Povežite se s nama

Foto i video

FOTO U Općoj bolnici Varaždin umjetničkom izložbom obilježili Međunarodni dan sestrinstva

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

Opća bolnica Varaždin u proteklih nekoliko dana provodi različite aktivnosti unutar ustanove i van nje kako bi na poseban način obilježili Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara koji se obilježava 12. svibnja.

Tim je povodom u srijedu, 8. svibnja, održana prigodna svečanost i umjetnička izložba djelatnika bolnice.

Prisutne je pozdravio ravnatelj Opće bolnice Varaždin, Damir Poljak, koji je istaknuo kako medicinske sestre i tehničari za zdravstveni sustav čine nemjerljivo mnogo.

– Ono što činimo svi zajedno na dobrobit pacijenata, na poboljšanje uvjeta i kvalitete života svih naših sumještana, možemo zahvaliti cijeloj jednoj organizacijskoj strukturi koju svi zajedno gradimo – poručio je ravnatelj Poljak te svim medicinskim sestrama i tehničarima čestitao njihov dan.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Željka Gajski i glavna sestra bolnice tim je povodom rekla kako se Danom medicinskih sestara i tehničara obilježava njihova cjelokupna uloga koju imaju u zdravstvenom sustavu ujedno naglasivši i zajedništvo i veliku sestrinsku obitelj.

– Važno je napomenuti da se sestrinstvo susreće sa strašno velikim izazovima, a jedan od njih je zasigurno manjak i nedostatak medicinskih sestara. Svakako da to utječe na organizaciju koju imamo u sestrinskoj službi i dogovor koji moramo dati na brojne medicinsko-tehničke zahvate i sestrinske intervencije, ali sve s ciljem pružanja kvalitetne zdravstvene skrbi – kazala je Gajski.

Ispred Varaždinske županije Dan medicinskih sestara i tehničara čestitala je predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije, Spomenka Kiđemet Piskač, koja je pohvalila izložbu.

– Netko je rekao da velika umjetnička djela ne može napraviti maleni čovjek. Ova sva djela su velika upravo zbog toga jer su ih napravili veliki ljudi, a to su naše medicinske sestre i tehničari koji se požrtvovno 24 sata dnevno brinu o našim pacijentima – rekla je Kiđemet Piskač.

Na svečanosti su umjetnicima uručene i zahvalnice, a ispred umjetnika obratila se Tanja Novoselec koja se zahvalila svima koji su sudjelovali u izložbi.

– Bez obzira na njihov posao koji je izuzetno težak i zahtjevan, nikad nas nisu zaboravile i svake godine organiziraju izložbu i zovu nas izlagače – rekla je Novoselec.

Dodajmo da su medicinskim sestrama i tehničarima njihov dan čestitali i član Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin, Alen Leverić, pročelnik službe za interne bolesti Željko Vojnović te pomoćnica ravnatelja za kvalitetu, Larisa Čmelak.

Foto i video

FOTO Maturanti u originalnim odorama i majicama prošetali ulicama Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Službeno je započela Maturantika. U srijedu, 22. svibnja održan je tradicionalni mimohod maturanata ulicama Varaždina.

U četvrtak, 23. svibnja, u Parku mladih održat će se sportski dan, a Zaklada Sveti Mihael je pripremila vrijedne nagrade za najupornije i najizdržljivije maturante.

U petak, 24. svibnja, točno u podne, maturanti će na Kapucinskom trgu zaplesati kvadrilju i poslati poruke mira. Za plesanje quadrille su ove godine prijavljena 454 maturanta.

Atmosferu s mimohoda donosimo u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Ergela Đulabić znatiželjnicima priuštila cjelodnevno druženje sa životinjama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Nasmijana lica roditelja te djedova i baka brojnih mališana kojima su supružnici Đulabić omogućili nezaboravno cjelodnevno druženje sa životinjama na njihovom velikom ranču uz Dravu.

To ne čudi jer sve je više onih koji iz gradske vreve nastoje bježe u prirodu ili na selo. Srećom, u Varaždinu postoji obitelj koja je zbog ljubavi prema životinjama i prirodi stvorila spokojnu – zelenu oazu, kojom caruju pitome životinje.

Podsjećamo, obitelj Đulabić je svojom ušteđevinom i dugogodišnjim odricanjem izgradila i uredila osebujni ranč na kojem su u nedjelju, 19. svibnja, širom otvorili vrata velikim i malim posjetiteljima. Kako doznajemo od Eni Đulabić, ergela je pravo selo u gradu, udaljena svega 15 minuta od centra Varaždina.

– Kompleks se prostire na 36.000 metara četvornih, a naša priča počela je sa suprugovim inatom, Naime, Božo je u svom selu svjedočio situaciji kada je kobila uginula i ostavila samo ždrjebe. On to nije mogao gledati i od svog džeparca je uspio otkupiti četveronožno siroče. U svemu mu je pomogao otac, a nakon što se obitelj iz marofskog kraja preselila u Varaždin počeli su otkupljivati parcele i uređivati staje kako bi prve konje maknuli s privremenog smještaja u pansione kod starog Mikulčića ili onog kod Maksa. Prostor koji danas zauzima ergela bio je zapušten i tu je bila divlja deponija otpada – objasnila je Đulabić.

Dodala je da je obitelj prvo počela uzgajati hrvatske sportske konje s ciljem dobivanja što čišćeg rodoslovlja. Stoga su u jednom trenutku imali čak 35 grla, ali je svo to vrijeme ranč dobivao i nove stanare.

– Prvo što ovdje čujete je njištanje velikih konja i ponija, pa meketanje koza, blejanje ovca i janjadi te kokodakanje. Tu se šepure i purani, a imanje od nepozvanih gostiju čuvaju Rio Blue i Lola, dvoje umiljatih dresiranih škotskih ovčara. Nisu nimalo usamljeni jer od pasjih njuškica društvo im prave još jazavčari Lino i Lada. Njihovo potomstvo je s novim vlasnicima diljem Hrvatske, Slovenije i Bosne, te nas bivši štenci povremeno posjećuju. Trenutno na ergeli imamo 10 konja, te stada od 10 ovaca, 7 koza, jata autohtone peradi uopće ne brojimo, bitno je da uživaju s nama i nesu jaja. Našim ljubimcima nadjenuli smo imena pa je glavni kozel bio Ajfel, a glavni ovan je Zlatko – veli kroz smijeh naša sugovornica.

Zelena oaza na rubu grada

Nakon što su unazad 5 godina na nagovor kolegice omogućili zainteresiranima proslave rođendana, imendana… na svom imanju, osmišljeni su brojni dodatni sadržaji jer posjećuju ih između ostalih brojni vrtićari i školarci.

– Naši gosti ovdje se opuste, te usput upoznaju brojne životinje. O svakoj od njih mi im pričamo, a ovdje imaju priliku probati kako se i čime one hrane, mogu do milje volje skakati u vreći, ljuljati se, penjati po ljestvama, igrati u pješčenjaku, potezati uže, jahati… Trudimo se postići da svi naši konji budu dobro ujahani te nam u svom tom poslu iznimno pomažu djeca – kćerke Eva i Klara te sin Viktor – govori ponosna majka obitelji koja gušta u rekreativnom jahanju.

Za ono sportsko – nemaju vremena jer na prvom su mjestu ipak školske obveze. Njih ima puno jer svako dijete Đulabićevih svira po jedan instrument.

– Konjičkim sportom uvijek se stignu ozbiljno baviti, smatram da je bitno da steknu solidno obrazovanje, a kasnije neka se profesionalno razvijaju u kojem god smjeru žele. Bude li snage i zdravlja, uvjerena sam da će se ergela još sadržajno razvijati, ali to znači da moramo osigurati još koju parcelu za uzgoj krmnog bilja izvan kompleksa ergele – zaključila je Eni Đulabić.

Na kraju, spomenimo i to da se ova vrijedna obitelj iznimno trudi sa svima imati dobrosusjedske odnose, ali nažalost neki od njih su još uvijek –  Bože pomozi…

A kakva je bila atmosfera na ranču pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje