Povežite se s nama

Život i društvo

Čakovec: više od 200 Malaca Genijalaca iz cijele Hrvatske natjecalo se u mentalnoj aritmetici

Objavljeno:

- dana

Međunarodna škola za intelektualni razvoj djece „Malac Genijalac“ u suradnji s Međimurskim veleučilištem u Čakovcu organizirala je 19. svibnja Državno natjecanje u mentalnoj aritmetici. Riječ je o djeci u dobi od 5 do 12 godina koja uspješno računaju mentalno velike količine brojeva nevjerojatnim brzinama.

Voditeljica škole „Malac Genijalac” Ines Slunjski naglasila je kako je ovo treće izdanje natjecanja koje se održava u Hrvatskoj i na kojemu sudjeluje 200-tinjak natjecatelja iz cijele zemlje.

– Samo natjecanje odvija se u dvije kategorije, mentalna matematika i mentalna aritmetika. Natjecanje traje nekoliko sati, za što natjecatelji moraju imati gotovo savršene uvjete za koncentraciju, a sastoji se od pismenog dijela te mentalnog računanja – pojasnila je Slunjski.

Natjecanje se održava na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu, čija je glavna organizatorica Ines Slunjski studentica.

– MEV je ponosni suorganizator ovog natjecanja. Time potičemo jednu kreativnost budući da je glavna organizatorica naša studentica. Naše razmišljanje, odnosno naš cilj je ne samo bavljenje obrazovanjem i visokom znanosti, već i poticanje naših bivših studenata da se što prije uključe u svijet poduzetništva. Na tom putu svojim diplomantima pružamo maksimalnu potporu – poručio je dekan fakulteta Igor Klopotan, dodavši da je takav primjer potpore upravo podrška Slunjski u organizaciji ovog događaja te je izrazio zadovoljstvo što se na natjecanju na MEV-u okupio veliki broj djece. Podsjetio je i da je Škola „Malac Genijalac“ 2022. godine osvojila „Franšiznu nagradu godine“ u kategoriji najbolja regionalna franšiza.

Na otvorenju natjecanja bio je i župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je također izrazio zadovoljstvo što se natjecanje održava upravo u Međimurskoj županiji.

– Informatika, matematika, zapravo sva područja u STEM zanimanju su nešto čemu dajemo posebnu pozornost. Imamo odlične državne prvake i prvakinje, imamo kvalitetno Međimursko veleučilište, adekvatan prostor te STEM park. Suradnja sa školom „Malac Genijalac” nas je dovela do toga da 200-tinjak djece iz cijele Hrvatske može biti dio ovog natjecanja na MEV-u – kazao je Posavec te dodao kako je uvjeren da, tko god pobijedi, sigurno će dostojno predstavljati svoj kraj i Hrvatsku na europskim i svjetskim natjecanjima.

Život i društvo

Sutra će policija nadzirati pješake i bicikliste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu 26. lipnja 2024. godine 8 do 16 sati, sve policijske postaje provodit će operativnu akciju „Nadzor pješaka, vozača bicikla i osobnih prijevoznih sredstava“.

Akcijom će rukovoditi Služba za javni red i sigurnost, a provodi se u svrhu smanjivanja rizika, odnosno suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu te povećanja stanja sigurnosti na cestama Policijske uprave međimurske.

Akcija se provodi u svrhu smanjivanja rizika, odnosno suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu te povećanja stanja sigurnosti na cestama.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Novi Marof poziva građane da prijave štete od tuče

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak donio je dana 20.6.2024. godine Odluku o proglašenju prirodne nepogode – tuča, za područja Grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum, koja je prouzročila velike materijalne štete na poljoprivredi, komunalnoj infrastrukturi i prometu dana 16.6.2024. godine.

Gradsko povjerenstvo za procjenu štete od prirodnih nepogoda zaprimat će prijave šteta od oštećenika (s područja Grada Novog Marofa) sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda i Pravilniku o registru šteta od prirodnih nepogoda, nakon čega su dužni prvu i konačnu procijenjenu štetu prijaviti županijskom povjerenstvu putem Registra štete.

Šteta se prijavljuje na Obrascu PN, putem e-maila: [email protected], poštom na adresu Grad Novi Marof, Trg hrvatske državnosti 1, Novi Marof, ili osobno u nadležnom odjelu Grada Novog Marofa, 1. kat, soba br. 7, zaključno do 14. srpnja 2024. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje