Povežite se s nama

U fokusu

Zdravstveni i socijalni radnici koji nemaju COVID potvrdu i odbiju test moći će dobiti izvanredni otkaz?

Objavljeno:

- dana

Zaposlenici u sustavu zdravstva i socijalne skrbi koji se ne žele cijepiti, nemaju COVID-potvrdu, nisu preboljeli bolest i odbiju test na COVID-19, od 1. listopada neće moći ulaziti u ustanove u kojima rade, odnosno smatrat će se da se nisu ni pojavili na poslu, a onda će posljedično moći dobiti i izvanredni otkaz, doznao je Jutarnji.hr u Vladi.

Zakoni o radu i pravilnici o radu za ustanove u zdravstvu i socijalnoj skrbi neće se mijenjati, već će se za one koji odbijaju COVID-potvrdu smatrati da se nisu ni pojavili na poslu.

Prema Zakonu o radu, nedolazak na posao može se smatrati teškom povredom radnih odnosa i radniku se može dati otkaz skrivljenim ponašanjem radnika ili izvanredni otkaz bez prava na otpremninu i otkazni rok, a različiti pravilnici o radu točno definiraju postupke u tim situacijama.

Prije redovitog otkazivanja uvjetovanog skrivljenim ponašanjem radnika, poslodavac je dužan radnika pisano upozoriti na obveze iz radnog odnosa i ukazati mu na mogućnost otkaza u slučaju nastavka povrede te obveze, osim ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati da to poslodavac učini.

Poslodavac može dati i izvanredni otkaz ugovora o radu bez obveze poštivanja propisanog ili ugovorenog otkaznog roka, ako zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovorenih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć.

Izvanredni otkaz zbog skrivljenog ponašanja radnika obvezno se daje radniku koji je bez opravdanog razloga izostao s rada više od tri dana uzastopno. To znači da bi poslodavac radniku, koji odbija imati COVID potvrdu i zbog toga tri dana zaredom ne može doći na posao i raditi, mogao dati i izvanredan otkaz.

Kršenja radnih obveza

Pravilnik o radu Zavoda za vještačenje, primjerice, definira da se zbog kršenja radnih obveza radniku može izreći jedna od tri mjere: usmeno upozorenje, pisano upozorenje i otkaz te se izriču ovisno o učestalosti i intenzitetu počinjene povrede i nastaloj šteti. Teškom povredom smatraju neopravdan nedolazak na posao dva do četiri uzastopna dana.

– Ako netko učestalo odbija imati COVID-potvrdu, protiv njega će se moći pokrenuti svi procesi sukladni Zakonu o radu i pravilnicima o radu, a Stožer će definirati za koje skupine će biti obveza izdavanja COVID-potvrda. COVID-potvrde odnosit će se i na korisnike ustanova u zdravstvu i socijalnoj skrbi, ali samo za punoljetne osobe, s iznimkom dječjih domova i nekih drugih skupina koje mogu imati probleme zbog cijepljenja – pojašnjena je za Jutarni.hr namjera Vlade.

Profesor s Katedre za radno i socijalno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Viktor Gotovac smatra kako je s pravne strane uvođenje sankcija, za one koji odbiju predočiti potvrdu ili testirati se, moguće.

– Stava sam da bi to trebalo biti uređeno zakonom, i to bi bila najbolja opcija. No, s obzirom na to da je Stožer civilne zaštite ovlašten za donošenje odluka koje u ovom trenu imaju snagu kao zakon, sigurno se takva penalizacija može uvesti – govori Gotovac i dodaje da je Ustavni sud već u nekoliko navrata potvrdio odluke Stožera.

Iz Ministarstva rada mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike kažu kako su spremni prema preporukama Stožera civilne zaštite donijeti odgovarajuću odluku oko obveze COVID-potvrde za zaposlenike i korisnike skupina na koje će se to odnositi, što će se dogoditi paralelno i u koordinaciji sa sustavom zdravstvene skrbi, piše Jutarnji.

Iako se COVID potvrde uvode za devet dana, nadležna ministarstva još nisu poslala upute ravnateljima ustanova.

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje