Povežite se s nama

Međimurje

Graditeljska škola Čakovec: na sedam okruglih stolova obradit će sedam djela za maturu

Objavljeno:

- dana

Povodom Godine čitanja Graditeljska škola Čakovec pokrenula je projekt „Hrvatski na maturi nije bauk“ koji će provoditi u ovoj godini, ali i u idućem polugodištu.

Suradnici u ovom projektu su im Srednja škola Čakovec, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok te Prirodoslovno-grafička škola Zadar. Ideja je putem sedam okruglih stolova obraditi sedam djela iz Ispitnog kataloga za osnovnu razinu ovogodišnje državne mature.

Godina čitanja

Prvi okrugli stol održan je 20. studenoga, a okupljeni su razgovarali o „Hamletu“, remek djelu Williama Shakespearea. U uvodnom djelu knjižničarka Romina Fic rekla je nekoliko stvari o samom projektu te o načinu njegova provođenja. Potom je uslijedila prezentacija pristiglih učeničkih radova na temu „Hamlet“.

– Vidjeli smo nekoliko izvrsnih rješenja za omot knjige koja su izradili učenici 4.c razreda iz zadarske škole, čija je mentorica profesorica Helena Vulić. Iz iste škole pristiglo je i nekoliko video najava za djelo „Hamlet“ koje su također radili učenici 4.c razreda, zajedno sa svojom mentoricom Vesnom Krnčević. Iz škole domaćina, odnosno naše škole, stiglo je nekoliko straničnika, tj. bookmarkera koje su izradili učenici 4.d razreda (web dizajneri) pod mentorstvom profesora Darija Štokića – pojašnjavaju iz Graditeljske škole Čakovec.

Središnji dio okruglog stola bilo je izlaganje profesorice Srednje škole Čakovec Vesne Prepelić Đuričković koja je prisutnim učenicima vrlo iscrpno objasnila sve „zamke“ vezane uz pisanje eseja na državnoj maturi, ali i na izuzetno zanimljiv i kreativan način predstavila Shakespearovo remek djelo.

Na okruglom stolu sudjelovali su učenici iz čakovečkih srednjih škola, dok su se putem Zooma sa svojim nastavnicima priključili učenici iz Zadra, uz još nekolicinu drugih učenika i nastavnika koji okruglom stolu nisu mogli prisustvovati uživo.

Iz škole objašnjavaju da će svi materijali nastali u ovom projektu, kao i predavanja nastavnika biti objavljeni na eTwinning platformi i time će biti dostupni svim zainteresiranima. Profesorica Ljiljana Ille je na kraju susreta najavila idući okrugli stol koji će se održati 18. prosinca, kada je na redu djelo Ivana Mažuranića „Smrt Smail-age Čengića“.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje