Povežite se s nama

Međimurje

Međimurska priroda: Prva godina “Matulova grunta”

Objavljeno:

- dana

Piše: Sara Srša, stručna suradnica za edukaciju, interpretaciju i promidžbu

Otvorenjem Edukacijsko-istraživačkog centra “Matulov grunt” 10. ožujka 2021. godine, stara tradicionalna međimurska “hiža” dobila je novo ruho i namjenu. Stvorena je nova turistička atrakcija u Međimurskoj županiji, a mnogi su čak i izdaleka pohitali da vide što se to skriva u Frkanovcu na kućnom broju 30.

Obnovljena je stara hiža koja priča priču o matulima s Bedekovićevih graba. Naime, matuli odnosno leptiri glavna su tema interpretacije koja se krije na Matulovu gruntu. Priču o dvije kritično ugrožene vrste leptira plavaca, velikog i zagasitog, posjetitelji mogu pogledati na interaktivnom zidu koji se krije u “zadnjoj hiži”, a niz zanimljivih činjenica o životu, prehrani i navikama naših predaka mogu se naći uz “sveti kot”, staru ljekarnu ili kod stare preše.

Novi život staroj hiži udahnuli su djelatnici “Međimurske prirode” uz niz aktivnosti koje su organizirali tijekom godine. Kako bi svatko imao priliku zaviriti u grunt, dani otvorenih vrata “Matulova grunta” organizirani su u čak pet prigoda, pri čemu su posjetitelji uz besplatan ulaz i stručno vođenje imali priliku razgledati cijelo gruntište. Posljednji ovogodišnji dan otvorenih vrata uveličali su članovi i članice KUD-a Podturen. Osim što je “Matulov grunt” postao turistička atrakcija, on je prije svega zamišljen kao rezidencija za umjetnike, pisce i istraživače.

Niz aktivnosti

Tako je na samom otvaranju potpisan sporazum o suradnji s Društvom hrvatskih književnika. Cilj sporazuma je da na “Matulovu gruntu” tijekom godine borave hrvatski, ali i strani pisci koji će u ambijentu gornjeg Međimurja stvarati svoja djela. Prvi “gazda” grunta bio je pisac, novinar i teolog Tomislav Šovagović, zatim Maja Klarić sa svojim Bookmobilom, bugarska prevoditeljica i spisateljica Dimana Miteva, “storytellerica” i prevoditeljica Srebrenka Peregrin te naposljetku operna pjevačica i autorica bloga knjigesumojsvijet.com, Ana Jembrek. Na samom “Gruntu” boravili su i istraživači Udruge “Hyla”, koji su tijekom ljeta istraživali noćne leptire na području Međimurske županije.

Posjetili su nas i mnogi članovi udruga, planinarskih društava, učitelji i učenici osnovnih škola te su na gruntu održane različite radionice. U sklopu studijskih posjeta Međimurju, “Matulov grunt” su obišli i djelatnici javnih ustanova za zaštitu prirode Primorsko-goranske županije i Dubravačko-neretvanske županije. U ambijentu “Matulova grunta” snimljen je spot za pjesmu Ženske vokalne skupine “Pučpuljike” pod nazivom “Da bi imel perje”. Osim toga, poslužio je i kao lokalitet Kampa mladih čuvara prirode, mjesto gdje su djeca doživjela svoj “najbolji dan u životu”.

Kako bi “Matulov grunt” živio i iduće godine, djelatnice “Međimurske prirode” pripremaju niz aktivnosti uz koje će vas upoznati s tradicijom Međimurja i ugroženosti strogo zaštićenih vrsta leptira. Stoga, družimo se i iduće, 2022. godine!

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje