Povežite se s nama

Crna kronika

Odgovorni za smrt pacijenta iz čakovca?

Objavljeno:

- dana

Optužnica protiv dvojice kirurga varaždinske Opće bolnice

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je podiglo pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv dvojice varaždinskih kirurga, Zdravka Dolovskog (42) i Ranka Starea (59), zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi.

Prvookrivljenog Dolovskog se tereti da je 12. listopada 2009., nakon operativnog zahvata kirurškog liječenja pacijenta K.G. (27) tijekom kojeg je došlo do kompliciranog krvarenja, nesmotreno držao da ga je u cijelosti zaustavio. Stoga, kao odjelni liječnik i operater zadužen za praćenje stanja pacijenta nije niti tijekom 15. listopada 2009. poduzeo nikakve dijagnostičke postupke, unatoč tome što je zdravstveno stanje pacijenta iduća dva dana objektivno ukazivalo da postoperativni tijek ne teče uredno. Usprkos tome, kako tvrdi ODO, zajedno s drugookrivljenim obavio je samo rektoskopiju i rendgen.
Državno odvjetništvo Dolovskog i Starea tereti da su nedovoljnim dijagnostičkim pretragama propustili utvrditi kako su zbog daljnjeg krvarenja nastala dva veća hematoma, a kada su oni uočeni daljnjim pretragama, prvookrivljenik je nakon dogovora s drugookrivljenim obavio operativni zahvat koji je bio pogrešan jer je radi izbjegavanja nastanka septičkog šoka bilo nužno učiniti drugi operativni zahvat.
Zbog poduzetog neadekvatnog operativnog zahvata, kako se tvrdi u optužnici, došlo je do dodatnog prodora bakterija u organizam pacijenta iz Čakovca te do nastanka i širenja gnojne upale potrbušnice i teške infekcije, pa je unatoč poduzetom operativnom zahvatu pacijent preminuo 18. listopada 2009. godine.

Nedugo nakon smrti, majka preminulog pacijenta, koji je u varaždinsku bolnicu došao zbog operacije hemoroida, tvrdila je kako smrt njezinog sina posljedica liječničke pogreške, te se stoga obratila Hrvatskoj liječničkoj komori, Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi te Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu. Povjerenstvo za izvanredni stručni nadzor varaždinske bolnice nije utvrdilo pogreške u liječenju, no Hrvatska liječnička komora bila je najavila pokretanje disciplinskog postupka, a sada je i ODO podignuo optužnicu.

Izvor: ODO Varaždin
Foto: Siniša Sović

Crna kronika

Online lopovi nasamarili još jednu žrtvu: lažni liječnik iz Sirije, pismo namjere UN-u i sumnjive transakcije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

računalo kompjuter

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su kaznenu prijavu 69-godišnjakinje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Prijevare.

Kako je prijavljeno, ona je u razdoblju od ožujka do svibnja putem jedne društvene mreže stupila u kontakt s nepoznatom osobom koja joj se lažno predstavila kao liječnik iz Sirije te je od iste zatražio pismo namjere organizaciji UN-a, čiji je on zaposlenik kako bi mu se omogućilo korištenje godišnjeg odmora.

Nakon što je 69-godišnjakinja napisala pismo namjere i poslala ga na e-mail adresu koju joj je isti poslao, dobila je povratni mail u kojem su ju tražili da uplati određeni iznos novaca kao jamstvo za liječnika i njegov godišnji odmor, a da će joj novac naknadno biti vraćen.

Ista je u dva navrata uplatila novac, no kako su joj i dalje dolazile poruke za uplatu novčanih sredstava shvatila je da je prevarena. Visina materijalne štete procjenjuje se na oko 2 400 eura. Policijski službenici nastavljaju rad na utvrđivanju počinitelja ovog kaznenog djela.

Nastavite čitati

Crna kronika

S 1,7 promila u Jurketincu izazvao frontalni sudar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

policija

U Jurketincu u ponedjeljak, 20. svibnja, oko 18 sati dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenom osobom.

Muškarac starosti 61 godina upravljao je osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,70 promila, iz smjera Vidovca u smjeru Ivanca. On se vozilom nije kretao sredinom obilježene prometne trake, prešao je na suprotnu stranu kolnika i prednjim djelom svog automobila udario u prednji dio osobnog automobila kojim je iz suprotnog smjera upravljala 24-godišnjakinja.

U prometnoj nesreći ozlijeđen je 61-godišnji vozač. Medicinska pomoć mu je pružena u Općoj bolnici u Varaždinu, a njegove ozlijede će se okvalificirati naknadno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje