Povežite se s nama

U fokusu

Kazneni postupak za mito ima – političku pozadinu?

Objavljeno:

- dana

Ukrajinski poduzetnik i političar kojeg terete za mito traži politički azil

Na temelju tjeralice koju je za njim raspisao Interpol u Kijevu Kolkovskyy je uhićen 28. listopada prošle godine na graničnom prijelazu Goričan i od tada se nalazi u ekstradicijskom pritvoru varaždinskog Županijskog suda

Ukrajinski političar i poduzetnik Volodymyr Kolkovskyy, koji se nalazi u ekstradicijskom pritvoru varaždinskog Županijskog suda iz kojeg bi mogao biti izručen Ukrajini radi suđenja za mito, zatražio je politički azil u Hrvatskoj.

Gradski vijećnik

Vlasnik je tvrtki i direktor građevinsko investicijske kompanije SKOL

Kolkovskyy je uhićen 28. listopada prošle godine na graničnom prijelazu Goričan na temelju tjeralice koju je za njim raspisao Interpol u Kijevu dva dana ranije. U trenutku uhićenja vraćao se s poslovnog puta iz Španjolske u Ukrajinu gdje je vijećnik Sveukrajinskog saveza SLOBODA u gradskom vijeću grada Ivano-Frankyvska, te vlasnik nekoliko poduzeća i direktor građevinsko investicijske kompanije SKOL, vodeće građevinske tvrtke na području zapadne Ukrajine čiji je vlasnik njegova majka.

Ima alibi

Upravo iz sredstava građevinsko investicijske kompanije SKOL čiji je direktor pretežito se financirala djelatnost stranke Sveukrajinski savez SLOBODA na lokalnoj razini, točnije području grada Ivano-Frankyvska gdje je većinska stranka, dok je na nacionalnoj razini opozicijska stranka budući da je osvojila nešto više od osam posto glasova na ukrajinskim parlamentarnim izborima održanim 28. listopada prošle godine
Kolkovskyy, međutim, nije izašao na te izbore jer je protiv njega varaždinski Županijski sud odredio pritvor temeljem tjeralice koja se temelji na nalogu za uhićenje izdanom od strane Okružnog suda Ivano-Frankyvska. U pritvorskom rješenju stoji da je Kolkovskyy kao poslanik u gradskom vijeću, zajedno s direktorom nadležnog urbanističkog ureda grada Ivano-Frankyvska, osnovano sumnjiv za kazneno djelo primanje mita, odnosno da je zatražio mito u iznosu od 30.000 USD od direktora poduzeća „LKM-Investment“ koji mu je traženi iznos dostavio 20. rujna putem treće osobe prezimenom Slavenyuk.

Najučinkovitije protiv opozicije – eliminiranje izvora financiranja

Kolkovskom je 10. prosinca produljen je pritvor, ali se u rješenju navodi kazneno djelo primanja mita u pokušaju te drugačiji činjenični opis. Naime, sada je ključna tvrdnja da su 20. rujna prošle godine u prostorijama kina „Limijer“ u Ivano-Frankyvsku Kolokovsky i osoba s prezimenom Garkot zajedno kategorički izrazili zahtjev osobi s prezimenom Lomey da preda mito od 30.000 USD za izdavanje urbanističkih potvrda, a taj iznos predan je tek 9. listopada, dakle dvadesetak dana kasnije.
– Međutim, u pogledu te bitne okolnosti koja se tiče postavljanja navodnog kategoričkog zahtjeva za davanje mita dana 20. rujna, Kolkovskyy ima neoborivi alibi: dana 20. rujna prošle godine uopće nije bio u Ukrajini, već u Rzeszowu u Republici Poljskoj naglašava se u zahtjevu za azil uz koji se prilaže i preslika putovnice.

Blokada kompanije

Pokretanje i vođenje kaznenog postupka protiv Kolkovskog, kako se dodaje, samo je sredstvo za ostvarenje političkih ciljeva aktualne političke vlasti u Ukrajini, odnosno na taj način vladajuća Stranka regija eliminira političke protivnike, a u okviru toga najučinkovitijim se ukazuje eliminiranje njihovih izvora financiranja. Nadalje, posebno se upozorava da se pokretanje i vođenje kaznenog postupka protiv g. Kolkovskog, odnosno izdavanje tjeralice, poklapa s parlamentarnim izborima koji su u Ukrajini održani 28. listopada prošle godine. Isto tako ukazuje se da je Državno odvjetništvo Ukrajine blokiralo račun građevinsko investicijske kompanije SKOL u vlasništvu njegove majke, iako ukrajinski zakon propisuje samo blokadu imovine osumnjičenika. Odluka o blokadi kompanije SKOL, koja je financirala opozicijsku stranku Sveukrajinski savez SLOBODA, donijeta u času kada je predizborna kampanja bila na vrhuncu.
– To svjedoči o nastojanju Državnog odvjetništva Ukrajine da se pokretanjem i vođenjem kaznenog postupka protiv g. Kolkovskog i blokiranjem financijskih izvora opozicijske stranke ostvare politički ciljevi. U takvim okolnostima ne postoji jamstvo da će se g. Volodymyru Kolkovskyom u Ukrajini omogućiti pravično suđenje, stoji na kraju zahtjeva za azil te upozorava da je Denisu Oleynikovu, također državljaninu Ukrajine, nedavno odobren azil u Hrvatskoj zbog sumnje hrvatskih vlasti da bi tamo imao uvjete za pošteno suđenje.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje