Povežite se s nama

U fokusu

Utječe li radon na učestalost raka pluća u ivanečkom kraju?

Objavljeno:

- dana

SPILJE IVANČICE I RAVNE GORE “POD POVEĆALOM”

Članovi Speleološke udruge Kraševski zviri započeli su s mjerenjem prirodne radioaktivnosti na području Ivančice i Ravne gore. Riječ je o projektu mjerenja koncentracija radioaktivnog plina radona koji inače predstavlja više od 50 posto prirodne radioaktivnosti na Zemlji.c

Tlak i temperatura

– Mjerače radioaktivnosti postavili smo u tri speleološka objekta – u stari rudnik Kraševski zviri na Ivančici iznad Ivanca, u jamu Voska luknja iznad Lepoglave te u Cerjansku špilju na Ravnoj gori iznad Klenovnika. Cilj nam je prikupiti podatke koji će nam dati dragocjene informacije o izloženosti čovjeka prirodnoj radioaktivnosti. Usto, podaci o koncentraciji radona omogućit će i praćenje širokog spektra različitih pojava na površini i u unutrašnjosti Zemlje – ističe voditelj projekta prof. Tomica Matišić, predsjednik Speleološke udruge.
Zanimljivo je da će se podaci prikupljeni u tom istraživanju koristiti u izradi preliminarnog radonskog zemljovida Republike Hrvatske, zatim za daljnja istraživanja povezanosti promjena koncentracije radona u tlu i podzemnoj vodi s meteorološkim parametrima (barometarski tlak, padaline, temperatura) i sa seizmičkim aktivnostima tla.

Pogodan prostor

– Posebno želim naglasiti da će podaci o koncentracijama radona na tom području biti korišteni i u svrhu povezivanja učestalosti plućnoga karcinoma na području Ivanca, Lepoglave i Klenovnika – naglašava prof. Matišić.
Ivanečki speleolozi taj projekt provode u suradnji s Komisijom za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza i s Laboratorijem za nisku radioaktivnost koji djeluje pri Odjelu za fiziku Sveučilišta u Osijeku.

Radioaktivni plin radon predstavlja više od 50 posto prirodne radioaktivnosti na Zemlji

– Važno je znati da speleološki objekti predstavljaju iznimno pogodan prostor za mjerenje koncentracije radona. Naime, u procesu emanacije radon se od mjesta nastanka kreće kroz pore u stijenama te ulazi u unutrašnjost spilje. One se smatraju statičnim sustavima, jer su u njima parametri (temperatura, relativna vlažnost zraka) poprilično stabilni – otkriva prof. Matišić te naglašava i to da postoji i niz drugih parametara koji se mogu značajno mijenjati zbog izmjena zraka unutar spilje i okoline te dinamike podzemnih voda. Vrlo su zanimljivi rezultati dosadašnjih mjerenja na području Žumberačkoga gorja, u spilji Debeljači, gdje su zabilježene najviše vrijednosti radona u Hrvatskoj od čak 21.800 Bq – bekerela/m3. Za usporedbu, gornja granična koncentracija radona na radnom mjestu je 1.000 Bq/m3.
– S obzirom na sličnost sastava stijena Žumberačkoga gorja sa stijenama Ivančice i Ravne gore (izolirani krš – supradinarik), unaprijed smo krenuli s pretpostavkom da se i na ovom području vrijednosti radona penju dosta visoko. Jesmo li bili u pravu, pokazat će nam rezultati mjerenja koje ćemo očitati tijekom listopada ove godine – poručio je prof. Tomica Matišić.

Produkti raspada radona oštećuju plućno tkivo

Radon – 222Rn je radioaktivni plemeniti plin bez boje i mirisa, s vremenom poluživota 3,82 dana. Nastaje kao produkt serije raspada izotopa urana 238U koji je sastavni dio Zemljine kore.
Radon čini više od 50 posto radioaktivnosti koju čovjek primi u godini dana. U mnogim europskim zemljama preporučene razine radona su 200 Bq/m3 u novogradnji i 400 Bq/m3 u starim zgradama.
– Produkti raspada radona su vrlo reaktivni te se mogu zalijepiti na čestice aerosola koje čovjek udiše, a zbog njihovog kratkog vremena poluživota (manje od 30 minuta) one se raspadaju u plućima oštećujući tkivo – upozorava prof. Tomica Matišić.

Izvor:
Foto:

U fokusu

HDZ i DP postigli dogovor o Vladi  predvođenoj i u 3. mandatu premijerom Andrejom Plenkovićem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Marko Milić, član pregovaračkog tima HDZ-a potvrdio je da je na današnjem sastanku postignuto suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade.

Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora, iznijet će se na stranačkim tijelima tijekom današnjeg dana, a potom ćemo o svim detaljima izvijestiti javnost.

Nakon potvrde na stranačkim tijelima pristupit će se prikupljanju potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće Vlade HDZ-a, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Nastavite čitati

U fokusu

U grahu pronađena polovica mrtvog štakora, Konzum je proizvod povukao iz prodaje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U konzervi smeđeg graha pronađena je polovica – štakora! Tvrdi to kupac koji se požalio udruzi za zaštitu potrošača.

Proizvođač konzerviranog smeđeg graha je talijanska tvrtka, a bio je na polici velikog trgovačkog lanca u Hrvatskoj. O svemu je javnost u utorak izvijestila potrošačka udruga “Halo, inspektore” koja je objavila i fotografije.

– Potrošač je taj nemili slučaj uredno reklamirao Konzumu koji mu (još kao ni nama) nije odgovorio. Potrošač ne traži nikakvo obeštećenje, ali sasvim sigurno neće više kupovati grah te tvrtke i tog branda.

Potrošač dva dana ne može pojesti ništa od bilo kakve hrane od sjećanja na smrad i doživljenog šoka nakon što je otvorena sporna konzerva – kažu iz “Halo, inspektore”.

Reagirali su iz Konzuma te su proizvod povukli s polica.

– Žao nam je zbog situacije koja se dogodila našem kupcu. Nastavno na zaprimljenu reklamaciju kupca, u koordinaciji s proizvođačem i svim nadležnim institucijama, poduzeli smo sve potrebne radnje sukladno internoj proceduri.

Obavijestili smo proizvođača i zatražili očitovanje. Iako u ovom trenutku ne raspolažemo svim potrebnim informacijama, u kontaktu smo s proizvođačem te smo iz predostrožnosti i s ciljem zaštite naših kupaca, na vlastitu inicijativu, navedenu seriju proizvoda povukli iz prodaje.

Dodatno, proveden je inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno da je Konzum proveo sve potrebne aktivnosti i provjere. Još jednom želimo izraziti naše žaljenje te ćemo svakako napraviti sve što možemo kako bi detaljno provjerili sve okolnosti i osigurali da se ovakve situacije ne ponavljaju.

Za sve ostale informacije u potpunosti smo na raspolaganju kupcima putem našeg besplatnog potrošačkog telefona 0800 400 000 ili maila [email protected] – odgovorile su Korporativne komunikacije Konzuma za Danicu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje