Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Zavod za hitnu medicinu bogatiji za tri nova kombi-vozila vrijedna milijun kuna

Objavljeno:

- dana

Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije od jučer, 5. listopada, raspolaže s tri nova vozila za sanitetski prijevoz vrijedna milijun kuna.

Time je za nepokretne i teško pokretne osobe te bolesnike kojima nije preporučeno samostalno kretanje, a koji ostvaruju pravo na sanitetski prijevoz, osigurano još sigurnije prevoženje na preglede i pretrage do različitih zdravstvenih ustanova ili ordinacija.

Na primopredaji vozila prisustvovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Mladen Smoljanec, kao i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić te djelatnici Zavoda.

– Naš Zavod za hitnu medicinu sada raspolaže s ukupno 41 kombi-vozilom, od kojih su 32 namijenjena za sanitetski prijevoz, a devet za hitne medicinske intervencije. Zahvaljujući kontinuiranim ulaganjima, imaju jedan od prosječno najmlađih voznih parkova u Hrvatskoj. To je iznimno važno s obzirom da godišnje prevezu oko 65.000 bolesnika iz Varaždinske županije koji imaju pravo na sanitetski prijevoz, a pritom naprave gotovo milijun i 300 tisuća kilometara. Uz to, godišnje imaju oko 10.500 hitnih medicinskih intervencija, kod čega vozilima hitne pomoći naprave gotovo 230.000 kilometara. Vozni park će se i ubuduće redovno obnavljati, a ove godine u planu je nabava još jednog vozila za hitnu medicinu – istaknuo je župan Stričak.

Vrijednost novih kombi-vozila je točno 1.005.000 kuna, što je 932.500 kuna iz decentraliziranih sredstava, a preostala sredstva osigurana su iz županijskog proračuna.

– Dva vozila će biti raspoređena u centrali u Varaždinu, dok će jedno ići u ispostavu Ivanec, a zamijenit će stara i dotrajala koja su dosad bila u upotrebi. Opremljena su najsuvremenijom opremom te imaju meki medicinski ovjes. Do kraja godine očekujemo još jedno vozilo koje je namijenjeno za ekipu hitne medicine u ispostavi Ludbreg. Već imamo i plan za sljedeću godinu, u kojoj bismo trebali nabaviti još četiri vozila za sanitetski prijevoz, a sve s ciljem što sigurnijeg prijevoza oko 65.000 bolesnika, koji obavljamo na temelju naloga za sanitetski prijevoz – rekao je ravnatelj Smoljanec.

Život i društvo

Veće plaće svim djelatnicima: potpisan Kolektivni ugovor za Dječji vrtić „Varaždin“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U svečanom salonu Gradske vijećnice u četvrtak je, 19. rujna, potpisan Kolektivni ugovor za radnike u predškolskoj ustanovi Dječji vrtić „Varaždin“.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, predsjednik Republičkog sindikata radnika Ivan Majdak i ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin Helena Vidović.

Potpisivanju su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika i saborski zastupnik Miroslav Marković, pročelnica UO za društvene djelatnosti Danijela Vusić te članice pregovaračkog odbora sindikata Marina Babić, Gordana Horvat, Martina Kosec, Andreja Grgevčić i Ivana Majdak Topić.

Kolektivnim ugovorom na nivou Grada Varaždina utvrđuju se međusobna prava i obveze potpisnika Ugovora te prava iz rada i temeljem rada radnika u predškolskoj ustanovi Dječji vrtić „Varaždin“, odnosno usklađuju se osnovica i koeficijenti radnika prema Uredbi o nazivima radnih mjesta, uvjetima za raspored i koeficijentima za obračun plaće u javnim službama.

– Grad Varaždin danas je u potpunosti ispoštovao Uredbu Vlade RH i potpisao s Republičkim sindikatom radnika Kolektivni ugovor za Dječji vrtić Varaždin kojim svih 159 zaposlenih dobivaju uvjete i plaće kakve imaju zaposlenici u osnovnim školama. Od našeg preuzimanja upravljanja Gradom Varaždinom, kad je osnovica bila 770 Eeura, povećavali smo je postepeno do današnjih 947 eura. Koeficijent odgajateljica bio je 1,40, a danas je 2,01. Sretan sam što smo ispoštovali Uredbu, što smo osigurali sredstva, ali nisam sretan zbog činjenice da se Vlada RH u to ne želi uključiti i što donose Uredbu kojom prebacuju sve obveze na jedinice lokalne samouprave, odnosno osnivače, što je u ovom slučaju Grad Varaždin. No, mi smo odgovorni i poštujemo zakone ove države – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na sva ulaganja u gradske dječje vrtiće, osim povećanja materijalnih prava zaposlenima. Varaždin je tako jedini veliki grad koji ima pomoćnike u dječjim vrtićima, zaposlenog kineziologa, uveden je Healthy Meal Standard, vrhunski su opremljene kuhinje dječjih vrtića, kupljen je novi dostavni kombi, a u konačnici, otvoren je i novi Dječji vrtić Hrašćica.
– U proračunu za ovu godinu, samo za materijalna prava i subvencioniranje vrtića osigurano je 7.500.000 eura, uz to imamo još 1.500.000 eura ulaganja u Dječji vrtić Hrašćica i ostale radove koje smo imali ove godine, što se penje na više od 9 milijuna eura – istaknuo je gradonačelnik Bosilj.

Predsjednik Republičkog sindikata radnika Ivan Majdak zahvalio se Gradu Varaždinu, gradonačelniku, zamjeniku gradonačelnika koji je bio predsjednik pregovaračkog odbora osnivača te svim članovima pregovaračkog odbora sindikata koji su sudjelovali u pregovorima.
– Grad Varaždin jedan je od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji poštuje zakon prihvaćajući odredbe Uredbe Vlade Republike Hrvatske o koeficijentima u dječjim vrtićima. Drago mi je što će ovim povećanjem materijalnih prava Grad Varaždin imati zadovoljne radnike u svojim dječjim vrtićima, ali i što se ulaže u predškolski odgoj. To je dobar pokazatelj i dobar put kojim Varaždin ide dalje – rekao je Ivan Majdak.

Zamjenik gradonačelnika i saborski zastupnik Miroslav Marković nadovezao se kako nažalost neki gradovi objektivno ne mogu ispoštovati ovu Uredbu jer su im fiskalni kapaciteti uslijed gradnji novih vrtića i prebacivanja kompletne financijske odgovornosti na gradske proračune neodrživi.
– Vlada je donijela Uredbu, a Zakon o predškolskom obrazovanju je iz 90-ih godina i treba ga mijenjati. Vladino subvencioniranje materijalnih troškova za vrtiće kojim smo u Varaždinu dobili 6,25%, dok su neki gradovi dobili i po 50% je potpuno neprimjereno. Ako je to pronatalitetna mjera, onda treba gledati da vrtići budu besplatni za sve, da država subvencionira plaće odgajateljima i tako olakša gradovima, kao što dijelom subvencionira učitelje, vatrogasce. Nama je cilj i želimo da svi naši djelatnici i službenici imaju veće plaće i budu zadovoljni na svom radnom mjestu – kazao je Miroslav Marković.

Nastavite čitati

Život i društvo

Speleološka udruga “Kraševski zviri” obilježava 15 godina rada uz Speleo vikend u Ivancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U povodu 15 godina rada Speleološke udruge “Kraševski zviri” pridružite se bogatom programu Speleo vikenda u Ivancu u petak i subotu, 20. i 21. rujna.

U povodu obilježavanja jubilarnih 15 godina rada, Speleološka udruga Kraševski zviri u petak i subotu, 20. i 21. rujna, priređuje iznimno zanimljiv Speleo vikend te poziva sve zainteresirane te da se pridruže atraktivnom programu koji su ivanečki istraživači špilja i jama osmislili za sve generacije.

Program počinje u petak, 20. rujna, u Muzeju planinarstva Ivanec, otvaranjem izložbe 50-ak fotografija koje dočaravaju bogatstvo žive i nežive prirode krškog podzemlja, ponajviše masiva Ivančice i Ravne gore, te drugih predjela Hrvatske gdje se provode speleološka istraživanja i terenski dio speleološke edukacije. Fotografsku izložbu organiziraju SU Kraševski zviri i ivanečki muzej.
Otvaranje izložbe obogatit će zanimljiv 3D video, snimljen i izrađen u suradnji članova SU Ivanec i Speleološkog društva Velebit, a koji će vam omogućiti da vidite kako izgleda spuštanje i unutrašnjost rudnika Kraševski zviri na Ivančici.

Subota, 21. rujna, pak je rezervirana za niz sadržaja za djecu, koji će se od 10 do 13 sati odvijati u gradskom parku. Djecu očekuje speleo mistery (počinje u 11 sati), potraga za blagom, speleo ljuljačka, isprobavanje speleo tehnika, izložba podzemne faune, likovne radionice sl. Bude li kiše, radionice će se održati u Muzeju planinarstva.

Speleo vikend u Ivancu završit će u subotu u 18 sati u Muzeju planinarstva završnom svečanom proslavom 15. godišnjice rada i djelovanja SU Kraševski zviri Ivanec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje