Povežite se s nama

Kultura

Izabrano “novo-staro” rukovodstvo KUD-a Donji Vidovec, predsjednik i dalje Nikola Matulin

Objavljeno:

- dana

Članovi KUD-a Donji Vidovec protekle su subote održali redovitu izbornu sjednicu Skupštine Društva.

Predsjednik Nikola Matulin ukupno je izbrojao 20 manifestacija u kojima su sudjelovali. Iskazao je zadovoljstvo spomenutim, s obzirom na činjenicu da je KUD zbog pandemije svako malo prekidao redovito održavanje proba.

Razriješeno je “staro” rukovodstvo Društva, a novo je izabrano u gotovo identičnom sastavu, uz male promjene u Upravnom odboru. Predsjednik je i dalje Nikola Matulin, njegova zamjenica Magdalena Krištofić, tajnica Marta Nestić, a blagajnik Franjo Šestak.

– Veselimo se probama koje počinju nakon Uskrsa! – poručili su iz KUD-a. Uspješnost u daljnjem radu poželjela im je načelnica Bojana Petrić.

Kultura

U Lisinskom obljetnička operna večer Lidije Horvat Dunjko sa Zagrebačkom filharmonijom i najboljim opernim prvacima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Opera – jedinstven i zadivljujući fenomen sklada poezije i glazbene scene na programu je Koncertne dvorane Lisinski u petak, 18. listopada. Uz OFF ciklus Zagrebačke filharmonije udahnite ljepotu operne glazbe – najljepše uvertire i arije.

Ne propustite raskošnu opernu večer Zagrebačke filharmonije i mo. Ive Lipanovića s najboljim hrvatskim opernim prvacima u glavnoj ulozi predvođenima našom primadonom i profesoricom Lidijom Horvat Dunjko koja će ovim koncertom obilježiti 35 godina pedagoškog rada.

Uživat ćete u svim epohama europske opere: Händelovoj baroknoj ljupkosti, Mozartovom genijalnom šarmu i snažnoj Wagnerovoj osobnosti u arijama.

Štoviše, osebujnost i čarobnu melodiku čut ćete i u arijama i duetima francuskih opernih majstora.

Uz Zagrebačku filharmoniju pod dirigiranjem maestra’ Ive Lipanovića uz Lidiju nastupaju  njezini bivši učenici i učenice – Josipa Bilić, Antonija Dunjko, Valentina Fijačko Kobić, Gabriela Hrženjak, Lana Kos – soprani, Helena Lucić Šego, Martina Menegoni – mezzosoprani, Marko Antolković – sopranist, Emanuel Tomljenović – tenor, Florian Tavić – bariton.

Više o programu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Kultura

Mjesec hrvatske knjige: “Eli kaj, eli nikaj‟ u Knjižnici Nikola Zrinski Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak 15. listopada 2024. godine Knjižnica Nikola Zrinski Čakovec počinje s obilježavanjem Mjeseca hrvatske knjige.

Programi će započeti s gostovanjem novog pisanog djela Siniše Goluba. Nakladnik Murania Mamut iz Svetog Martina na Muri i autor Siniša Golub predstavljaju knjigu međimurskih kajkavskih sintagmi i frazema pod naslovom: Eli kaj, eli nikaj.

Knjiga je iz tiska izašla u srpnju ove godine, a autor je za istu prikupio i interpretirao preko 400 frazema i sintagmi iz svakodnevnog međimurskog govora. Posebnost knjige je da su sve sintagme četverorječne umotvorine međimurske kajkavštine. Uz autora o knjizi će govoriti Mihaela Mesarić, a susret moderirati Željka Hatvalić Strahija.

I dok nekima te četverorječice predstavljaju povratak u djetinjstvo i sadrže cijeli svemir značenja, drugima su to tek jezične konstrukcije koje nikad nisu čuli ili ne mogu pojmiti njihovo dublje značenje. Zato ih je Golub zapisao i opisao, u spomen na svoju prabaku Tereziju Zemljić (1907-.2000.) koja je naslovnu mudrost izgovarala gotovo svakodnevno.

Predstavljanje knjige održat će se u Multimedijalnoj dvorani Knjižnice Nikola Zrinski Čakovec s početkom u 18 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje