nakon što smo njegov centar i rodnu kuću doveli na jednu visoku razinu ovim se parkom sada zaokružuje ta priča. Vjerujem da smo time dobili turistički proizvod koji će, ovako obogaćen, privući veliki broj turista i pridonijeti daljnjem turističkom razvoju donjeg Međimurja – poručio je župan Posavec.

Ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec istaknula je da otvorenje parka predstavlja veliki doprinos jubileju koji se ove godine obilježava.

– Ovo je za sve nas značajan dan i veliki doprinos proslavi 160. obljetnica rođenja dr. Rudolfa Steinera. Već sada mogu najaviti skoro otvorenje prve ceste biodinamike, jedinstvene u svijetu, što će zasigurno doprinijeti povećanom broju posjetitelja koji, bez obzira na pandemiju, stalno dolaze u naš centar. Ova će ih točka dodatno zadržati u samom mjestu i našem Međimurju – smatra ravnateljica Posavec.

Međimurje

Ukusni kotlić i zabava uz tamburaše 18. svibnja na manifestaciji “Što smo, kaj smo i kak kuhamo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao uvod u Dane grada i Ljeto uz Muru i ove godine održava se manifestacija „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, tradicionalno kuhanje kotlića 18. svibnja, a dobra zabava je zagarantirana.

Kuhanje započinje u ranim jutarnjim satima, dok će podjela delicija započeti u 11 sati na izletištu „Fusek“ u Murskom Središću, a svoje umijeće pokazat će Mjesni odbori Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

Jela će biti besplatno podijeljena posjetiteljima, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Prim“.

Nastavite čitati

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje