Povežite se s nama

U fokusu

Posao spremačice supruzi člana školskog odbora i vijećnika SDP-a

Objavljeno:

- dana

OŠ CESTICA

Na radno mjesto spremačice u OŠ Cestica zaposlena je Jadranka Hip, a odluku o njezinom zapošljavanju, na prijedlog ravnateljice škole Nevenke Turščak, donio je školski odbor većinom glasova.

U ovom zapošljavanju vjerojatno ne bi bilo ničeg spornog da Jadranka Hip nije supruga Vlade Hipa, zamjenika predsjednika školskog odbora OŠ Cestica, inače općinskog vijećnika iz redova SDP-a koji je, tvrde naši čitatelji, sam glasovao za zapošljavanje svoje supruge!

Sam glasao za svoju suprugu?!

– Između 45 zamolbi pristiglih na natječaj bila je zamolba i supruge zamjenika predsjednika školskog odbora koja nije bila prijavljena na Zavodu za zapošljavanje. Ravnateljica ju je predložila, a školski odbor dao suglasnost sa četiri glasa za (vanjski članovi) i tri glasa protiv (školski članovi), s time da je suprug glasovao za svoju suprugu, što je vjerojatno sukob interesa – tvrdi čitatelj (podaci poznati redakciji) istovremeno upozoravajući kako je među tih 45 zamolbi pristiglih na natječaj bilo i samohranih majki s dvoje i troje djece čije molbe za posao, očigledno, nitko nije uzimao u obzir.

U namještanje posla i sukob interesa sumnja i čitateljica koja je isto zamolila da ne objavljujemo njezino ime i prezime, a koji su poznati redakciji. Ona tvrdi da je kod zapošljavanja razmatrana samo jedna molba i to ona od supruge kandidata za člana novog Općinskog vijeća Cestice i člana bivšeg Općinskog vijeća iz redova SDP-a  koja je, navodi čitateljica, samo nekoliko dana prije dala otkaz u poduzeću u kojem je radila jer je očito bilo da će dobiti novi posao preko veze.

– Članove nije zanimalo bi li možda trebalo dati prednost nezaposlenom? I kako član Općinskog vijeća može biti u Školskom odboru i još k tome zapošljava svoju suprugu koja je zaposlena na očigled cijeloj Općini Cestica?! – pita se čitateljica.

Ravnateljica OŠ Cestica Nevenka Turščak ističe da su mnogi kandidati čije su molbe pristigle na natječaj bili u rodbinskoj vezi s nekim iz škole te je ovaj natječaj samo pokazao da je najteže zapošljavati – “domaće” ljude.

– Radi se o poslu na određeno vrijeme, dakle, zamjeni za bolovanje i to na nepuno radno vrijeme od četiri sata. Na natječaj je pristiglo 45 molbi, a gotovo polovica njih ispunjavala je sve uvjete – doznajemo od Turščak.

S obzirom da su mnogi ispunjavali uvjete za ovo radno mjesto, zanimalo nas je zašto je baš suprugu Vlade Hipa predložila školskom odboru za zapošljavanje na radno mjesto spremačice.

– Ispunjavala je sve uvjete, a znam da je vrijedna i marljiva – objasnila je Turščak i dodala kako se njoj osobno još nitko nije žalio zbog spomenutog zapošljavanjai.

Nakon našeg upita Ministarstvo šalje inspekciju

Član općinskog vijeća SDP-a, koji je ujedno i zamjenik predsjednika školskog odbora OŠ Cestica bio je iznenađen našim pitanjem je li točno što tvrde naši čitatelji, a to je da je glasao za zapošljavanje svoje supruge.

– Nemam komentara – poručio je Hip, a na pitanje je li točno da je njegova supruga dala otkaz u poduzeću gdje je dotad radila, znajući da će dobiti posao u školi, Hip je rekao da je otkaz dala puno prije raspisivanja ovog natječaja. Postavljajući pitanje zašto se ona kao njegova supruga ne bi imala pravo javiti na natječaj, Hip je na kraju zaključio da se u ovom slučaju očito radi o zavisti i ljubomori.

Nakon našeg upita u vezi ovog slučaja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta najavilo da će u OŠ Cestica biti proveden inspekcijski nadzor u kojem će se svi ovi navodi – provjeriti.

Izvor:
Foto: Arhiva RT/ILUSTRACIJA

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje