Povežite se s nama

Međimurje

Ministar Gari Cappelli donio u Međimurje gotovo milijun kuna za razvoj turističke infrastrukture

Objavljeno:

- dana

POTPORA PROJEKTIMA

Ministar turizma Gari Cappelli posjetio je Međimursku županiju, gdje se u Čakovcu sastao sa županom Matijom Posavcem, a nakon toga i potpisao ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava iz Fonda za razvoj turizma za projekt „Skelarska drvena kuća – interpretacijski centar“ te projekt „Interpretacijski centar Dravski zlatari“.

Ministarstvo turizma će projekt „Skelarske drvene kuće“ sufinancirati s iznosom od 232 tisuće kuna, dok je za „Interpretacijski centar Dravski zlatari“ osigurano 700 tisuća kuna. Ugovore su s ministrom Cappellijem potpisali načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnečc i načelnik Općine Donji Vidovec Josip Matulin.

– Međimurje kao turistička destinacija pruža izniman doprinos ukupnom razvoju kontinentalnog turizma Hrvatske. Bogato prirodnim ljepotama, raznovrsnim ponudama aktivnog i sportskog turizma te eno-gastronomije, Međimurje se ucrtalo na europsku kartu atraktivnih turističkih destinacija što potvrđuju i odlični turistički rezultati. To je rezultat kontinuiranog ulaganja javnog sektora i turističke zajednice, povećanja smještajnih kapaciteta i uvođenja novih turističkih sadržaja, ali i potvrda predanog i kreativnog rada svih turističkih djelatnika koji svojim radom doprinose razvoju međimurskog turizma – istaknuo je ministar Cappelli.

Njegove riječi potvrdio je i međimurski župan Posavec istaknuvši kako su u ovom trenutku u pripremi turistički projekti u vrijednosti od oko 8 milijuna kuna te kako su se u Međimurskoj županiji smještajni kapaciteti povećali za 30 posto.

– Veliku pozornost posvetit ćemo razvoju posebnih oblika turizma kao što su kulturni i vjerski turizam kroz valorizaciju kulturne baštine. Zatim, zdravstvenom i sportskom turizmu, cikloturizmu te eno-gastronomiji. Turizam ima zaista veliki potencijal za poticanje cjelokupnog gospodarstva, ali i drugih industrija kao što je poljoprivreda te će se stoga i posebna pozornost posvetiti povezivanju turizma i gastro proizvoda kroz seoski turizam, ali i druge oblike turizma – naglasio je Posavec.

Projekt „Skelarska drvena kuća“ zamišljen je kao interpretacijski centar za područje Svetog Martina na Muri i cijeloga Međimurja koji će se nalaziti u sklopu turističke destinacije Ekomuzej Mura. „Interpretacijski centar Dravski zlatari“ se nalazi u središtu naselja Donji Vidovec, posljednjeg mjesta u Europi u kojem još uvijek živi umijeće ispiranja zlata. Centar će omogućiti cjelogodišnju interpretaciju „ispiranja zlata“ dok je do sada to bilo moguće samo mjesec do dva godišnje, ovisno o vremenskim uvjetima.

Prema podacima iz sustava eVisitor Međimursku županiju je od početka godina do polovice prosinca posjetilo 68 tisuća gostiju koji su ostvarili 162 tisuće noćenja, a što predstavlja rast od 18 posto u dolascima i 17 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najveći broj gostiju koji su posjetili Međimursku županiji bio je iz Slovenije, Njemačke i Austrije dok su najposjećenije destinacije bile Sveti Martin na Muri, Čakovec te Prelog.

Izvor: Ministarstvo turizma
Foto:

Međimurje

Ukusni kotlić i zabava uz tamburaše 18. svibnja na manifestaciji “Što smo, kaj smo i kak kuhamo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao uvod u Dane grada i Ljeto uz Muru i ove godine održava se manifestacija „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, tradicionalno kuhanje kotlića 18. svibnja, a dobra zabava je zagarantirana.

Kuhanje započinje u ranim jutarnjim satima, dok će podjela delicija započeti u 11 sati na izletištu „Fusek“ u Murskom Središću, a svoje umijeće pokazat će Mjesni odbori Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

Jela će biti besplatno podijeljena posjetiteljima, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Prim“.

Nastavite čitati

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje