Povežite se s nama

Crna kronika

USKOK otvorio istragu protiv Čehoka, Horvata, Bunića i Viteza!

Objavljeno:

- dana

OBJAVLJEN NALOG O PROVOĐENJU ISTRAGE

Spekulacije su potvrđene: USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv Ivana Čehoka, Zlatka Horvata, Miroslava Bunića i Stanka Viteza te protiv dvaju trgovačkih društava zbog sumnje da su zlouporabili položaj i ovlasti, primali i davali mito, odnosno poticali na  zlouporabu položaja i ovlasti.

– Osnovano se sumnja da su prvoosumnjičenik, kao gradonačelnik Grada Varaždina i drugoosumnjičenik, kao zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina, od ožujka 2003. do lipnja 2011. godine, u Varaždinu, na traženje trećeosumnjičenika, suvlasnika i predsjednika Uprave osumnjičenih trgovačkih društava, pogodovali navedenim društvima u dobivanju i realizaciji poslova s Gradom Varaždinom te u podmirenju obveza osumnjičenih trgovačkih društava prema Gradu Varaždinu s osnova komunalnih doprinosa, čime je prouzročena šteta Gradu Varaždinu u iznosu od najmanje 6.413.984 kuna, a društvima pribavljena nepripadna korist u iznosu od 6.156.604,00 kuna  – objavljeno je na stranicama USKOK.
 

Tražili da i im opremi stanove

Bunića terete da je kao protuuslugu za pogodovanje, Čehoku i Horvatu na njihovo traženje platio dio kupoprodajne cijene za kupljene stanove time da je za stan Čehoka platio iznos od 100.000 kuna, a za stan na ime sina Zlatka Horvata iznos od 103.000 kuna.
– Nadalje, osnovano se sumnja da su prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik pogodovali jednom društvu u podmirenju obveza tog društva prema Gradu Varaždinu s osnova komunalnih doprinosa te su za takvo pogodovanje od odgovornih osoba tog društva tražili protuusluge. Tako su na traženje drugoosumnjičenika, platili ukupan iznos kupoprodajne cijene stana na njegovo ime u vrijednosti od 281.936,03 kuna, a na traženje prvoosumnjičenika platili su radove na njegovom privatnom objektu u vrijednosti od 43.838,03 kuna, dok je prvoosumnjičenik tražio i opremanje stanova za sebe i za drugoosumnjičenika – navode u USKOK-u.
 

Dozvole preko reda

Dodaju da se osnovano sumnja da je Stanko Vitez, četvrtoosumnjičenik najprije kao pročelnik Ureda za prostorno uređenje Varaždinske županije, a potom kao pročelnik Ureda za prostorno uređenje, urbanizam i zaštitu okoliša Grada Varaždina od kolovoza 2005. do 21. travnja 2009. godine od odgovornih osoba jednog trgovačkog društva kao protuuslugu za izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvola preko reda ili u određenim rokovima zatražio da njemu i članovima obitelji prilikom kupnje stanova od tog društva odobre kupnju po cijeni znatno nižoj od tržišne.
 
– Na opisani način četvrtoosumnjičenik je od navedenog društva kupio tri stana po cijeni znatno nižoj od tržišne pribavivši tako nepripadnu materijalnu korist u iznosu od najmanje 67.684,20 eura – zaključuje USKOK.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

Crna kronika

Muškarca došli privesti na sud, a on upalio bengalku te zapaljivim sprejom usmjerio plamen prema policajcima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

lisice zatvor uhićenje

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 22. travnja 2024., donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina starog 51 godinu zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela prisile prema službenoj osobi i prijetnje iz Kaznenog zakona.

– Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 51-godišnjak 17. travnja 2024., u kući na području Varaždinske županije, prijetio smrću policijskim službenicima koji su postupali zbog kršenja ranije mu izrečenih mjera opreza i privođenja na nadležni sud, kao i da je upalio bengalsku baklju te zapaljivim sprejom usmjerio plamen prema policijskim službenicima, ali su ga policijski službenici uspjeli potom savladati – objavio je DORH.

Državno odvjetništvo je podnijelo prijedlog da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela kojeg je sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila i odredila okrivljeniku istražni zatvor.

Nastavite čitati

Crna kronika

Zbog lažnog bučinog ulja osuđeni obrtnik iz Varaždina i njegov zaposlenik

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Obrtnik iz Varaždina osuđen je nepravomoćno na deset mjeseci zatvora uvjetno jer je na tržnici u Čakovcu prodavao 12 litara bučinog ulja za koje je tvrdio da je 100-postotno i da ga za njega proizvodi jedna uljara, iako je znao da to nije istina.

Ulje pakirano u boce od jednog litra bilo je nepoznatog porijekla i bez vjerodostojne dokumentacije, piše vecernji.hr.

Osuđen je jer je lažne znakove za obilježavanje robe koristio kao prave, a kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro u trajanju od 600 sati.

Njegov zaposlenik, prodavač, osuđen pak je jer je nazvao na mobitel višeg poljoprivrednog inspektora Državnog inspektorata i pokušao ga zastrašiti, revoltiran što je podnio kaznenu prijavu nakon provedenog inspekcijskog nadzora. On pak je dobio osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, zbog kaznenog djela prijetnje službenoj osobi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje