Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Započelo je Porcijunkulovo: Čakovec čeka šetače, grad je predivno uređen

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Započelo je Porcijunkulovo – najveća turistička manifestacija u Međimurju, koja privlači velik broj posjetitelja u Čakovec.

Iako je službeno otvorenje ovogodišnjeg Porcijunkulova tek navečer, velik broj Čakovčana i posjetitelja iz drugih dijelova Međimurja, ali i ostatka Hrvatske, već je od ranih prijepodnevnih sati na gradskim ulicama.

Je li sve spremno za početak najveće međimurske duhovno-zabavne-turističke manifestacije, u petak prijepodne provjerila je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Gradonačelnica je obišla štandove postavljene u glavnoj čakovečkoj ulici te porazgovarala sa izlagačima te građanima. Svi se raduju što se u Čakovec vratila prepoznatljiva porcijunkulovska atmosfera, te što će se ove godine ipak održati koncerti.

Kako je naglasila u prigodnom obraćanju novinarima, u organiziranom 4-dnevnom programu, svatko može pronaći nešto za sebe, jer je i sama manifestacija koncipirana na taj način. Velik je broj izlagača, raznih programa namijenjenima svim dobnim skupinama, bit će i humanitarnih akcija, te naravno vrlo mnogo zabave.

– Ipak, Porcijunkulovo se razvilo oko blagdana Gospe od Anđela, koji se u našem gradu obilježava praktički od dolaska Franjevaca. Stoga, nemojmo zaboraviti i duhovnu dimenziju proštenja – rekla je, među ostalim, čakovečka gradonačelnica. No, poziva i na oprez.

 – Iako su aktualne epidemiološke brojke koje se odnose na sjeverozapad Hrvatske dobre, pozivam građane da poštuju propisane mjere, kako nakon manifestacije ne bi imali povećani broj oboljelih – istaknula je.

S njome se složila i voditeljica Epidemiološke službe u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, dr. med. Višnja Smilović, iako se manifestacije odvijaju na otvorenom, kog okupljanja tako velikog broja ljudi, postoji rizik od prenošenja bolesti.

Stoga, građani se mole da poštuju propisane razmake, a ukoliko to zbog objektivnih razloga ne bude moguće, da nose zaštitne maske.

Ograničenja za posjetitelje Porcijunkulova nema, osim za one koji izbliza žele slušati koncerte. U ograđeni prostor podno zidina čakovečkog Starog grada moći će ući samo osobe sa „COVID putovnicom“, odnosno one koje pokažu valjani negativni test.

Testirati se, po cijeni od 25 kuna, mogu u prostorijama Doma zdravlja Čakovec, danas od 15 do 19, a sve ostale dane od 8 do 13. Također, kod Knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec bit će posebni punkt za testiranje, i to u vremenu od 16 do 20 sati, svakog dana trajanja manifestacije.

Večeras, prvog dana, Međimurce i goste očekuje koncert Željka Bebeka. Na pozornici u Perivoju Zrinskih u subotu nastupa Opća opasnost, u nedjelju Klapa Iskon, dok ovogodišnje Porcijunkulovo zatvara Nina Badrić.

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Međimurje

Obavijest o početku priključenja na kanalizaciju u Goričanu – faza 1. prvi dio

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Goričan obavijestila je da su Međimurske vode d.o.o. Čakovec započeti postupak za priključenje objekata na javni sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u Goričanu za fazu 1- prvi dio, u skladu s važećim Općim uvjetima isporuke vodnih usluga Međimurskih voda d.o.o. od 28.12.2020. godine.

Od utorka, 19.03.2024. godine (ovisno o vremenu) su u Goričanu predstavnici Međimurskih voda d.o.o. obilaskom domaćinstva i prikupljali potrebne podatke i vršiti izradu skice budućeg priključka za objekte, a za potrebe sklapanja ugovora o priključenju na sustav javne odvodnje i korištenju usluga javne odvodnje i pročišćavanja.

Kada s predstavnikom Međimurskih voda građani dogovore položaj budućeg priključka na javni sustav odvodnje i dostavite potrebne podatke kopiju katastarskog plana i kopiju građevinske dozvole (ili izvatka iz gruntovnice) za nekretninu, a za određene korisnike gdje postoje usklađeni podaci iz katastra i gruntovnice, Međimurske vode d.o.o. su već pribavile potrebnu dokumentaciju).

Sklapanje ugovora o priključenju na javnu odvodnju održano je 13.05.2024. (ponedjeljak) u prostorijama društvenog doma Goričan, u razdoblju od 12 do 18 sati. Izvedba radova i priključak je besplatan za domaćinstva, dok će radove spajanja od kuće do priključka dogovarati i angažirati domaćinstva o svom trošku.

Za sklapanje ugovora potrebna je osobna iskaznica i OIB vlasnika nekretnine odnosno budućeg korisnika javne kanalizacije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje