Povežite se s nama

Crna kronika

Tisuće komada oružja taljeno u – ventile

Objavljeno:

- dana

Javno uništavanje oružja u Metalskoj industriji Varaždin

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Programa ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj u Varaždinu je priređeno javno uništavanje oružja tijekom kojeg je 1.566 komada pištolja, pušaka i drugog lakog oružja završilo u talionici željeza iz kojeg će se lijevati ventili i drugi proizvodi Metalske industrije Varaždin (MIV).

– UNDP obično sudjeluje u razvoju i gradnji, no sada se veselim uništavanju. Problem nezakonitog držanja oružja nije izražena samo u Hrvatskoj, nego i svijetu. Nitko sa sigurnošću ne zna koliko ima malog i lakog oružja, no procjene govore da jedan komad otpada na svakog osmog stanovnika.  Godišnje od tog oružja strada pola milijuna ljudi, od čega 300 tisuća u ratovima, a ostali gube živote u vrijeme mira. Stoga UN ne preporučaj skladištenje, već uništavanje oružja jer svaki uništeni komad znači – jedan život spašen,  naglasila je Louisa Vinton, koordinatorica Ujedinjenih naroda i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj prigodom javnog uništavanja oružja u MIV-u.

Uništavanje oružja, kojim je bilježeno dvadeset  godina članstva RH u UN,  provedeno je u sklopu  regionalnog programa EU-a „Potpora SEESAC aktivnostima kontrole oružja na području zapadnog Balkana“.  Za ovaj projekt  ukupno je izdvojeno 1,6 milijun eura, od čega je u Hrvatskoj utrošeno 400.000 eura.  Zahvaljujući tome, tijekom pet godine u dvadeset je navrata uništeno više tisuća komada oružja, 81 milijun komada streljiva i tone eksplozivnih naprava, dok je u Zagrebu uređeno centralno skladište MURAT u kojem će skladištiti višak oružja.

– Cilj programa „Potpora SEESAC aktivnostima kontrole oružja na području zapadnog Balkana“ nije bilo samo uništavanje nezakonitog oružja, već i podizanje svijesti građana o opasnostima posjedovanja nezakonitog oružja te poticanje dobrovoljne predaje oružja policiji. Ovim programom, koji spada u najučinkovitije takve vrste koje je podupirao UN, Hrvatska pokazuje da dosljedno ispunjava nacionalne i europske norme, naglasio je zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković te dodao da policija nastavlja rad na sigurnosti građana preventivnom akcijom „Manje oružja, manje tragedija“.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Crna kronika

Vidovec: evo kako je 32-godišnjak završio autom u potoku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prometnoj nesreći koja se dogodila u utorak, 30. travnja, oko 19.30 sati u Vidovcu, na državnoj cesti D-35, ozlijeđen je 32-godišnjak.

On je upravljao osobnim vozilom iz smjera Jurketinca u smjeru Vidovca. Prije ulaska vozilom u lijevi zavoj, suprotno oznakama na kolniku, započeo je pretjecati drugo vozilo, pri čemu brzinu kretanja nije prilagodio osobinama i stanju ceste.

Zbog toga je izgubio nadzor nad upravljačem i u bočnom zanošenju, vozilom sletio udesno van kolnika, preko zelene travnate površine u kanal potoka te prednjim dijelom vozila udario u korito potoka, izvijestila je varaždinska policija.

Pritom je ozlijeđen te mu je medicinska pomoć pružena u Općoj bolnici u Varaždinu. Njegove će se ozlijede okvalificirati naknadno.

Nastavite čitati

Crna kronika

Policija traži počinitelja koji je provalio u župni dvor u Natkrižovljanu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

provala lopov krađa
Foto: Ilustracija

U srijedu, 1. svibnja, nepoznati je počinitelj provalio u prostorije župnog dvora u Natkrižovljanu, javila je PU varaždinska.

Tada je iz jedne prostorije lopov otuđio vrećicu s kovanim novcem.

Visina materijalne štete utvrdit će se naknadno. Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja navedenog kaznenog djela.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje