Povežite se s nama

U fokusu

Habuš: Varkomu nije isplativo voziti otpad u općinu Davor

Objavljeno:

- dana

Varkom od studenog ima ugovor o odlaganju na odlagalištu Baćanska

Više od 100 tisuća tona otpada u balama koje se nalaze na ulazu u Varaždin, kao i pedesetak tona otpada koji se svakodnevno prikuplja u varaždinskim domaćinstvima, moglo bi se odvoziti na odlagalište Baćanska u slavonskobrodskoj općini Davor. To proizlazi iz prijedloga stručnog povjerenstva o kojima će se u četvrtak glasovati na varaždinskom Gradskom vijeću, što je bio povod susreta varaždinskoga gradonačelnika Gorana Habuša s novinarima.

– Raspisali smo dvije koncesije, za tekući i balirani otpad. U vezi tekućeg otpada Gradsko vijeće je već u prosincu donijelo odluku o prihvaćanju ponude tvrtke Univerzal, ali je ona poništena nakon žalbe tvrtki Babić i T7 VIS. Tu je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave pokazala svoju nedosljednost, ali smo uz suglasnost Ministarstva gospodarstva proveli dopunu ponuda nakon koje je stručno povjerenstvo ponovno odabralo Univerzal – pojasnio je gradonačelnik dodavši da je ponuđena cijena 640 kuna s PDV-om po toni.

Isto  tako, kako je napomenuo, Stručno povjerenstvo je među šest ponuda za zbrinjavanje baliranog otpada odabralo zajednicu ponuditelja Ekoflor, Cezar i Komunalac Davor koji su ponudili 1003 kune s PDV-om po toni otpada te rok od 120 dana za odvoz bala na odlagalište Baćansak u Općini Davor.

– To pokazuje da se može jeftinije, budući da je u ugovoru između Varkoma i T7 VIS-a cijena bila 1.260 kuna, pa se radi o uštedi od oko 30 milijuna kuna na sadašnju količinu bala – ustvrdio je gradonačelnik.

Habuš se nije osvrtao na činjenicu da je sadašnja količina bala odloženih u Brezju za 20-ak tisuća tona veća nego u vrijeme kada je preuzeo dužnost gradonačelnika, što znači i da će troškovi biti veći za barem isto toliko milijuna kuna, ali je zato objasnio zašto gradska komunalna tvrtka Varkom ne vozi tekući otpad na odlagalište u općinu Davor, premda od studenog ima odgovarajući ugovor s Komunalcem Davor, baš kao i tvrtka Univerzal.

– Informaciju da Varkom ima ugovor s Komunalcem Davor dobio sam tek prije nekoliko mjeseci, odnosno kada je koncesija već bila raspisana i u postupku. No to što i Varkom ima mogućnost odvoza otpada na odlagalište Baćanska nije razlog da se prekine postupak davanja koncesije jer Univerzal će voziti samo otpad koji se ne može oporabiti, dok bi Varkom morao sav komunalni otpad, što nije financijski isplativo, vele mi djelatnici Varkoma – odgovorio je Habuš.

Na upit zašto se onda uopće raspisivala koncesija za odlaganje otpada, a ne njegovu obradu i oporabu, gradonačelnik je odgovorio da je to pitanje za Stručno povjerenstvo. Na upit može li se gradsko poduzeće Varkom sada uključiti u zbrinjavanje budući da vijećnici još nisu donijeli konačnu odluku, gradonačelnik nije dao izravan odgovor, ali je pojasnio da će se država uključiti u financiranje zbrinjavanja varaždinski bala smeća.

– Već smo razgovarali s Fondom za zaštitu okoliša i ostaje ugovoreno sufinanciranje koje je ranije dogovoreno u vezi tvornice za MBO. To znači da u trenutku kada ćemo imati potpisane nove ugovore možemo doći u Fond i tražiti da se stari ugovor raskine i sklopi novi o sufinanciranju – ustvrdio je gradonačelnik.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

U fokusu

Jedan je trgovački lanac opet povisio plaće svojih zaposlenika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon velikog povećanja bruto plaća od 12,5 % u prosjeku početkom ove godine, Kaufland Hrvatska k.d svojim će zaposlenicima od 1. listopada još jednom povećati plaće, i to svim zaposlenicima na nerukovodećim radnim mjestima u trgovinama za 7 % u prosjeku te u logističko-distributivnom centru za 6 % u prosjeku, što uključuje i povećanje neto dodatka za prehranu koji će od 1. listopada za sve zaposlenike Kauflanda iznositi 100 eura.

– Ljetna sezona za naše je zaposlenike bila izuzetno zahtjevna, ali u konačnici i uspješna. U Kauflandu smatramo da samo zadovoljan zaposlenik može ostvariti pozitivne rezultate, stoga smo donijeli odluku o povećanju plaća i dodataka kojom zaposlenicima želimo pružiti podršku u ionako dovoljno izazovnim vremenima. Osim toga redovito ulažemo u stvaranje poticajnog radnog okruženja u kojem se cijeni trud i predanost naših zaposlenika – pojasnio je Hrvoje Bulić, direktor Sektora ljudskih potencijala Kauflanda. Podsjećamo kako se Kaufland prema istraživanju portala MojPosao već godinama nalazi u Top 10 najpoželjnijih poslodavaca.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Požar uništio stogodišnju tradiciju obrta preloške obitelji Zimprich, otvoren račun za pomoć

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 16. rujna, u ranim jutarnjim satima, došlo je do požara na gospodarskim i stambenim objektima obitelji Zimprich u Prelogu.

Vatrena stihija progutala je veliki dio obrta obitelji Zimprich čija je povijest duža od stotinu godina. Također, u požaru je stradao i veći dio stambenih prostorija. Grad Prelog, kao i mnogo puta u sličnim situacijama, otvorio je humanitarni žiro račun na koji se mogu uplatiti sredstva koja će pomoći u obnovi i sanaciji štete.

Račun je otvoren kod Hrvatske poštanske banke, a broj računa je HR3523900011500284661. Račun će biti otvoren 30 dana, do 16. listopada. Svima koji će se uključiti u ovu akciju, Grad Prelog unaprijed zahvaljuje.

Foto: Studio Vipro/Grad Prelog

studio VIPRO
studio VIPRO
studio VIPRO

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje