Povežite se s nama

Život i društvo

Marijan i Slavko Martan propješačit će od Ivanca do Vukovara u spomen na poginule hrvatske branitelje

Objavljeno:

- dana

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec, u suradnji s HVIDR-om Ivanec, lokalnim tvrtkama i pojedincima, udrugama i jedinicama lokalne uprave s prostora sjeverne, srednje i istočne Hrvatske organizator je “Hodnje Ivanec – Vukovar”.

Sudionici hodnje bit će Marijan i Slavko Martan, koji će propješačiti više od 300 kilometara u spomen na poginule hrvatske branitelje s područja bivše Općine Ivanec u Domovinskom ratu.

Ideja je to Marijana Martana, poznatog Voćanca koji već desetljećima živi u Ivancu, umirovljenog dugogodišnjeg domara Srdnje škole Ivanec. Marijan je svoju zamisao prenio dvjema spomenutim ivanečkim braniteljskim udrugama, koje su prihvatile da njemu i Slavku osigurao logističku potporu tijekom cijeloga puta.

Tim je povodom održano nekoliko dogovora, a u subotu se u Memorijalnom centru Domovinskog rata održao i formalni sastanak, kojemu su nazočila obojica sudionika pohoda. Potvrđeno je da će im UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDR-a Ivanec, koje imaju svoje organizacije po cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u područjima kroz koja prolaze, a to su Varaždinska, Koprivničko-križevačka, Virovitičko-podravska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija, pružiti logističku potporu tijekom njihova putovanja, na kojemu će im potpora biti i obitelj, kolege, prijatelji, poznanici…

– Mi smo željeli samo malu pomoć i Vas, no to što radite i što ste nam ponudili puno je više od onoga što smo očekivali. Vama smo se obratili za support jer pratimo vaš rad i mislili smo da ćete nas najbolje popratiti, a prema onome što smo sada čuli da ste spremni odraditi, bili smo u pravu. Za nešto takvo se pripremamo već dulje vrijeme, a i želja mi je da na ovaj način odam počast poginulima s našeg područja – kazao je Marijan Martan na sastanku.

– Na našu pomoć možete računati, napravit ćemo ono što možemo kako bi vaš put protekao sa što manje, ili uopće bez ikakvih problema. Vjerujemo da ste svjesni težine avanture u koju se upuštate, a poštujući Vaše namjere i motive do ona bude posvećena našim poginulim kolegama, mi smo tu da vam je olakšamo – uzvratili su predstavnici ivanečkih braniteljskih udruga.

Za ovu hodnju u tijeku su pripreme već jedno vrijeme, a desetak dana do njezinoga početka ‘ispolirat’ će se i završni detalji, kako bi sve proteklo u najboljem redu.

Hod će početi u četvrtak, 2. svibnja, u 6:30 sati okupljanjem na Spomen obilježju u Ivancu, a okončati u nedjelju, 12. svibnja, na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, krajnjem cilju Marijana i Slavka.

Ujedno će se pred početak hodnje kod Spomen obilježja u Ivancu odati počast svim stradalima u VRO Bljesak.

Tijekom hodnje Marijan i Slavko Martan propješačit će preko 300 kilometara kroz Varaždinsku, Koprivničko-križevačku, Virovitičko – podravsku, Osječko-Baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju.

Dnevni ritam sami su si odredili, a udaljenost koju planiraju propješačiti je između 25 i 35 kilometara.
Marijan i Slavko Martan su rođaci Josipa Martana, ratnog pripadnika Specijalne jedinici policije PU varaždinske “RODA” smrtno stradalog 30. srpnja 1991. godine u Hrvatskoj Kostajnici.

Život i društvo

FOTO Čakovečki sportski kampovi razveselili najmlađe: dobro se zabavljamo, a tu su i medalje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već 20. izdanje ljetnih sportskih kampova “Svaki tjedan sport jedan”, koje organiziraju Zajednica sportskih udruga Čakovca i Grad Čakovec, započeli su u ponedjeljak kampom iz plivanja u prijepodnevnim satima. Jedini ovogodišnji plivački kamp  provodi Čakovečki plivački klub, a predsjednik kluba i voditelj kampa Goran Kolarić kazao je kako se prijavilo preko 160 školaraca.

-Već imamo dosta iskustva s kampovima, mi smo tu od početka, još tamo od 2005. pa su naši treneri sve posložili da bude u najboljem redu. Treba istaknuti kako se poseban program provodi s neplivačima u bazenu namijenjenom samo njima – izjavio je Kolarić te dodao kako će se plivački kamp zbog velikog broja polaznika podijeliti u dva dijela. Od utorka do petka, djevojčice će biti na bazenima od 8 do 10 sati, dok će dječaci na kampu biti od 10 do 12 sati – izjavio je. Kampovi su zamišljeni kako zdravi i sportski način provođenja ljetnih školskih praznika.

Oduševljenje djece kampovima vidi se na njihovim osmjesima, a među onima koji se najviše smiju su dvoje prijatelja; Jan i Jakov koji su završili četvrti razred. Jan je istaknuo kako se skupa biciklom voze na bazene te da su treninzi na kampovima naporni, ali da se pritom i jako dobro zabavljaju.

-Redovito sudjelujem na kampovima i za svoja sudjelovanja svake godine dobivam zlatnu medalju – glasno je rekao Jakov najavivši kako će i ove godine ići na zlato.

Naime, ZSU Čakovca će one s najviše sudjelovanja nagraditi medaljama na svečanosti proglašenja najboljih sportaša Čakovca. Kampovima su oduševljeni i roditelj. Iva iz Čakovca poručila je kako je njezina djevojčica jedva čekala da kamp počne.

-Sa sportskim kampovima dan joj je ispunjen. Da nije na kampovima bila bi kod kuće i vrijeme bi provodila ispred ekrana. Ovo je druga godina da sudjelujemo i vjerojatno će nakon ljeta početi trenirati plivanje – kazala je.

Ovaj tjedan u poslijepodnevnim satima od 17 do 19 sati bit će održani i kampovi odbojke na pijesku i košarke. Kamp odbojke na pijesku, čiji je provoditelj Klub odbojke na pijesku Čakovec bit će održan na odbojkaškom igralištu pored Gradskih bazena Marija Ruži, dok Košarkaški klub Međimurje provodi kamp u dvorani 1. OŠ Čakovec. Prijave na kampove moguće su tijekom cijelog ljeta na recepciji Gradskih bazena, a djeca mogu pohađati neograničeni broj kampova. Svi sudionici kampova dobivaju prigodnu majicu, bočicu te svaki dan osvježavajući napitak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sutra će policija nadzirati pješake i bicikliste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu 26. lipnja 2024. godine 8 do 16 sati, sve policijske postaje provodit će operativnu akciju „Nadzor pješaka, vozača bicikla i osobnih prijevoznih sredstava“.

Akcijom će rukovoditi Služba za javni red i sigurnost, a provodi se u svrhu smanjivanja rizika, odnosno suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu te povećanja stanja sigurnosti na cestama Policijske uprave međimurske.

Akcija se provodi u svrhu smanjivanja rizika, odnosno suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu te povećanja stanja sigurnosti na cestama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje