Povežite se s nama

Život i društvo

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća proslavljen Dan općine Trnovec Bartolovečki

Objavljeno:

- dana

Nakon bogatog programa povodom Dana općine Trnovec Bartolovečki, u srijedu je, 24. travnja, održan najsvečaniji dio programa – svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Trnovec Bartolovečki.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Općinskog vijeća Dalibor Jurak koji je istaknuo kako je prije 31 godinu održana prva konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća te da se od tada, kroz zajednički napor lokalne vlasti i svih mještana, nekadašnja ruralna sredina transformirala u mjesto u kojem je ugodno živjeti, raditi i osnivati obitelj.

– Ispred nas je mnoštvo izazova, a naše je Općinsko vijeće odlučno u naporima za stvaranje još bolje budućnosti. Moramo uložiti dodatne napore kako bismo zadovoljili potrebe svih naših sugrađana, od najmlađih do najstarijih – poručio je Jurak, dodavši kako je ključno pronaći zajednički jezik i surađivati. Dodao je kako Općina njeguje dobru suradnju s Varaždinskom županijom te Vladom Republike Hrvatske.

Potom su svi prisutni imali priliku u video prezentaciji pogledati što je sve od većih kapitalnih projekata realizirano u 2023. godini, nakon čega se prigodnim riječima obratila načelnica Općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković.

Načelnica je sve srdačno pozdravila te istaknula kako su u proteklih godinu dana ulagali u unapređenje kvalitete življenja u općini, od ulaganja u nove ceste i javnu rasvjetu do ulaganja u obrazovnu i sportsku infrastrukturu, uređeni su objekti javne namjene, brinuli su o zaštiti okoliša, postavljena su dječja igrališta, a uvođenjem optike dodatno je modernizirana općina.

– Oni koji žive u našoj Općini vide sve promjene koje naša općina doživljava, a prilikom sastavljanja proračuna posebna pažnja se pridaje projektima koji su u skladu sa željama naših mještana – rekla je načelnica Vitković pa istaknula nekoliko novih projekata i one koji su u tijeku.

Tako se priprema natječaj za modernizaciju javne rasvjete na području cijele općine, kao i natječaj za sanaciju još dviju prometnica na području općine te za sanaciju parkirališnog prostora ispred mjesnog groblja Bartolovec. Nakon Trnovca Bartolovečkog, nastavljen je projekt uvođenja optičke mreže i za ostala naselja, a u tijeku su pripremni radovi na postavljanju asfaltnog sloja u naselju Štefanec Marof. Ujedno se izvode i radovi na zamjeni dotrajalih vodovodnih cijevi u Bartolovečkoj ulici, a u tijeku su i manji projekti, no ne i manje važni za mještane.

Načelnica se posebno osvrnula i na kapitalni projekt – izgradnju novog dječjeg vrtića kapaciteta 200 djece, za koji je već izrađena projektna dokumentacija i ishođena je građevinska dozvola, a u tijeku je proces nabave za izvođenje građevinskih radova.

Uime prisutnih gradonačelnika i načelnika prigodnu čestitku povodom Dana Općine uputio je načelnik Općine Martijanec Branimir Nađ koji je rekao da Općina Trnovec Bartolovečki i ove godine može biti ponosna jer se može pohvaliti brojnim realiziranim projektima i uspjesima.

– Veliki broj realiziranih i manjih i većih infrastrukturnih projekata govori o tome da se u ovoj općini radi planski, smisleno, svrsishodno i sveobuhvatno. Nema toga što nije obuhvaćeno. U ovoj općini provode se i socijalne politike, pa možemo reći da nitko nije bio izostavljen ili zanemaren. Socijalni standard koji je ovdje postavljen na izrazito je visokom nivou – istaknuo je Nađ.

Prigodnu čestitku povodom Dana Općine uputio je i saborski zastupnik Predrag Štromar. Rekao je kako je Trnovec Bartolovečki varaždinska općina s najviše stanovnika i razvija se jako brzo te da samim time ima i velike potrebe.

– Načelnica Vitković odlično vodi općinu, sve ide u dobrom smjeru, ali i mi u Zagrebu trebamo rješavati probleme koje možemo. Riješili smo problem bala vrijednosti od nekoliko milijuna eura. Ono što nam je sada potrebno je rješavanje projekata u idućem razdoblju kao što je vrtić, i to je jedan od problema ovdje u općini Trnovec Bartolovečki – kazao je Štromar.

Župan Varaždinske županije te izaslanik Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića Anđelko Stričak u svom je obraćanju također čestitao Dan općine te se potom dotaknuo rješavanja baliranog otpada za koji je Vlada osigurala stopostotni iznos troška od 29 milijuna eura.

Dodjela općinskih nagrada i zahvalnica

Kao što to obično biva, podijeljena su i općinska priznanja te nagrade, koje su nagrađenima uručili predsjednik Općinskog vijeća Dalibor Jurak i načelnica Općine Verica Vitković.

Tako su nagrade podijeljene najboljim učenicima osnovnih škola Trnovec i Šemovec – Mihaelu Horvatu iz OŠ Trnovec i Lovru Bogatiju iz OŠ Šemovec, koji su kao nagradu dobili prijenosno računalo i torbu.

Nagradu za ostvareni iznimni rezultat u području sporta dobila je reprezentativka Republike Hrvatske i državna prvakinja u latinoameričkim plesovima Stefani Hrman.

Nagradu za najbolju studenticu dobila je Leona Hrupek, nadarena redovna studentica na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

Zahvalnicu su dobili dobrovoljni darivatelji krvi, Andrija Foder koji je dobrovoljno darivao krv 135 puta, te Ivan Magić koji je krv darivao 128 puta.

Zahvalnicu je dobila i Udruga žena „Cvijet” iz Šemovca za 15-godišnji doprinos razvoju i promicanju ugleda i značaja Općine Trnovec Bartolovečki u području društvenog života očuvanjem i oživljavanjem izrade svih vrsta rukotvorina i tradicijskih predmeta, očuvanjem autohtonih djelatnosti te poticanju oživljavanja starih tradicijskih zanata kao kulturne baštine.

Zahvalnica je pripala i Kulturno umjetničkom društvu „Mak” Trnovec za 25-godišnji doprinos razvoju i promicanju ugleda i značaja Općine Trnovec Bartolovečki u području društvenog života unapređenjem, razvojem, očuvanjem, njegovanjem i razvijanjem kulturne i tradicijske baštine trnovečkog kraja, kao i zaštitom te očuvanjem tradicijskih materijalnih dobara.

Uime svih nagrađenih prigodno se obratio Miro Koren, predsjednik KUD-a „Mak” Trnovec, koji je zahvalio svima koji su prepoznali rad, trud i zalaganje nagrađenih.

Život i društvo

U Vrazovoj ulici u Varaždinu počela modernizacija javne rasvjete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Ulici Stanka Vraza u ponedjeljak su, 22. srpnja, započeli radovi na modernizaciji javne rasvjete.

Prva faza radova od Hallerove aleje do Ulice Vatroslava Lisinskog započela je demontažom zastarjelih svjetiljki i dotrajalih stupova te na spomenutoj dionici u sljedeća tri tjedna neće biti javne rasvjete.

U tom razdoblju bit će zamijenjeni podzemni elektroenergetski kablovi, postavljeni novi temelji stupova javne rasvjete, novi stupovi i nove energetski učinkovite LED svjetiljke, objavio je Grad Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kukci ovih dana zbunjuju građane: nisu žohari, nego…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posljednja dva do tri tjedna, a posebice posljednjih dana u zagrebačkom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar dobili su veliki broj upita građana zbog iznenadne pojave crnih kukaca u stanovima, kućama te zatvorenim prostorima općenito.

– Građani sumnjaju da se radi o crnim žoharima, no najčešće su u pitanju trčci (Carabidae), kukci iz skupine kornjaša ili tvrdokrilaca (red Coleoptera), a jedna od čestih vrsta koju uočavaju je Harpalus rufipes. Trčci su predatorski kukci iz prirode, polja i okućnica, s tvrdim tamnim oklopom, okretni i brzi, s dobro razvijenim nogama za trčanje. Slučajno ulete u naše prostore, ne nastanjuju se i ne zadržavaju u njima i nisu štetni. Imaju dobro razvijene čeljusti, hrane se manjim kukcima, puževima i ličinkama kukaca. S obzirom na to da se zadnjih dana često pojavljuju u našim domovima, zasigurno su im uvjeti ove godine pogodovali u razvoju – pojasnila je Marcela Curman Posavec, mag. biol. et chem., Odjel za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju.

Ako se pojave u nekom prostoru nije potrebno provoditi mjere dezinsekcije. Iz prostorija ih možemo ukloniti mehaničkim metodama (sakupljanjem i puštanjem natrag u prirodu ili jednostavno usisavanjem).

Kako razlikovati trčka i crnog žohara? Crni žohar (Blatta orientalis) ima duga ticala, brzo se kreće (uglavnom noću), ali ne leti. Vrste roda Harpalus imaju puno kraća ticala u odnosu na crnog žohara, zadak im je prekriven čvrstim krilima (kao oklopom), brzo se kreću i lete. Na slici 1. prikazana je vrsta Harpalus rufipes, trčak, a na slici 2. Blatta orientalis, crni žohar.

Ako imate nedoumica o kojoj se vrsti kukaca radi, pogledajte i usporedite prikazane fotografije.

Harpalus rufipes, trčak

Blatta orientalis, crni žohar

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje