Povežite se s nama

Život i društvo

U Hrvatskoj alkohol svakodnevno pije 10,2 % stanovnika, među gorima smo u Europi

Objavljeno:

- dana

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je rezultate Eurostata o konzumaciji alkohola i ekscesivnom epizodičnom pijenju.

Naime, tijekom 2019. godine na temelju zakonskog okvira Europske unije proveden je treći ciklus Europske zdravstvene ankete.

Istraživanje u Hrvatskoj proveo je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s domovima zdravlja i njihovim patronažnim službama, županijskim zavodima za javno zdravstvo, Državnim zavodom za statistiku te Ministarstvom zdravstva.

Podaci o konzumaciji alkohola dio su Modula Zdravstvenog stanja, jednog od četiri modula ispitivanih ovom anketom.

Prema podacima o konzumaciji alkoholnih pića svaki dan, piše HZJZ, Hrvatska se s 10,2 posto stanovnika nalazi među prvih pet država s prevalencijom iznad 10 posto, zajedno s Francuskom, Bugarskom, Španjolskom i Portugalom. U Portugalu taj udio iznosi čak 20,7 posto.

Podatak o onima koji uopće ne piju alkohol ili nisu pili alkohol u posljednjih godinu dana iznosi 38,3 posto ipozicionira Hrvatsku na prvo mjesto među članicama EU-a. Iako nisu članice EU-a, istraživanje je provedeno i u Turskoj, gdje taj udio iznosi više od 80 posto, te u Srbiji, gdje iznosi 50 posto.

Podaci također pokazuju da veći dio populacije pije alkohol tjedno, i to 17,9 posto, ili mjesečno – 21 posto, a uspoređujući podatke s ostalim zemljama članicama, Hrvatska je u donjem dijelu poretka zemalja.

Nadalje, muškarci u Hrvatskoj, piše HZJZ, češće piju alkohol u odnosu na žene; 18,2 posto muškaraca pije alkohol svaki dan, 26,5 posto minimalno jednom tjedno, a njih 21 posto manje od jednom tjedno.

Više od polovice žena, njih 63,4 posto, rijetko ili nikada ne pije alkoholna pića, njih 20,9 posto pije alkohol manje od jednom tjedno, a 15,7 posto žena alkohol pije minimalno jednom tjedno ili svakodnevno.

Ekscesivno epizodično pijenje

Ekscesivno epizodično pijenje definirano je kao konzumiranje alkohola u jednoj prigodi u količini koja iznosi najmanje 60 grama čistog alkohola – konzumacija šest i više standardnih pića.

Količina od šest pića u modelu pokazatelja ekscesivnog epizodičnog obrasca pijenja pretpostavlja da je jedno piće jednako količini od 10 grama čistog alkohola.

Dakle, pod jednim standardnim pićem koje sadrži 10 grama čistog alkohola (etanola) smatra se primjerice 0,03 litre žestokog pića ili 0,125 litre vina ili 0,25 litre piva.

Prema dobivenim podatcima, jedan posto stanovnika u Hrvatskoj slijedi ekscesivan obrazac svakodnevnog pijenja alkohola, tri posto stanovnika čini to tjedno, a 12,6 posto stanovnika mjesečno.

Rjeđe od jednom mjesečno ekscesivno pije alkohol u jednoj prigodi 15,7 posto stanovnika, dok više od polovice stanovnika, njih 67,8 posto, u posljednjih 12 mjeseci nije ekscesivno pilo alkohol ni u jednoj prigodi.

U Hrvatskoj je pijenje šest i više alkoholnih pića u jednoj prigodi barem jednom mjesečno zastupljenije u osoba nižeg obrazovanja, odnosno Hrvatska je među onim državama u kojima je zabilježena najveća razlika između skupine nižeg i višeg obrazovanja.

Život i društvo

FOTO Primalje varaždinske Bolnice svima otvorile svoje radno mjesto te dale važne informacije o dolasku djece na svijet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas je u Općoj bolnici Varaždin bilo vrlo edukativno, posebno za trudnice te buduće majke i očeve.

Naime, povodom Međunarodnog dana primalja, koji se obilježava 5. svibnja, primalje Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin pozvale su sve zainteresirane da posjete rodilište te da se upoznaju s njihovim radom.

Odaziv je bio odličan, a to i ne čudi s obzirom da je veza primalje i trudnice izuzetno važna.

Najprije je održano predavanje, a zatim i obilazak rodilište, uključujući i rađaonicu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na hitnoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća prihvaćene ponude za zakup zemljišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina koja je sazvana po hitnom postupku.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića razlog hitnosti je da bi poljoprivrednici koji su dali ponude za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Varaždina mogli na vrijeme krenuti u ovogodišnju sjetvu.

Na sjednici je prisustvovalo 16 vijećnika koji su na kraju većinom glasova izglasali odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta. Donošenje odluke na Gradskom vijeću je preduvjet za sklapanje ugovora o zakupu i uvođenja zakupaca u posjed.

Javnim natječajem bilo je obuhvaćeno 16 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 15 godina i 40 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 5 godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje