Povežite se s nama

Život i društvo

Državni inspektori u velikoj akciji kontroliraju tržnice diljem zemlje

Objavljeno:

- dana

Državni inspektorat u utorak, 28. rujna, krenuo je s velikom koordiniranom akcijom nadzora tržnica.

U četiri grada; Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku istovremeno, u jutarnjim satima nadzore je obavljalo 106 inspektora Državnog inspektorata. Nadziralo se sve, od prijave radnika do higijena prostora, opreme i djelatnika, sanitarnih iskaznica, sljedivosti.

– Ovom akcijom Državni inspektorat konkretnim potezima daje svoj izravni doprinosi da građani znaju od koga kupuju i što kupuju – rekao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić naglasivši kako su tržnice oduvijek bile mjesto susreta i kupovine provjerenih proizvoda.

– Naš cilj je ovim nadzorima doprinijeti da tako i ostane u vremenu kada imamo poplavu vijesti o povlačenju nesukladnih prehrambenih proizvoda s naših polica – zaključio je.

Samo tijekom jučerašnjega dana na veletržnicama je provedeno 149 inspekcijskih nadzora u kojima su sudjelovali inspektori rada (radni odnosi i zaštita na radu), poljoprivredni, tržišni, sanitarni, turistički te inspektori zaštite okoliša.

Prema preliminarnim podacima, ukupno je utvrđeno 69 povreda propisa, na temelju kojih će protiv prekršitelja nadležnim sudovima biti podnesena četiri optužna prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka, donesena će biti dva prekršajna naloga te je na mjestu počinjenja prekršaja izrečeno 11 novčanih kazni u ukupnom iznosu od 40.700 kuna. Nadalje, za 28 povreda propisa koje su otklonjene tijekom inspekcijskog nadzora inspektori su primijenili tzv. načelo oportuniteta odnosno nisu poduzimali prekršajne mjere protiv prekršitelja.

Koordinirani nadzori inspekcija Državnog inspektorata se nastavljaju i na tržnicama na malo u svim gradovima Hrvatske.

Život i društvo

Iz varaždinske Bolnice poručili: Budimo pametniji od bakterija i, za početak, perimo svoje ruke ispravno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 5. svibanj Svjetskim danom higijene ruku u zdravstvenim ustanovama i pokrenula globalnu kampanju „Spasimo živote – perimo naše ruke” koja se obilježava širom svijeta.

U kampanju se uključila i Opća bolnica Varaždin zajedno s Društvom za prevenciju i kontrolu infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi HUMS-a, prepoznavši važnost prakse higijene ruku, kao i aktivnog promicanja svijesti o ključnoj ulozi te praske u očuvanju zdravlja pacijenata i osoblja.

Svjetski dan higijene ruku u varaždinskoj bolnici tako je obilježen u utorak predavanjem na temu “Čiste ruke spašavaju živote”, a nastaviti će se 9. svibnja u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof i Službi za plućne bolesti i TBC Klenovnik.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, Željka Gajski, istaknula je kako je higijena ruku najstarija, najjednostavnija, najefikasnije i najjeftinija mjera smanjenja infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi, istaknuvši kako je ona neizostavan faktor kada se govori o sigurnosti bolesnika u zdravstvenoj ustanovi.

– Naša bolnica posvećena je kontinuiranom unaprijeđenju standarda kvalitete zdravstvene skrbi, a higijena ruku jedan je od temeljnih stupova na kojima se temelji naša praksa. Kroz ove aktivnosti želimo podići svijest o važnosti higijene ruku među našim zaposlenicima -rekla je Gajski te dodala kako su u bolnici svjesni da su intrahospitalne infekcije ozbiljan izazov s kojim s suočavaju zdravstvene ustanove diljem svijeta.

– Opća bolnica Varaždin kontinuirano radi na implementaciji najviših standarda prevencije, uključujući pravilnu higijenu ruku, čišćenje i dezinfekciju prostora te edukaciju osoblja i pacijenata – poručila je Gajski.

Svjetski dan higijene ruku Opće bolnice Varaždin podržala je i pomoćnica ravnatelja za kvalitetu, Larisa Čmelak.

– Jedan od ciljeva Odjela za kvalitetu Opće bolnice Varaždin je promicanje svijesti o važnosti higijene ruku, zato smo jako ponosni na naše medicinske sestre iz tima za kontrolu bolničkih infekcija što su danas pripremile kvalitetno i edukativno predavanje o važnosti higijene ruku. Slogan Svjetske zdravstvene organizacije je „Spasimo živote – perimo naše ruke”. Podsjetila bih javnost i zdravstvene djelatnike na važnost racionalne primjene antibiotika. Zbog ljudske neracionalne primjene antibiotika, bakterije stvaraju pametne mehanizme pomoću kojih razvijaju otpornost na antibiotike, stoga imamo velik broj multirezistentnih bakterija s kojima se borimo svaki dan. Molim vas, budimo pametniji od bakterija i, za početak, perimo svoje ruke ispravno kako bismo spasili živote – poručila je Čmelak.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Novom Marofu otvorena izložba radova zaposlenika tamošnje bolnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kreativno umijeće djelatnika Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof ponovno je pokazalo svu svoju draž u ponedjeljak, 6. svibnja, u dvorcu Erdödy kada je otvorena druga po redu izložba njihovih radova.

Na predanom radu medicinskim sestrama, ali i svom zdravstvenom osoblju, prilikom otvaranja izložbe u Novom Marofu zahvalio se ravnatelj bolnice Damir Poljak ističući kako unatoč izazovnom i teškom poslu one i dalje s vedrinom i optimizmom gledaju na svijet oko sebe što se, između ostalog, vidi i po njihovim djelima izloženim u sklopu izložbe.

Čestitao je svim medicinskim sestrama njihov dan koji se nizom događanja obilježava u Općoj bolnici Varaždin. Ujedno je podsjetio na skoro održavanje Simpozij palijativne skrbi povodom Nacionalnog dana palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj u Novom Marofu u petak i subotu.

– Simpozij je prilika da se prisjetimo svega učinjenog u palijativnoj skrbi, kao i da predložimo daljnje korake u razvoju palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj i da istaknemo važnost suradnje među stručnjacima raznih profila – zaključio je Poljak.

Uime Varaždinske županije sestrama je njihov dan čestitala pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje, Ljubica Božić, kao i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač koji je ujedno čestitao i na prekrasnoj izložbi.

– Ovo nije odjel bolnice kamo dolaze sportaši, ovo je odjel bolnice u kojega dolaze najčešće bolesnici koji su na kraju svog životnog puta. Ono što je tu najvažnije je taj odnos i ta empatija koju one dodatno daju svojim pacijentima, a interesantno je da unatoč tome, gdje vidite nažalost kraj nečijeg životnog vijeka svaki dan, imate energije i snage i da se i kreativno izražavate – rekao je gradonačelnik Jenkač dodajući kako će izložba nakon toga biti postavljena i u novomarofskoj knjižnici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje