Povežite se s nama

U fokusu

Petrović: Spektakularno dobro informirani

Objavljeno:

- dana

Zakonom o pravu na pristup informacijama u Varaždinskoj županiji

-Upoznatost građana sa Zakonom o pravu na pristup informacija u Varaždinskoj županiji je već spektakularno dobra jer gotovo 70 posto građana zna da Zakon o pravu na pristup informacijama postoji, međutim svega je njih petina svjesna kome se treba obratiti za informaciju, ali i to su dvostruko bolji rezultati u odnosu na razinu Republike Hrvatske, veli član upravnog odbora Transparency International Hrvatska Zorislav Antun Petrović.

Iako je riječ o osjetno boljim rezultatima u odnosu na državni prosjek, postojeći postoci žele se značajno podići.

– Radi toga organizirat ćemo razne aktivnosti u naredim mjesecima projekta kako bi građanima približili ovaj Zakon  – najavio je Petrović koji je u prisustvu župana Varaždinske županije Predraga Štromara, te direktora agencije Promocija plus Agana Begića, predstavio rezultate ispitivanja javnog mnijenja građana o pravu na pristup informacijama kojim se istraživao doživljaj transparentnosti rada javne uprave i informiranost građana o pravu na pristup informacijama, u okviru projekta „Otvorena vrata“ čiji je cilj educiranje i informiranje građana o načinima dobivanja informacija od tijela javne vlasti.

Prema njegovim riječima, najgora stvar u istraživanju je podatak da deset posto ispitanika dosad od tijela javne vlasti nikad nije ni zatražilo informaciju jer nisu niti očekivali da će dobiti odgovor što je nezamislivo u uređenom demokratskom društvu pa će se kroz ovaj projekt građani i educirati o tome koga, što i gdje mogu priupitati.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar također je zadovoljan postotkom građana koji su upoznati sa Zakonom o pravu na pristup informacijama, ali ga zabrinjava postotak građana koji nikada nisu uputili pitanje javnoj upravi, niti znaju za tu mogućnost.

-Velik broj građana nikada nije postavilo pitanje javnoj upravi, djelomično jer nisu znali kome treba uputiti pitanje. Javna uprava je ovdje zbog građana, a siguran sam da ćemo aktivnostima u okviru ovog projekta povećati postotak upoznatih sa Zakonom. Zahvaljujući rezultatima ovog istraživanja znamo u kojem smjeru trebamo usmjeriti naše napore i što to građane najviše zanima zaključio je Štromar.

Istraživanje provedeno u ožujku 2013. na uzorku od 1000 ispitanika u Varaždinskoj županiji pokazalo je da građane najviše zanimaju informacije iz područja poticaja i potpora u gospodarstvu, zdravstva, financiranja iz proračuna te obrazovanja, a do tih se informacija najviše dolazilo putem medija te izravnom komunikacijom sa okolinom.

Najavljeno je i kako će Transparency International Hrvatska u suradnji s Varaždinskom županijom već 16. travnja organizirati okrugli stol sa načelnicima općina i gradonačelnicima gradova Varaždinske županije, a u svrhu iznošenja najdjelotvornijeg načina davanja informacija i općenito razgovora o pravnom okviru.

Osnovna ideja projekta „Otvorena vrata“ je otkrivanje koliko su građani upoznati sa Zakonom o pravu na pristup informacijama, a cilj je odrediti područja aktivnosti tijela lokalne samouprave koja najviše zanimaju građane, unaprijediti komunikaciju između tijela javne vlasti i građana, pobliže upoznati građane Varaždinske županije sa Zakonom o pravu na pristup informacijama te pridonijeti većoj transparentnosti rada lokalnih vlasti.

Trajanje projekta predviđeno je do kraja ove godine do kad će se provesti istraživanje među građanima, izraditi promotivni materijali sukladno rezultatima istraživanja, organizirati konferencije za medije, postaviti posebna internetska stranica, organizirati razne radionice i predavanja za građane, distribuirati edukativni materijali te organizirati okrugli stol, da bi se krajem godine predstavili zaključni rezultati projekta.

 

 

Izvor:
Foto: Varaždinska županija

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje