Povežite se s nama

U fokusu

Priljev 26 milijuna kuna, a plaće nema

Objavljeno:

- dana

CONINGOVCI

Od 1 listopada 2012. do 15. 2. 2013. priljev novca u Coning grupu bio je, saznajemo iz pouzdanih izvora, 26 milijuna kuna. Istovremeno, Coning je radnicima dužan plaće za sedam mjeseci u neto iznosu od 6,5 milijuna kuna. No unatoč izdašnom priljevu, novac nije sjeo na račun grupe pa niti na isplatne listiće radnicima, već je cesijom završio na tko zna čijem kontu.

Zakonom je dozvoljeno da se u blokadi rade cesije pri čemu se – taj dio naravno, ulazi u nezakonito područje – eventualno namještaju datumi kad nije blokada. Cesijama se, uz ostalo, navodno, plaća i leasing za bogati vozni park direktora tvrtki Coning grupe. Pritom nikome nije jasno što radi Nadzorni odbor grupacije.
Saznajemo također da Coning grupa, osim plaća i doprinosa, nije platila poreze od 2010. godine do danas što znači da ono malo preostalih zaposlenika neće moći ostvariti niti povrat poreza. Budući da je povrat obično u visini jedne mjesečne plaće, suvišno je govoriti kolika se šteta time nanosi nekome tko nije primio plaću sedam mjeseci.
Do travnja lanjske godine Coning je imao 251 zaposlenika da bi 15. veljače broj zaposlenih pao za točno 100 ljudi – danas je zaposlen 151 radnik. Onaj tko vuče konce u Coningu, očigledno zna što radi – nije bilo niti jednog otpuštanja već su radnici nakon višemjesečnog preživljavanja bez plaća, sami napuštali poduzeće. A kad radnik sam dâ otkaz, zna se da nema niti otpremnine. Broj je dodatno smanjen odlaskom svih projektanata, na čelu sa svojim direktorom i sindikalnim povjerenikom, u novu tvrtku “Connecto projekt”, u vlasništvu Odvjetničkog ureda “Uskoković”. Ipak, odjel projektiranja ipak ima dva zaposlena – novog sindikalnog povjerenika Srećka Vidačeka i Mariju Čačić. Gospođa Čačić, koja je donedavno bila direktorica, u međuvremenu je navodno otišla u mirovinu koju je isti dan zamrznula. Tako Marija Čačić navodno danas radi kao savjetnica.
Scenaristi “Coning sage” očigledno znaju svoj posao – kako se riješiti radnika bez otpuštanja koja bi za sobom povukla financijske i zakonske posljedice. Možda uspiju potjerati još nekoga budući da poduzeće koje ne isplaćuje već sedam mjeseci uredno bilježi svaki odlazak radnika van poduzeća – za što je potrebna potpisana dopusnica direktora. Ukoliko odete bez vrijednog papirića, slijedi opravdani otkaz pa vam tvrtka ne mora isplatiti niti lipu.
S obzirom na sva ova zbivanja, radnici su se ipak, nakon tri godine takvog “navlačenja”, odlučili za štrajk. Tako je krajem prošlog tjedna održan tajni sastanak (zakonom su takvi sastanci tajni) kako bi se ispoštovala “predštrajkaška” procedura. Dakle, pokušaj mirenja uz službenog miritelja Ivana Šolu, predstavnika Socijalno-mirovinskog vijeća. Riječ je, konkretno, o pokušaju usuglašavanja suprotstavljenih strana. Radnici Coninga na sastanku su se izjasnili da će štrajkati ako im se ne isplati šest zaostalih plaća (sedmu nisu spominjali). Budući da suprotna strana nije pristala na postavljene im zahtjeve, sindikalci su zatražili prekid mirenja. No u štrajk ipak još neće moći. Razlog je proceduralne prirode. Budući da ujedinjenje svih Coningovih tvrtki u jednu, potpisano na skupštini 31. siječnja još nije stupilo na snagu (valja čekati 30 dana), sada isti postupak – upućivanje zahtjeva, pokušaj mirenja… trebaju obaviti i ostale Coningove firme. S obzirom na to da se sve treba riješiti u roku od pet dana, štrajk u Coningu se, dakle, može očekivati ubrzo.

POS stanovi vode na optuženičku klupu i Coning inženjering?

Izgradnja varaždinskih POS stanova postat će dijelom istrage koja se vodi protiv Zagorje-Tehnobetona. To konkretno znači da će se na optuženičkoj klupi naći i odgovorni iz Coning inženjeringa. Naime, dvije su tvrtke, kao i mnoge druge projekte, zajedno gradile i POS stanove u Jalkovečkoj, koji su ovih dana postali predmetom istražitelja USKOK-a.
Tako će se netko iz Coninga uskoro u zagrebačkom Remetincu pridružiti bivšem gradonačelniku Ivanu Čehoku, njegovu zamjeniku Zlatku Horvatu i direktoru Tehnobetona Miroslavu Buniću. Njima je krajem prošloga tjedna produljen pritvor za dva mjeseca. Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Jadranka Mandušić svoju je odluku obrazložila “opasnošću utjecaja na svjedoke”.
Budući da je ispitano tek 50-ak svjedoka počela su kružiti nagađanja kako razloge sporosti suđenja valja potražiti i u predstojećim lokalnim izborima.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje