Povežite se s nama

Kultura

U Varaždinu premijera predstave o problemu izumiranja životinjskih vrsta

Objavljeno:

- dana

U četvrtak, 24. lipnja, u varaždinskom Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4, na Sceni Gllugl, u 11 sati na rasporedu je pretpremijera predstave autorskog projekta Tamare Kučinović “Bijeli nosorog”.

Bijeli nosorog progovara o problemu izumiranja životinjskih vrsta s kojima dijelimo planet.
Režiju potpisuje Tamara Kučinović, video projekcije kreirale su Katarina Arbanas i Inka Eldan, autor glazbe je Petar Eldan, autorica plakata i programske knjižice Matilda Lepoglavec, a fotograf je Damir Chityl. Dionice na violončelu izveo je Darij Milković.

U predstavi igraju Jura Ruža, Filip Eldan, Katarina Arbanas, Sara Ipša i Nikša Eldan.

Zbog ograničenog broja mjesta ulaz na pretpremijeru moguć je isključivo uz pozivnicu.

Kultura

Alternator i varaždinski HNK donose dvije predstave na znakovnom jeziku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nastojeći omogućiti osobama sa senzornim poteškoćama ravnopravnu participaciju u kulturnom životu kroz konzumaciju umjetničkih sadržaja u prilagođenoj formi, Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti „Alternator“ tijekom svibnja u Varaždinu provodi inicijativu “Uključi me kulturno”.

Ovogodišnje izdanje projekta usmjereno je na osobe s oštećenjem sluha, a podrazumijeva izvedbe dviju predstava varaždinskog HNK prilagođenih na znakovni jezik i uz pratnju titlova.

Na Sceni Rogoz HNK-a u Varaždinu, 17. svibnja u 20 sati, moguće je pogledati poetsku dramu Ivone Marciuš pod nazivom “Kisela krv”. Predstava govori o povratku u traumatično djetinjstvo, a donosi obračun triju generacija žena – Mame, Bake i Unuke koje su žrtve patrijarhalnih obrazaca dovedenih do ekstrema te metaforično predočenih krvavim običajem jedne međimurske obitelji – svinjokoljom. Predstavu je režirala Marina Pejnović, a izvode Ljiljana Bogojević, Barbara Rocco i Dea Presečki.

Dva dana kasnije, 19. svibnja u 20 sati, također na Sceni Rogoz, slijedi izvedba nagrađivanog lutkarsko-dramskog projekta Tamare Kučinović za djecu i odrasle “Šapat duše”. Predstava se bavi izbjeglištvom i ksenofobijom kao jednima od ključnih političkih i etičkih problema ovog stoljeća, pritom otvarajući pitanje nejednakosti između protjeranih i onih koji slobodno oblikuju svoju egzistenciju. U predstavi igraju Filip Eldan, Nikša Eldan, Sunčana Zelenika Konjević, Sara Ipša i Marinko Leš.

Projekt “Uključi me kulturno” nastao je u suradnji s korisnicima Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije i HNK-a u Varaždinu, a dugoročno nastoji osvijestiti važnost prilagođavanja umjetničkih sadržaja osobama sa senzornim oštećenjima, potaknuti povećanje ponude i dostupnosti prilagođenog repertoara u kulturnim ustanovama te posljedično smanjiti diskriminaciju i potaknuti inkluzivnost i participaciju ranjivih skupina u kulturno-umjetničkim programima hrvatskih gradova.

Uključi me kulturno je na rasporedu 17. i 19. svibnja, 20 sati, Scena Rogoz (HNK u Varaždinu).

Nastavite čitati

Kultura

Plesni spektakl “Grand finale“ gostuje u varaždinskom HNK 

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U okviru konzorcija K-HNK varaždinsko kazalište u subotu, 1. lipnja, u 19.30 sati ugošćuje spektakularnu predstavu Grand finale u produkciji HNK Ivan pl. Zajc iz Rijeke.

Jedan od trenutno najzanimljivijih i najtraženijih mladih koreografa u svijetu, Izrealac Nadav Zelner u riječkom HNK Ivan pl. Zajc se već predstavio i oduševio svojim komadom Medium rare, energičnom i nezaboravnom završnicom plesne večeri Transparada. 

Pozornica „Zajca“ je postaja njegovog uspješnog i odvažnog osvajanja plesnog svijeta jedinstvenim, svježim i osebujnim, nerijetko munjevito brzim, plesnim jezikom.

Svoje prepoznatljive, visokoestetizirane predstave Zelner stvara pod utjecajem popularne kulture, a obilježavaju ih i neočekivani izbori glazbe. Za Grand finale: The Turtle and the Phone Booth eklektički je izabrao glazbu od spaghetti westerna autora poput Ennia Morriconea, preko bluesa i countryja do rocka Deep Purplea i glazbe metal bendova poput Metallice.


Scenografiju potpisuje Eran Atzmon, a kostimografiju Maor Zabar, Zelnerovi suradnici s kojima je kreirao nekoliko spektakularnih predstava, primjerice u njemačkim kazalištima u Hannoveru, Mannheimmu i Weisbadenu.

Ulaznice su dostupne putem online prodaje ili na blagajni Kazališta.

Radno vrijeme blagajne:

Od ponedjeljka do petka 10-12 i 18-19,30.
Subotom 10-12 i sat vremena prije početka programa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje