Povežite se s nama

Život i društvo

Položen kamen temeljac novog dječjeg vrtića u Radovanu

Foto: Grad Ivanec

Objavljeno:

- dana

Velik je i veseo, a mnogi kažu i povijesni dan, bila je srijeda, 8. svibnja, u Radovanu. Na velikom gradilištu na površini koju je još prije nekoliko godina za potrebe gradnje vrtića otkupio Grad Ivanec, simbolično je položen kamen temeljac novog dječjeg vrtića.

U temelje objekta položena je i posebna kapsula s porukama koje su za buduće generacije napisala djeca i njihove odgojiteljice, a nakon toga temeljac su zajedno zabetonirali državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Iva Ivanković, gradonačelnik Milorad Batinić, njegov zamjenik Marko Friščić, predsjednik Gradskog vijeća Zdenko Đuras i ravnateljica Dječjeg vrtića Ivančice Milena Golubić.

Službeni dio programa održan je u vatrogasnom domu u Radovanu, koji su pjesmom i plesom uljepšali mališani dječjeg vrtića Radovan te izmamili buran pljesak svih okupljenih.

A među njima bili su i gradski vijećnici, pročelnici Grada Ivanca, Upravnog vijeća DV Ivančice, predstavnici OŠ Metela Ožegovića u čijim prostorima se nalazi sadašnji vrtić, predstavnici izvođača radova, tvrtke MIPCRO Ivanec, projektanta, voditelja projekta, stručnog nadzora i dr.

Ističući da je današnji dan posebno emotivan i za njega samog kao nekadašnjeg đaka škole Radovan, predsjednik Gradskog vijeća Zdenko Đuras zahvalio je svima uključenima u ovaj projekt.

– Gradnja vrtića u Radovanu važna je za cijeli istočni dio Grada Ivanca i sva naselja koja mu gravitiraju. Ovo je projekt koji smo godinama čekali te o njemu i raspravljali na puno sjednica Gradskog vijeća. Osobno sam vrlo ponosan što sam na čelu Vijeća za čijeg će se mandata realizirati gradnja dva vrtića i drugih projekata. Ovo je prava slika brige o našim najmlađima – rekao je, među ostalim, Đuras.

Zamjenik gradonačelnika Marko Friščić naglasio je da će novi vrtić imati više od 850 m2 površine, a bit će namijenjen smještaju 64-ero djece za četiri mješovite skupine jasličkog i vrtićkog uzrasta.

Za njih će biti sagrađene četiri smještajne jedinice s garderobama, sanitarijama i otvorenim nadstrešnicama. Objekt će raspolagati i višenamjenskom dvoranom, kuhinjom,blagovaonicom, spremištima i upravnim prostorijama.

– Vrtić se gradi po svim suvremenim pedagoškim standardima i već sada se veselimo njegovu puštanju u rad. Na vanjskim površinama bit će uređeno i parkiralište te veliko dvorište za igru i boravak djece, okrenuto na Sunčanu stranu. U planu je i uređenje pješačkog poteza – napomenuo je Friščić.

Gradonačelnik Milorad Batinić zahvalio je svima koji su pridonijeli početku realizacije ovog projekta vrijednog 2,5 milijuna eura. Od toga većinu sredstava (1,77 milijuna eura) osigurava Grad Ivanec, dok ostatak od 726.500 eura predstavljaju EU sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

Podsjetio je također da se paralelno dograđuje i dječji vrtić u Ivancu, vrijedan daljnjih 1,3 milijuna eura.

Sveukupno, projekti gradnje i opremanja oba vrtića su, prema raspisanim javnim nabavama, vrijedni 3,8 milijuna eura, od čega 64 % sredstava osigurava Grad Ivanec, a ostatak je iz EU sredstava.

– U Ivancu bilježimo povećano doseljavanje i građevinski bum po pitanju stambene gradnje. A upravo gradnja vrtića i povećanje vrtićkih kapaciteta osnovna su pretpostavka za ostanak mladih obitelji i doseljavanje novih – istaknuo je Batinić.

Život i društvo

FOTO Čakovečki sportski kampovi razveselili najmlađe: dobro se zabavljamo, a tu su i medalje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već 20. izdanje ljetnih sportskih kampova “Svaki tjedan sport jedan”, koje organiziraju Zajednica sportskih udruga Čakovca i Grad Čakovec, započeli su u ponedjeljak kampom iz plivanja u prijepodnevnim satima. Jedini ovogodišnji plivački kamp  provodi Čakovečki plivački klub, a predsjednik kluba i voditelj kampa Goran Kolarić kazao je kako se prijavilo preko 160 školaraca.

-Već imamo dosta iskustva s kampovima, mi smo tu od početka, još tamo od 2005. pa su naši treneri sve posložili da bude u najboljem redu. Treba istaknuti kako se poseban program provodi s neplivačima u bazenu namijenjenom samo njima – izjavio je Kolarić te dodao kako će se plivački kamp zbog velikog broja polaznika podijeliti u dva dijela. Od utorka do petka, djevojčice će biti na bazenima od 8 do 10 sati, dok će dječaci na kampu biti od 10 do 12 sati – izjavio je. Kampovi su zamišljeni kako zdravi i sportski način provođenja ljetnih školskih praznika.

Oduševljenje djece kampovima vidi se na njihovim osmjesima, a među onima koji se najviše smiju su dvoje prijatelja; Jan i Jakov koji su završili četvrti razred. Jan je istaknuo kako se skupa biciklom voze na bazene te da su treninzi na kampovima naporni, ali da se pritom i jako dobro zabavljaju.

-Redovito sudjelujem na kampovima i za svoja sudjelovanja svake godine dobivam zlatnu medalju – glasno je rekao Jakov najavivši kako će i ove godine ići na zlato.

Naime, ZSU Čakovca će one s najviše sudjelovanja nagraditi medaljama na svečanosti proglašenja najboljih sportaša Čakovca. Kampovima su oduševljeni i roditelj. Iva iz Čakovca poručila je kako je njezina djevojčica jedva čekala da kamp počne.

-Sa sportskim kampovima dan joj je ispunjen. Da nije na kampovima bila bi kod kuće i vrijeme bi provodila ispred ekrana. Ovo je druga godina da sudjelujemo i vjerojatno će nakon ljeta početi trenirati plivanje – kazala je.

Ovaj tjedan u poslijepodnevnim satima od 17 do 19 sati bit će održani i kampovi odbojke na pijesku i košarke. Kamp odbojke na pijesku, čiji je provoditelj Klub odbojke na pijesku Čakovec bit će održan na odbojkaškom igralištu pored Gradskih bazena Marija Ruži, dok Košarkaški klub Međimurje provodi kamp u dvorani 1. OŠ Čakovec. Prijave na kampove moguće su tijekom cijelog ljeta na recepciji Gradskih bazena, a djeca mogu pohađati neograničeni broj kampova. Svi sudionici kampova dobivaju prigodnu majicu, bočicu te svaki dan osvježavajući napitak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sutra će policija nadzirati pješake i bicikliste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu 26. lipnja 2024. godine 8 do 16 sati, sve policijske postaje provodit će operativnu akciju „Nadzor pješaka, vozača bicikla i osobnih prijevoznih sredstava“.

Akcijom će rukovoditi Služba za javni red i sigurnost, a provodi se u svrhu smanjivanja rizika, odnosno suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu te povećanja stanja sigurnosti na cestama Policijske uprave međimurske.

Akcija se provodi u svrhu smanjivanja rizika, odnosno suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu te povećanja stanja sigurnosti na cestama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje