Povežite se s nama

U fokusu

Maruševec: HNS-ovi vijećnici “gurnuli” koalicijske partnere iz SDP-a u suradnju s HSS-om

Objavljeno:

- dana

VLAST POD SVAKU CIJENU

“Prisežem svojom čašću da ću dužnost vijećnika u Općinskom vijeću Općine Maruševec obavljati savjesno i odgovorno i da ću se u svom radu držati ustava RH, zakona i Statuta Općine Maruševe, te da ću se zauzimati za svekoliki napredak RH i Općine Maruševec.”

Ovo je tekst svečane prisege, koji su izrekli, a onda i potpisali novoizabrani vijećnici Općinskog vijeća Maruševca na konstituirajućoj sjednici.

Za čiji svekoliki napredak?

No odmah nakon što su prisegnuli svojom čašću, otvoreno je pitanje: hoće li se doista svih 15 vijećnika zauzimati za svekoliki napredak Općine Maruševec ili neke od njih ipak više zanima njihov osobni svekoliki napredak?

Nije to, naravno, pitanje koje se odnosi samo na ovu općinu i njezine vijećnike. Zacijelo vrijedi još za neke vijećnike iz drugih općina i gradova. Međutim, konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća u Maruševcu, prema onome što smo uspjeli doznati, zasad je najzorniji primjer borbe za čelno mjesto u općinskom parlamentu bez obzira na izborne rezultate, programe i stranačke stavove.

Zašto? U toj općini su na izbore za načelnika u koaliciji krenuli HSS i HDZ, koji su izborili pobjedu. Za načelnika je ponovno izabran HSS-ovac Ivan Šagi, dok je njegov zamjenik Nedeljko Horvat iz HDZ-a.

Predsjednik županijskog SDP-a Habek nije želio komentirati je li osobno intervenirao

Na izbore za Općinsko vijeće te su dvije stranke išle svaka sa svojom listom. HSS je osvojio najviše mandata, pet, dok je HDZ osvojio dva vijećnička mjesta.

To je ukupno sedam mandata, ali je bilo nedovoljno da samostalno formiraju vlast u Općinskom vijeću u kojem sjedi još osam vijećnika. S druge strane je koalicija HNS-a i SDP-a s četiri vijećnika, zatim tri nezavisna vijećnika s liste Josipa Špoljara te nezavisni vijećnik Vjekoslav Bahun.

Pregovori, u kojima su svi pregovarali sa svima, na kraju su rezultirali ishodom koji je razočarao birače. Za predsjednicu Vijeća izabrana je vijećnica SDP-a Andreja Ptiček, ali su protiv nje glasovali njezini koalicijski partneri iz HNS-a! Potrebnih osam glasova dobila je zahvaljujući podršci vijećnika HSS-a.

(O)pozicija

Je li HSS u izvršnoj vlasti u koaliciji s HDZ-om, a u Općinskom vijeću sa SDP-om?

– Ne, nije riječ ni o kakvoj postizbornoj koaliciji. Bez obzira na to što narod ovakav ishod smatra izdajom, HSS je ovakvu odluku donio isključivo zbog daljnjeg razvoja Općine. Nismo željeli dopustiti da Općina Maruševec postane općina slučaj. Da nismo podržali kandidatkinju SDP-a, konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća bila bi propala – rekao je načelnik Šagi.

Kaže da je HSS, koji je osvojio najveći broj mandata, vlast htio formirati uz podršku vijećnika HDZ-a. Nedostajao im je još jedan glas, pa su se pokušali dogovoriti s tri nezavisna vijećnika s liste Josipa Špoljara. Međutim, iako su prvi put ušli u Vijeće, oni su svoje glasove uvjetovali mjestom predsjednika Vijeća.

– Manje-više su sve strane u Vijeću tražile čelno mjesto. Da se osobni interesi stavljaju ispred interesa Općine, u Maruševcu se nije dogodilo posljednjih 20 godina, otkad Općina postoji. Iako je HSS imao najveće pravo na predsjednika s obzirom na najveći broj vijećnika, na kraju smo ostali bez te pozicije – rekao nam je načelnik Šagi.

Propao plan

Nitko to ne govori, ali do suradnje HSS-a i SDP-a došlo je zbog – HNS-a. Točnije, zbog HNS-ovca Stjepana Klena. On je također krenuo u pregovore s ciljem da “prikupi” osam glasova i osigura si mjesto predsjednika Vijeća. S nezavisnima sa Špoljarove liste očito se nije mogao dogovoriti, jer su i oni “pikirali” na tu poziciju, pa je suradnju ponudio čak i HDZ-ovom vijećniku.

No njegov plan je propao: u pregovore je krenuo iako je njegova stranka potpisala koalicijski sporazum prema kojem SDP, a ne HNS ima predsjednika Vijeća!

Klen je, naime, bio kandidat Kukuriku koalicije za načelnika Maruševca, ali je i te izbore izgubio. Iako smo ga dvaput uspjeli dobiti na mobitel, s Klenom o događanjima u Vijeću nismo razgovarali. Rekao nam je da je zauzet, a obećanje da će nam se javiti do zaključenja ovoga broja nije ispunio.

Mario Habek bez komentara

Na kraju je morao intervenirati predsjednik županijskog SDP-a i saborski zastupnik Mario Habek. Proširila se čak i informacija da je zaprijetio da će Općina ostati bez više stotina tisuća kuna iz jednog ministarstva ako za predsjednicu Vijeća ne bude izabrana SDP-ovka Ptiček.

– Ma to je toliko smiješno da nemam komentara – rekao je Habek. Na pitanja je li intervenirao u Općini Maruševec zajedno s predsjednikom županijskog HNS-a i županom Predragom Štromarom, također nije imao komentara.

– Oprostite, ali doista nemam komentara – odgovorio je i na pitanje zašto su koalicijski partneri iz HNS-a bili protiv SDP-ove kandidatkinje.

S obzirom da konstituirajuću sjednicu, čini se da bi i sljedeće sjednice maruševečkog Općinskog vijeća mogle biti burne. Osim ako čelnici stranaka ne discipliniraju “nestašne” iz svojih redova…

 

HDZ-ovac Kišić: Prljavo se igralo
Uz načelnika Općine Ivana Šagija, jedini koji je odmah i javno pristao dati izjavu bio je HDZ-ov vijećnik Dragutin Kišić.
– Prljavo se igralo. Poraz na izborima nije se željelo dostojanstveno prihvatiti, što se dosad u Maruševcu nikada nije dogodilo – rekao je Kišić očito misleći na HNS i SDP, koji su unatoč slabom rezultatu na lokalnim izborima svaki sa svoja dva mandata “atakirali” na mjesto predsjednika Vijeća.
On je bio protiv izbora SDP-ovke Andreje Ptiček za predsjednicu Općinskog vijeća, ali i protiv mogućeg kandidata Stjepana Klena (HNS). – Osim što mi je to neprihvatljivo kao članu HDZ-a, nisam želio ni opstruirati suradnju HSS-a sa SDP-om. Činjenica je da je ta stranka s koalicijskim partnerima na vlasti u Varaždinskoj županiji, kao i u državi. Ako je to mogućnost da Općina Maruševec napreduje, onda ne želim biti kamen smutnje – ustvrdio je Kišić.

 

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje