Povežite se s nama

Crna kronika

I na varaždinskom području djelovao lanac ilegalne prodaje duhana, USKOK podigao optužnicu

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv osmorice hrvatskih državljana (rođenih 1991., 1989., 1981., 1980., 1991., 1993., 1999. i 1976. godine) zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja te izbjegavanja carinskog nadzora, pomaganja u izbjegavanju carinskog nadzora i nedozvoljene trgovine, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Optužnicom se prvookrivljeniku stavlja na teret da je, u razdoblju od lipnja 2020. do 11. siječnja 2021., u Varaždinu i Zagrebu, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike u cilju pribavljanja znatne nepripadne materijalne koristi kupovinom u Njemačkoj i Grčkoj većih količina suhog duhana u listu prešanog u blokove komercijalne naravi, njegovim unošenjem u Hrvatsku preko Austrije, Slovačke i Slovenije bez podvrgavanja propisanom postupku prijave, obračuna i plaćanja trošarine te potom njegovim skladištenjem, pripremom za prodaju i prodajom na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj, iako su proizvodnja, otkup, obrada i stavljanje u promet duhana ograničeni.

U okviru realizacije plana prvookrivljenik je osiguravao novčana sredstva potrebna za kupovinu duhana u listu, a zatim je duhan kupovao putem trgovačkih društava čiji je osnivač i vlasnik, a kojima je sjedište u Austriji i Slovačkoj. Jednako tako je koordinirao i organizirao preuzimanje i prijevoz duhana te osiguravao da se uz uporabu neistinite dokumentacije ilegalno unosi u Hrvatsku.

Također je organizirao njegovo skladištenje i prodaju te je odredio uloge pripadnika zločinačkog udruženja na način da su uz njega u realizaciji plana operativno postupali drugo, treće i osmo okrivljenik te još jedna osoba, koji su u dogovoru s njim osiguravali teretna i priključna vozila potrebna za prijevoz duhana i tako kupljeni duhan dovozili u Hrvatsku. U tu svrhu su drugookrivljeni i trećeokrivljeni, sukladno uputama glavnog, angažirali i četvrtookrivljenog koji je duhan prevozio do skladišta u Zagrebu koja je prethodno osigurao prvookrivljeni, a gdje su duhan preuzimali i skladištili ostali koji su u dogovoru s glavnim organizatorom dočekivali dolazak kamiona, istovarivali duhan, skladištili ga i pripremali za prodaju.

Nakon toga su peto i šesto okrivljeni tako pripremljeni duhan isporučivali kupcima koje je glavni prethodno pronalazio.

Na opisani način su okrivljenici u trinaest navrata iz Njemačke i Grčke u Hrvatsku prokrijumčarili 152.640 kilograma duhana u listu, od kojeg su 135.600 kilograma prodali na ilegalnom tržištu bez plaćanja trošarina, čime su na ime neplaćenih trošarina oštetili Državni proračun Republike Hrvatske za 122.112.000 kuna, dok su prodajom ostvarili i protupravnu korist u iznosu od 4.339.200 kuna, koju su međusobno podijelili sukladno svojim ulogama i prethodnom dogovoru.

Crna kronika

U Cargovcu ukrao auto, provalio u skladište i trgovinu, ali za nekoliko sati ga je našla policija te uhitila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici PU varaždinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 33-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo krađe i kaznene djela teške krađe, javila je varaždinska policija.

On je, kako se sumnja, 2. svibnja, u Cargovcu, u večernjim satima, otuđio osobni automobil u vlasništvu 44-godišnjaka, da bi potom na području Gredi, provalio u skladište jednog poduzeća i otuđio razni alat te u jednu trgovine iz koje je otuđio razne predmete.

On je 3. svibnja, oko 3.20 sati, u Turčinu, u kontroli prometa zaustavljen po policijskim službenicima kojom prilikom je utvrđeno da je vozilo ukradeno te da se u istome nalaze otuđeni predmeti. Uhićen je i predan pritvorskom nadzorniku.

Nastavite čitati

Crna kronika

Vozačica je u Novom Marofu s 2.64 promila izazvala prometnu nesreću tri automobila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prometnoj nesreći koja se dogodila u nedjelju, 5. svibnja, oko 20.20 sati, u Varaždinskoj ulici u Novom Marofu, ozlijeđena je jedna osoba.

Žena starosti 34 godine upravljala je osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2.64 promila, javila je PU varaždinska.

Ona prilikom vožnje u slijedu između vozila nije držala potreban razmak i udarila je u zadnji dio osobnog automobila s kojim je ispred nje upravljao 61-godišnjak, a koji je usporio vožnju poradi skretanja udesno na parkirališni prostor. Od udara vozilo 61-godišnjaka odbačeno je u stražnju stranu parkiranog osobnog automobila.

U prometnoj nesreći ozlijeđena je 34-godišnjakinja. Medicinska joj je pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin, a njezine ozlijede će se okvalificirati naknadno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje