Povežite se s nama

Život i društvo

Prvi put velika izložba gljiva ivanečkoga kraja

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

U subotu, 9. listopada, u gradskom parku Ivanec prvi put će se održati velika izložba gljiva ivanečkoga kraja, uz bogat popratni program za sve posjetitelje, velike i male.

Izložbu organiziraju Grad Ivanec, Gljivarsko društvo Ivanec, Turistička zajednica grada Ivanca i gradska tvrtka Poslovna zona Ivanec d.o.o.

Manifestacija traje cijeli dan, od 9 do 18 sati. U tom vremenu svi posjetitelji moći će razgledati izložbu gljiva ubranih u šumama ivanečkoga kraja – jestivih, nejestivih, otrovnih, ljekovitih i zaštićenih.

Svi koji žele više saznati o gljivama i njihovim svojstvima moći će to učiniti uz pomoć determinatora koji će sve zainteresirane građana u dva navrata – u 9.30 te u 15 sati – povesti u organizirani obilazak te zastati kod svake gljive i iznijeti njena svojstva.

Gljive će determinirati licencirani stručnjaci Zvonko Turčin, Neven Ferenčak i Josip Levanić.

Na licu mjesta očekuje vas i gljivarski kotlić spravljen od više vrsta gljiva, koji ćete moći kušati uz simbolični novčani prilog.

Pripremat će ga kuhari Gljivarskog društva Ivanec, a sav prikupljen prilog namijenjen je nabavi mikroskopa za potrebe rada društva.

Očekuje vas i promatranje uzoraka gljiva pod mikroskopom te razna iznenađenja za klince i klinceze.

Svi zainteresirani građani pozvani su da se u 13 sati odazovu još jednoj zanimljivosti – pokaznoj edukacijskoj potrazi za tartufima uz pomoć psa tartufara (OPG Hrvoić i dipl. ing. Mario Vlašić).

Očekuje se i sudjelovanje pojedinih OPG-ova ivanečkoga kraja koji će na štandu ponuditi svoje proizvode.

Život i društvo

Stablo načeo dabar, vjetar ga srušio na cestu pa intervenirao DVD Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: DVD Maruševec/Facebook

DVD Maruševec na svom je Facebooku izvjestio o intervenciji koju su imali 30. studenoga oko 20 sati.

Pozvani su na uklanjanje stabla s prometnice Korenjak-Brodarovec te je poslano navalno vozilo s pet vatrogasaca.

– Dolaskom na mjesto intervencije zatičemo stablo srušeno preko ceste, stablo je načeo dabar, a srušio vjetar. Preko dijela srušenog stabla je prešao i automobil te je vlasnik istog pozvao policiju zbog mogućnosti štete na vozilu. Do završetka uviđaja cesta je zatvorena za sav promet te oko 21 sat stablo pilimo upotrebom motorne pile i rašćišćavamo prometnicu – objavili su vatrogasci.

Pokušali su se i našaliti napravivši simpatičnu fotografiju dabra s motornom pilom.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Nadamo se da dodatni kapaciteti za smještaj teže oboljelih od COVID-a neće biti potrebni”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sigurnost svih sudionika u cestovnom prometu, a posebno djece i mladih, te aktualna epidemiološka situacija, bile su glavne teme trećeg radnog sastanka župana Anđelka Stričaka s gradonačelnicima i načelnicima iz Varaždinske županije održanog u srijedu, 1. prosinca, u Županijskoj palači.

Župan je izvijestio da je u Varaždinskoj županiji protiv Covida-19 s obje doze dosad cijepljeno 49,5 posto ukupnog stanovništva, odnosno 59,3 posto starijih od 18 godina.

– U županiji smo prošli tjedan imali 1819 novooboljelih osoba od koronavirusa, što je povećanje u odnosu na prethodni tjedan kada je bilo 300 oboljelih manje. Gleda li se razdoblje od dva tjedna, 14-dnevna incidencija se malo smanjila, na jučerašnji dan je iznosila 1981 novooboljelih na 100.000 stanovnika. Prije dva tjedna nabavljeno je još pet respiratora, a s ravnateljem Opće bolnice Varaždin smo dogovorili da, čim bude izdana uporabna dozvola, pripremi novoizgrađenu zgradu dnevne bolnice za smještaj pacijenata oboljelih od Covida-19. Naravno, nadamo se da dodatni kapaciteti za smještaj teže oboljelih neće biti potrebni. U tijeku je ishođenje uporabne dozvole za novu zgradu, za koju smatram da je daleko bolje rješenje od dvorana i šatora. Pozivam vas sve da se uključite kako bi potaknuli što veći broj vaših sugrađana na cijepljenje – rekao je Stričak.

Kako povećati sigurnost svih sudionika u cestovnom prometu, a posebno djece i mladih, bila je druga tema radnog sastanka.

– Na cestama Varaždinske županije je, nažalost, zabilježen veći broj smrtno stradalih i zbog toga je Županijski savjet za sigurnost prometa na cestama zajedno s članovima Zaklade sveti Mihael uputio inicijativu da se nabave prsluci ili reflektirajuće trake koje bi se podijelile učenicima osnovnih škola. Zatražit ćemo mišljenje policije, HAK-a, kao i ravnatelja škola što bi bilo najprimjerenije i što bi djeca najviše koristila. Vas pozivam da se uključite i sufinancirate ovu inicijativu – pozvao je župan.

Načelnici i gradonačelnici su dali podršku, a uz to su predložili i da se organiziraju akcije tijekom kojih bi se prsluci ili reflektirajuće trake dijelile i biciklistima, a da se za djecu organiziraju edukacije.

Na radnom sastanku razgovaralo se i o zajedničkim projektima, kao što su rashladni uređaji u sklopu lovačkih društava, kao i o sufinanciranju promocije kuća za odmor na području Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje