Povežite se s nama

Život i društvo

U siječnju značajno povećanje broja požara u odnosu lani

Foto: DVD Ivanec

Objavljeno:

- dana

DVD Ivanec 9. veljače intervenirao je na požaru otvorenog prostora u Stažnjevcu.

Na intervenciju je upućeno šumsko i zapovjedno vozilo sa šest vatrogasaca, a malo zatim i auto cisterna sa još tri vatrogasca. Gorjela je šikara, šuma, drvene nastambe (sjenice), nasad oraha i drugo, a sve to na površii cca 100×200 metara. Požar je vrlo brzo stavljen pod kontrolu, zaustavljeno je njegovo napredovanje. Zbog velike potrošnje vode na požarište je pozvana auto-cisterna sa 7500 litara vode i još tri člana. Nakon toga vatrogasci su uz pomoć naprtnjača obišli cijelu frontu požara da bi izradili sigurnosni pojas i osigurali požarište od ponavljanja požara.

– Ne palite ako niste sigurni da vatru možete kontrolirati! – savjetovali su ivanečki vatrogasci.

Prema izvješću Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 tijekom siječnja ove godine ukupno je zabilježeno 585 požara otvorenog prostora, što je za razliku od siječnja 2021. godine kada je zabilježeno 236 požara, povećanje za čak 147 %.

No, ne bilježi samo ova kategorija rast broja požara u odnosu na 2021. godinu. Naime, u siječnju je zabilježeno 317 požara raslinja, za razliku od prošle godine kada ih je bilo 49, što je povećanje od 546 %, a opožarena površina se povećala sa 69 na 620 hektara. I kod požara objekata povećan je broj požara pa ih je tako u siječnju zabilježeno 547, dok ih je prošle godine u istom razdoblju bilo 493, a ukupan se broj požara povećao sa 772 na 1201, što je uvećanje od 55 %.

Statistički podaci govore kako je u siječnju ove godine došlo do značajnog povećanja broja požara u odnosu na isto razdoblje protekle godine, objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Nažalost, i broj ozljeđenih i stradalih bilježi povećanje. Tako je tijekom siječnja ove godine zabilježeno 12 ozljeđenih dok ih je prošle godine bilo 6, a broj smrtno stradalih se s tri povećao na četiri osobe.

Vatrogasci podsjećaju da je sigurniji način zbrinjavanja biljnog otpada kompostiranje te kako bilo koje spaljivanje većih količina raslinja treba prijaviti nadležnoj vatrogasnoj službi.

– Zbog nepažnje i nepromišljenosti pojedinaca u opasnost dolaze ljudski životi, a u požarima nastaje velika materijalna šteta stoga pozivamo građane na oprez. Tome je dokaz i povećan broj požara u objektima što samo svjedoči kako je potrebna veća odgovornost u sezoni grijanja te prilikom kuhanja – podsjetio je zapovjednik Tucaković.

Život i društvo

Ovako će izgledati sportski centar u Majerju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nogometno igralište s umjetnom travom, odbojka na pijesku, vanjska teretana, košarkaško igralište, atletska staza novi sportski centar i to u Majerju.

Nisu to nikakvi pusti snovi. Na tome se već dobrano radi. I priča je svakim danom sve realnija jer su nam odobrena sredstva Ministarstva turizma i sporta u iznosu od čak 210.000 eura.

– Za Općinu Petrijanec to je strašno važan projekt. Zbog odličnih rezultata koje postižu naši nogometni klubovi u 2. ŽNL i općinski nogometni centar, ali i zbog truda trenera i volontera u klubovima i sve te djece u nogometnom centru Orač – Nova Ves svim klubovima u našoj Općini ovo će biti nagrada za marljivi rad ali u olakšanje roditeljima koji podržavaju djecu u treniranju ovog popularnog sporta. S takvim centrom Petrijanec kao općina bila bi daleko prepoznatljivija, a bilo bi to i mjesto okupljanja i druženja svih mještana ne samo na nogometnom terenu, nego i u vanjskoj teretani, atletskoj stazi, košarci ili odbojci na pijesku. Zaista se veselim što ćemo napraviti najveći infrastrukturni projekt u području sporta od osnutka Općine Petrijanec – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje