Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždin: župnici moraju odgovorno upravljati povjerenim im dobrima, dobili i priručnik

Objavljeno:

- dana

Susretom svećenika Varaždinske biskupije održanim u ponedjeljak, 6. svibnja, u Pastoralnom centru u Varaždinu između ostalih dominantna je bila tema o upravljanju dobrima povjerenim župnicima.

Susret je otvorio vikar za kler Varaždinske biskupije preč. Anđelko Košćak koji je na početku pozdravio okupljene. Nakon molitvenog uvoda, molitve srednjeg časa, uslijedio je nagovor varaždinskog biskupa Bože Radoša.

Biskup se za govor o Duhu Svetom poslužio slikom Isusova otvorena srca o kojem govori evanđelist Ivan.

– Duh Sveti je ljubav koja prolazi iz čestog i probodenog srca, srca koje se daruje. Ivan pretpostavlja da naše srce želi drugoga zatvoriti i od njega imati neki vid koristi. Prava ljubav se ne zatvara. Zatvara se razočarano srce – rekao je, između ostaloga, mons. Radoš.

Nakon biskupovog nagovora kancelar Varaždinske biskupije preč. Ivan Rak održao je kratko predavanja o upravljanju crkvenim dobrima. Podsjetio je na pojedine odredbe Zakonika kanonskoga prava (ZKP), upozorio na određenu problematiku te potaknuo da se svećenici, župnici, odgovorno odnose prema upravljanju dobrima koja su im povjerena jer su pozvani od Crkve na uredno upravljanje.

– Ideal je da sve što činimo bude uzorno. Lako je upravljati prosječno, ali svi smo pozvani upravljati na uzoran način – rekao je preč. Rak osvrnuvši se i na pojedine odredbe kanona koji govore o spomenutoj problematici.

Upozorio je kako su za neodgovorno upravljanje crkvenim dobrima, iz nemara ili nehaja, prema ZKP-u propisane i određene kazne. Novi kanon iz 2021. predviđa kao kaznu i oduzimanje službe župniku kao i obvezu nadoknade štete. Istaknuo je također i važnost prisutnosti ekonomskog vijeća u župi koje je savjetodavnog karaktera.

Podsjetio je kako svećenik dobrima upravlja uime Crkve te da pred očima treba imati svrhu upravljanja dobrima: uređenje bogoštovlja, djela apostolata i dobrotvornosti.

U svom predavanju preč. Rak poseban naglasak stavio je na transparentnost u vođenju financija te o redovitom polaganju financijskih izvješća te potaknuo svećenike da se obrate biskupijskom ekonomatu ili Ustanovi za uzdržavanje klera (BUZUK) za savjet i pomoć.

Podsjetio je također na nedavno osnovan biskupijski Ured za projektnu podršku i vanjsku suradnju koji svećenicima može biti od pomoći. Potom je kancelar predstavio Priručnik za upravljanje župom koji je uručen svim svećenicima.

Nakon kraće stanke, u drugom dijelu susreta predstavljeno je i financijsko izvješće koje su uime biskupije iznijeli ekonom preč. Josip Hadrović te ravnatelj BUZUK-a preč. Mirko Horvatić.

Život i društvo

Grad Novi Marof poziva građane da prijave štete od tuče

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak donio je dana 20.6.2024. godine Odluku o proglašenju prirodne nepogode – tuča, za područja Grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum, koja je prouzročila velike materijalne štete na poljoprivredi, komunalnoj infrastrukturi i prometu dana 16.6.2024. godine.

Gradsko povjerenstvo za procjenu štete od prirodnih nepogoda zaprimat će prijave šteta od oštećenika (s područja Grada Novog Marofa) sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda i Pravilniku o registru šteta od prirodnih nepogoda, nakon čega su dužni prvu i konačnu procijenjenu štetu prijaviti županijskom povjerenstvu putem Registra štete.

Šteta se prijavljuje na Obrascu PN, putem e-maila: [email protected], poštom na adresu Grad Novi Marof, Trg hrvatske državnosti 1, Novi Marof, ili osobno u nadležnom odjelu Grada Novog Marofa, 1. kat, soba br. 7, zaključno do 14. srpnja 2024. godine.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Španciranje po Varaždin Bregu uz gulaš, živu glazbu i finu kapljicu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu programa obilježavanja Dana Općine Gornji Kneginec i u organizaciji Udruge vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, a pod pokroviteljstvom Općine Gornji Kneginec u subotu 22. lipnja 2024. godine održano je šesto po redu „Španciranje po Varaždin Bregu“.

Stotinjak sudionika ove manifestacije okupilo se u parku ispred Osnovne škole Kneginec Gornji gdje su im podijeljene majice s logotipom Općine, Udruge i manifestacije, etui i čaše. Okupljene su pozdravili saborski zastupnik i načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški i predsjednik Udruge Robert Đuranec zaželivši svima dobro druženje i veselo raspoloženje.

Ruta ovog španciranja, koja je bila duga oko pet kilometara, kretala se po Feljuru, Malom i Dugom Vrhu te Šemigovoj grabi. Uz početnu postaju kod škole druga postaja za okrijepu i jelo bila je u Šumici na Dugom Vrhu, a posljednja na Malom Vrhu kod prostorija Lovačke udruge „Zec“ gdje je, uz živu glazbu, svim posjetiteljima podijeljen izvrstan gulaš.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje