Povežite se s nama

U fokusu

Ovogodišnji turistički srpanj u Varaždinskoj županiji bolji nego 2019. godine

Objavljeno:

- dana

Prema podacima sustava eVisitor obrađenim na dan 3. kolovoza 2021., tijekom srpnja 2021.
zabilježena su 3.367.962 dolaska stranih turista u Hrvatsku (indeks 155 u usporedbi sa srpnjem 2020.) te 422.023 dolaska domaćih turista (indeks 126).

Broj noćenja stranih turista u srpnju je iznosio 21.758.192 (indeks 137) dok su domaći turisti ostvarili 3.362.171 noćenja (indeks 115).

Ukupan turistički promet (strani i domaći turisti), u srpnju iznosi 3.789.985 dolazaka (indeks 151) i 25.120.363 noćenja (indeks 134).

U apsolutnim brojkama, najveći promet turista tijekom srpnja (mjereno noćenjima) ostvaren je na području Istre, a potom slijede Splitsko-dalmatinska županija i Kvarner, objavila je Hrvatska turistička zajednica.

Tijekom razdoblja siječanj-srpanj, Istra je u nacionalnim okvirima zabilježila najveći broj noćenja, ispred Kvarnera i Splitsko-dalmatinske županije.

Varaždinska županija

Varaždinsku je županiju prema podacima Hrvatske turističke zajednice u srpnju ove godine posjetilo 13.582 turista, koji su ostvarili 27.711 noćenja. U srpnju 2020. Varaždinsku je županiju posjetilo 7752 turista i ostvarili su 13.521 noćenja.

Od siječnja do srpnja ove godine Varaždinsku je županiju posjetilo 35.756 turista koji su imali 71.191 noćenja.

U prvih sedam mjeseci lani Varaždinsku je županiju posjetilo 23.279 turist, a u odnosu na lani u turistima indeks je 153. Navedeni su turisti lani u navedenom periodu ostvarili 50.182 noćenja, te je to manje nego 2021. pa indeks za ovu godinu iznosi 142.

2019. godina

Ipak, 2019. godina bila je rekodna za hrvatski turizam pa smo provjerili i podatke za Varaždinsku županiju za ovu godinu.

Od siječnja do srpnja 2019. Varaždinsku je županiju posjetilo 42.516 turista te su ostvarili 98.726 noćenja.

Samo u srpnju 2019. godine Varaždinsku je županiju posjetilo 9527 turista i oni su ostvarili 22.323 noćenja. To znači da je ove godine u srpnju Varaždinsku županiju posjetilo 4055 turista više nego 2019. godine pa su opravdano očekivanja od Špancirfesta visoka.

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje