Povežite se s nama

Život i društvo

U Čakovcu održane 6. Sportske igre studenata Sjeverozapadne Hrvatske

Objavljeno:

- dana

U novoj balon dvorani na prostorima Učiteljskog fakulteta u Čakovcu u srijedu su, 8. svibnja, održane 6. Sportske igre studenata Sjeverozapadne Hrvatske.

Fizičku, ali i mentalnu snagu na test su stavili studenti iz Križevaca, Bjelovara, Varaždina i Čakovca, a sudjelovale su ekipe Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, Učiteljskog fakulteta Zagreb, Veleučilišta u Bjelovaru, Fakulteta organizacije i informatike iz Varaždina te Veleučilišta u Križevcima.

Riječ je o događaju koji predstavlja uzbudljivu priliku za povezivanje akademskih zajednica kroz sportska natjecanja i rekreativne aktivnosti, a program se sastojao od natjecanja u muškoj, ženskoj i mješovitoj kategoriji u šest različitih sportova – mali nogomet, odbojka, košarka 3×3, badminton, stolni tenis i pikado.

– Iznimno mi je drago što smo ponovo uspjeli dovesti sport u Čakovec, na Međimursko veleučilište. Hvala svim mojim kolegama koje su sudjelovali u ovom projektu zahvaljujući kojem je omogućeno da studenti MEV-a imaju gdje održavati nastavu tjelesnog odgoja, a posebno hvala upravo našim studentima koji su pomogli u postavljanju balon dvorane. Nije sve samo učenje i polaganje ispita – studentski život su i ovakva događanja na kojima se uvijek lijepo družimo, mladi se zabavljaju i što je najvažnije, fizički su aktivni. Znamo koliko su sport i rekreacija važni za zdravlje, stoga mi je iznimno drago što smo organizirali ove sportske igre, a još mi je draže kada vidim koliko mladi u tome uživaju i trude se dati sve od sebe da budu što bolji – rekao je dekan MEV-a  doc. dr. sc. Igor Klopotan.

Prodekanica Blaženka Filipan-Žignić istaknula je da joj je zadovoljstvo što je upravo studentskim sportskim igrama neslužbeno otvorena balon dvorana.

– Dugo smo čekali tu dvoranu i vi ste prvi s ovom manifestacijom u njoj. Velika je stvar što su ne samo Međimursko veleučilište, nego i grad Čakovec dobili novo mjesto za vježbanje i sport i što se proširuje ponuda cijele naše lokalne zajednice. Ovakve manifestacije koje se odvijaju izvan Zagreba su prilika da promoviramo ne samo sport, nego i naše ustanove, ne bi li možda privukli i druge studente da vide kako je lijepo studirati na ovim lokacijama, u našem Međimurju – kazala je prodekanica Filipan-Žignić.

Na otvorenju sportskih igara studenata bio je i župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Ovdje se danas ispisuje povijest. Balon dvorana još nije službeno otvorena, bit će za koji dan, ali slike i nastup, sportski susreti studenata će zapravo biti prezentacija dvorane. Želim vam puno druženja, puno sportske sreće i uspjeha i puno motivacije i energije na vašim veleučilištima i sveučilištima. Sretno i neka pobijedi najbolji – poručio je župan Posavec.

Vrijedi spomenuti i kako su tijekom natjecanja za sve prisutne bili organizirani besplatna hrana i piće, kao i dodatan zabavni program.

Život i društvo

DVD Donji Kneginec drugoplasirani na međunarodnom natjecanju u Kranju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu 1. lipnja 2024. godine DVD Donji Kneginec je na poziv Hrvatske vatrogasne zajednice sudjelovao kao predstavnik Hrvatske na slovenskom međunarodnom natjecanju u Kranju pod nazivom “Mednarodno gasilsko tekmovanje – Bogatajevi dnevi 2024”. Poziv je stigao temeljem osvojenog trećeg mjesta na prošlogodišnjem Kupu HVZ-a.

Spomenuto natjecanje održava se svake druge godine kao dio većeg trodnevnog događaja “Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja”, koji se održava kao memorijal u sjećanje na Mirana Bogataja zaslužnog za razvoj slovenskog sustava zaštite i spašavanja, ali i kao prilika da se javnosti prikaže važnost osobne i skupne sigurnosti, te kako država, EU i NATO mogu pomoći u slučaju prirodnih i drugih nesreća.

Kroz tri dana građani Slovenije imaju priliku upoznati rad civilne zaštite, različitih spasilačkih službi, društava, organizacija, slovenske vojske i Policije.

Među njima su i vatrogasci, pa se tom prigodom održalo i spomenuto natjecanje u disciplini tradicionalna suha vježba s VMŠ. Postavljene su bile dvije staze s 20-metarskim B cijevima, elektronskim mjerenjem vremena, paralelnim startom te zapovijedi putem razglasa. Samo natjecanje održano je na stadionu vojarne Petra Petriča u Kranju, gdje su sudjelovale 23 domaće i 3 gostujuće ekipe iz Austrije, Češke i Hrvatske.

Natjecateljska ekipa DVD-a Donji Kneginec nastupila je u izmijenjenom sastavu (s dvije članice) u kategoriji Gosti muški A, te osvojila odlično 2. mjesto, pehar, ali i vrijednu nagradu u obliku ručnog aparata za gašenje požara prahom od 6 kg.

Na natjecanju je bila odlična organizacija, vrhunske ekipe, a ono što vrijedi posebno izdvojiti je to da su najbolje ekipe u svakoj kategoriji dobile vrijednu i skupu vatrogasnu opremu: vatrogasne cijevi, ručne aparate za gašenje prahom, vatrogasne kacige, vatrogasna zaštitna odijela, izolacijske aparate, a za ukupnog pobjednika natjecanja kao glavna nagrada uručena je vatrogasna motorna pumpa vrijedna više tisuća eura.

Oprema je uručena pod pokroviteljstvom Uprave Republike Slovenije za Civilnu zaštitu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Rotary Club Varaždin Jug: Za senzornu sobu Centra ”T. Špoljar“ stigla vrijedna oprema

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novu opremu, vrijednu skoro četiri tisuće eura, dobio je Centar ”Tomislav Špoljar“ Varaždin, specijalizirana varaždinska odgojno-obrazovna ustanova, koja učenicima s poteškoćama u razvoju pruža osnovno i specifično obrazovanje, koje doprinosi njihovoj socijalnoj uključenosti i dobrobiti u zajednici.

Centar, koji pohađa 200 polaznika, postavio je u senzornu sobu specijaliziranu podnicu, ljuljačku prilagođenu djeci u invalidskim kolicima, te rotirajuću košaru, koja potiče motoričke i kognitivne sposobnosti. No, nije se na tome stalo. Dodatna oprema pribavljena je zahvaljujući projektu ”Senzorna soba Tomislav Špoljar“, čiji je nositelj Rotary Club Varaždin Jug.

– Htjeli smo pridonijeti stvaranju jednakih mogućnosti za djecu s poteškoćama u razvoju u našoj zajednici, kroz opremanje senzorne sobe Centra Tomislav Špoljar, a čijim će korištenjem djeca steći samopouzdanje i određeni stupanj samostalnosti, jer će dugoročno doprinijeti njihovim senzoričkim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima – veli Ninoslav Plantak, predsjednik RC Varaždin Jug, te dodaje – Senzorna integracija namijenjena je ciljano djeci s teškoćama u motoričkom razvoju, cerebralnom paralizom, poremećajem pažnje, usporenim razvojem, autizmom, djeci s oštećenjima vida i sluha, s govornim teškoćama, te djeci s intelektualnim poteškoćama.

Ukupna vrijednost projekta je skoro četiri tisuće eura, odnosno 4.309 USD, od čega je Rotary Club Varaždin Jug donirao 2.309 USD, a Rotary Distrikt 1913 još dvije tisuće USD putem odobrene distriktne potpore za projekt, koji se provodi od siječnja ove godine. No, to nije prvi put da varaždinski rotarijanci pomažu CTŠ-u:

– Ovaj projekt uzima u obzir rezultate i ishode Projekta ”Senzorni park Tomislav Špoljar“, koji je također vodio RC Varaždin Jug, a bio je sufinanciran putem Rotary 1913 District Grant-a 2021. godine. Kako bismo dodatno doprinijeli radu Centra u njegovoj misiji osiguravanja socijalne uključenosti i dobrobiti osoba s invaliditetom, pokrenuli smo novi projekt usmjeren na opremanje senzorne sobe, a ugradnjom ove opreme djeca sa senzornim poteškoćama dobivaju na raspolaganju funkcionalan i siguran prostor u potpunosti prilagođen potrebama njihove senzorne edukacije – naglašava Plantak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje