Povežite se s nama

Život i društvo

Pravo upisa na fakultete ostvarila 26.403 kandidata, najpoželjniji studijski program Logopedija

Objavljeno:

- dana

Konačne rang-liste za upis kandidata na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj u akademskoj godini 2021./2022. objavljene su u srijedu 21. srpnja.

U ljetnom upisnom roku bila su ponuđena 894 studijska programa s ukupno 40.171 upisnim mjestom. Ove se godine prijavilo 32.090 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 26.403.

Prema omjeru broja prvog prioriteta i upisne kvote, najpoželjniji su studijski programi Logopedija (Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Izobrazba trenera, smjer Kondicijska priprema sportaša – stručni (Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Animirani film i novi mediji (Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu), Psihologija (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) te Sestrinstvo (Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek).

Ukupno najveći broj prijava prvog prioriteta imali su ovi studijski programi: Poslovna ekonomija (Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo (Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu), Pravo (Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Medicina (Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) te Poslovna ekonomija – stručni (Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

Gledajući srednjoškolski uspjeh, visoka učilišta s najvišim prosjekom ocjena kandidata koji su ostvarili pravo upisa su: Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (4,85), Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (4,78), Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu (4,76), Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu (4,68) te Fakultet dentalne medicine Sveučilišta u Rijeci (4,67).

Nakon objave konačnih rang-listi u ljetnom upisnom roku ostalo je slobodno 13.768 mjesta.

Kandidati koji u ljetnom roku nisu ostvarili pravo upisa, mogu se prijaviti za jesenski rok na studijske programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok.

Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku započet će 23. srpnja i trajat će do 16. rujna, kada će biti objavljene i konačne rang-liste.

Život i društvo

FOTO Primalje varaždinske Bolnice svima otvorile svoje radno mjesto te dale važne informacije o dolasku djece na svijet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas je u Općoj bolnici Varaždin bilo vrlo edukativno, posebno za trudnice te buduće majke i očeve.

Naime, povodom Međunarodnog dana primalja, koji se obilježava 5. svibnja, primalje Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin pozvale su sve zainteresirane da posjete rodilište te da se upoznaju s njihovim radom.

Odaziv je bio odličan, a to i ne čudi s obzirom da je veza primalje i trudnice izuzetno važna.

Najprije je održano predavanje, a zatim i obilazak rodilište, uključujući i rađaonicu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na hitnoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća prihvaćene ponude za zakup zemljišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina koja je sazvana po hitnom postupku.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića razlog hitnosti je da bi poljoprivrednici koji su dali ponude za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Varaždina mogli na vrijeme krenuti u ovogodišnju sjetvu.

Na sjednici je prisustvovalo 16 vijećnika koji su na kraju većinom glasova izglasali odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta. Donošenje odluke na Gradskom vijeću je preduvjet za sklapanje ugovora o zakupu i uvođenja zakupaca u posjed.

Javnim natječajem bilo je obuhvaćeno 16 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 15 godina i 40 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 5 godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje