Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Praktikumi u Hallerovoj aleji u Varaždinu kao srce hrvatskog srednjoškolskog obrazovanja

Objavljeno:

- dana

U opremanje i izgradnju praktikuma u trima srednjim školama u Hallerovoj aleji u Varaždinu uloženo je više od 15 milijuna kuna. S obzirom na opremu i uvjete, riječ je o srcu hrvatskog srednjoškolskog obrazovanja.

Naime, u prisutnosti državnog tajnika Ministarstva znanosti i obrazovanja Stipe Mamića, župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i njegove zamjenice Silvije Zagorec i pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslava Huđeka, u utorak, 22. ožujka, svečano su otvoreni praktikumi u okviru Centara izvrsnosti Varaždinske županije.

Ovom važnom događanju za obrazovanje prisustvovali su i saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski, županijski vijećnici Goran Kaniški, Dragica Ratković, Jadranka Bahlen, dr.sc. Mario Lešina i Tin Jurak, kao i ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, uz ravnateljicu Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Vesnu Vrček, ravnateljicu Strojarske i prometne škole Snježanu Klarić te ravnatelja Elektrostrojarske škole Igora Kosa.

U rad su pušteni praktikum za potrebe Centra izvrsnosti iz kemije, praktikum za potrebe Strukovnog centra izvrsnosti za strojarstvo, praktikum i zvjezdarnica za potrebe programa astronomije u okviru Centra izvrsnosti za fiziku te praktikum za potrebe Strukovnog centra za elektrotehniku. Vrijednost investicije iznosi 15,3 milijuna kuna, od čega se pola odnosi na građevinske radove, a pola na samu opremu.

Župan Anđelko Stričak izrazio je veliko zadovoljstvo otvorenjem ovih praktikuma.

– Jedan od strateških ciljeva Varaždinske županije je ulaganje u obrazovanje te njegovo povezivanje s visokoškolskim obrazovanjem i gospodarstvom, a sve kako bismo bili globalno konkurentni. Danas smo obišli srednje škole za koje s pravom možemo reći da su srce hrvatskog srednjoškolskog obrazovanja. Jer, ovakav model suvremeno opremljenih škola, koje se nadopunjavaju i koje su spremne na suradnju sa zainteresiranima u zemlji i svijetu, nema nitko u Republici Hrvatskoj – naveo je župan Anđelko Stričak te dodao:

– Možda će se nekome činiti da sve ide sporo, međutim u ovom mandatu, ovih 10 mjeseci, donijeli smo potrebne odluke. Na primjer, izmjenama i dopunama proračuna za 2021. donijeli smo odluku o osnivanju strukovnih centara izvrsnosti te smo proračunom za 2022. godinu osigurali financijska sredstva, proveli natječaje, opremili kabinete i s današnjim danom ih učenicima i profesorima predali na korištenje. Vrijednost investicija je 15,3 milijuna kuna, od kojih je pola za infrastrukturu, a pola za opremu. Ovime ostvarujemo naš predizborni program naziva „Sustav jednakih šansi“ – rekao je župan Stričak te dodao kako bi od srca volio da naši učenici budu svjetski prvaci u robotici i astronomiji. – Ali, bitnije od toga je da naši učenici budu u trendu, razumiju svjetska kretanja i trendove te da im u tome pomažemo – zaključuje župan.

Državni tajnik Stipe Mamić naglasio je kako već mnogo godina prati rad Varaždinske županije po pitanju rada s darovitom djecom.

– Radi se diljem Republike Hrvatske, ali mi se čini da je model Varaždinske županije jedan od najboljih. U Ministarstvu tražimo jedno rješenje kako sustavno unaprijediti model financiranja darovite djece, stoga u izmjenama zakona, pripremamo novi pravilnik – rekao je državni tajnik te najavio kako će podrška ministarstva ubuduće biti još izdašnija, a otvorit će se i novi kanali financiranja. Predloženo je da se dio sredstava iz Lutrije također izdvaja za darovitu djecu.

– Ovdje nije stvar samo rada s darovitom djecom, ovdje je riječ o suvremenom pristupu izvođenju programa unutar škola i to znači kvalitetniju sponu povezanosti s našim gospodarstvom i način kako ćemo ostvariti neka nova radna mjesta i neke nove tvrtke. Inače,  u dokumentu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti uspjeli smo izboriti najbolju alokaciju od 16 % ukupnog NPOO-a, koja iznosi 7,5 milijardi kuna – naglasio je Mamić.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek naznačio je kako je Hallerova aleja srce hrvatskog srednjoškolskog obrazovanja sa 10-ak centara, što centara izvrsnosti, što strukovnih centara izvrsnosti i svi oni se baziraju na dvije ključne stvari – jedna je znanje, drugo su vještine.

– U našim centrima marljivo radi 860 učenika te 168 profesora i nastavnika te smo svi mi ovdje da im omogućimo da na kraju budu globalno konkurentni. To sve puno košta, i novaca i znanja i truda, a ono što je iznimno važno za jedan takav projekt jest da imamo kontinuitet politike koja nikad ne dovodi ovaj program u pitanje – rekao je resorni pročelnik.

Ravnatelji škola su također izrazili i sreću, zadovoljstvo te ponos ovim ulaganjem u njihove škole.

– Zaista su uložena značajna sredstva i zahvaljujem Varaždinskoj županiji te Ministarstvu koje je prepoznalo važnost strojarskog sektora za naše gospodarstvo. U tom ulaganju obnovili smo dvije postojeće radionice za ručnu i strojnu obradu metala, napravili smo četiri nova praktikuma koja dosada nismo imali – praktikum za CAD/CAM tehnologiju, praktikum za zavarivanje, gdje smo nabavili jedan simulator za zavarivanje za koji mislim da je jedinstven u čitavom školskom sustavu Hrvatske, zatim praktikum za mjerenje i praktikum za automatizaciju – kazala je ravnateljica Strojarske i prometne škole Snježana Klarić te dodala kako sve navedeno pridonosi boljoj kvaliteti rada škole, a prvi rezultati već su vidljivi.

S njome se složila i Vesna Vrček, ravnateljica Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin, koja je naznačila kako u njezinoj školi već punih deset godina djeluje Centar izvrsnosti iz kemije.

– U tom je periodu uloženo mnogo financijskih sredstava, a naš je jubilej popratila i Županija dodjelom sredstava u iznosu većem od 2,5 milijuna kuna. Uredili smo četiri kemijska laboratorija i jedan mikrobiološki. Laboratoriji su napravljeni po najnovijim standardima, a mentori i učenici jako su zadovoljni radom u njima – zaključila je Vesna Vrček.

Zaključnu riječ dao je Igor Kos, ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin, koji je predstavio Zvjezdarnicu, kupolu u okviru Centra izvrsnosti za fiziku i astronomiju.

– Ovakvom zvjezdarnicom se malo koja škola u Hrvatskoj može pohvaliti, a kruna našeg rada i aktivnosti je svakako uspostavljanje Strukovnog centra izvrsnosti za elektrotehniku u kojeg smo uložili puno vremena, truda, novaca i energije. Nama je sada zadatak da sve ovo što imamo što više koristimo, od najniže razine, pa do istraživačkih i inovacijskih projekata tvrtki s kojima dobro surađujemo. Sve će ovo biti na raspolaganju učenicima Elektrostrojarske škola, ali i svim učenicima iz Varaždinske županije, pa i šire – zaključio je ravnatelj Kos.

Život i društvo

FOTO Više od stotinjak sudionika na biciklijadi u Velikom Bukovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od stotinjak biciklista, među kojima su bili i najmlađi, okupilo se u nedjelju u Velikom Bukovcu. Sve okupljene prvo je pozdravio načelnik Franjo Vrbanić koji je izrazio zadovoljstvo što ovo događanje svake godine okuplja sve više sudionika.

Biciklijada je krenula od Lovačkog doma LD Fazan prema Kapeli, zatim Dubovici i Velikom Bukovcu. Svi sudionici mogli su se okrijepiti kod Ribičkog doma, a zatim su se vratili u Lovački dom, gdje su ih dočekali domaćini uz hranu i piće.

Biciklijada se održala u sklopu proslave Dana općine, a program se nastavlja narednog vikenda.

Društveni dom u Velikom Bukovcu bit će središte sportskih susreta Saveza udruga umirovljenika Varaždinske županije u subotu, 28. rujna, od 10 sati. Nedjelja, 29. rujna, rezervirana je za druženje na nogometnom igralištu NK Poljoprivrednik u Kapeli Podravskoj. Posjetitelje očekuje već tradicionalni pečeni vol, razne igre, domaće delicije i zabavni program uz glazbu.

Proslava završava u petak, 4. listopada, svečanom svetom misom u župnoj crkvi Sv. Franje Asiškog u Velikom Bukovcu u 11 sati. Svečana sjednica Općinskog vijeća održat će se u Eko-etno selu Sv. Franje Asiškog, u Agroturizmu Požgaj, s početkom u 18:30 sati.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ove godine troje znanstvenika sa Sveučilišta Sjever među dva posto najcitiranijih u svijetu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sveučilište Stanford iz SAD-a objavilo je ažuriranu listu dva posto najcitiranijih znanstvenika u svijetu, a među njima se ove godine nalazi troje znanstvenika sa Sveučilišta Sjever.

Na ovoj prestižnoj listi, temeljenoj na podacima iz najveće svjetske baze znanstvenih publikacija Scopus, autori su klasificirani u 22 znanstvena polja i 174 znanstvene grane.

Istraživački tim, predvođen profesorom Johnom P. A. Ioannidisom objavio je dvije liste – prvu koja se odnosi na cjelokupnu karijeru, na kojoj se nalaze 82 znanstvenika iz Hrvatske i drugu, godišnju, za 2023. godinu s čak 116 znanstvenika s hrvatskih institucija. I jedna i druga lista ove godine bilježe povećanje broja hrvatskih znanstvenika na tim prestižnim listama, a to povećanje bilježi i Sveučilište Sjever.

– S ponosom možemo istaknuti troje naših znanstvenika koji su svojim kvalitetnim radom i doprinosom znanstvenoj zajednici zaslužili mjesto na ovogodišnjoj listi najcitiranijih znanstvenika svijeta. Izv. prof. dr. sc. Tomislav Meštrović s Odjela za sestrinstvo koji je na 13. mjestu, doc. dr. sc. Predrag Putnik s Odjela za prehrambenu tehnologiju na 18. mjestu, a po prvi na listi se nalazi doc. dr. sc. Dunja Šamec, također s Odjela za prehrambenu tehnologiju koja je na 45. mjestu od 116 hrvatskih znanstvenika, a na listi se našla zahvaljujući doprinosu u području znanosti o hrani, biljne biologije i agronomije – objavilo je Sveučilište Sjever.

– Moram priznati da me uvrštavanje na ovu listu iznenadilo, budući da sam još uvijek relativno na početku svoje znanstvene karijere, a mnogi znanstvenici na listi su iznimni stručnjaci koji su mi često bili uzori u predanom i kvalitetnom znanstvenom radu – istaknula je doc. dr. sc. Šamec te dodala kako joj njeno ime na ovoj prestižnoj listi svakako predstavlja dodatni poticaj za daljnji rad: “Posebno bih istaknula veliku ulogu Sveučilišta Sjever koje mi je osiguralo izvrsne uvjete i podršku – kako u pogledu prostora, tako i opreme za bavljenje znanošću – koji su, ne samo bolji od uvjeta koje imaju kolege na drugim institucijama u Hrvatskoj, nego su u rangu s priznatim međunarodnim istraživačkim ustanovama.”

Izv. prof. dr. sc. Tomislav Meštrović već je treću godinu za redom na ovoj listi što za njega predstavlja iznimnu čast i priznanje koje odražava dugogodišnji trud, posvećenost i suradnju s kolegama u znanstvenoj zajednici.

– Posebice jer se radi o radu u području biomedicine i javnog zdravstva, budući da je riječ o znanstvenim spoznajama koje imaju izravan utjecaj na zdravlje i kvalitetu života svih nas – ističe izv. prof. dr. sc. Meštrović koji je od prošlogodišnjeg 28. ove godine na 13. mjestu, što dodatno potvrđuje njegov napredak i kvalitetan rad.

– Ovakav tip priznanja također pruža snažan osjećaj odgovornosti prema nastavku inovativnog i relevantnog rada, stoga sam zahvalan Sveučilištu Sjever na svoj podršci koju sam dobio kroz godine, ali sam i svjestan da je ovo rezultat ne samo timskog rada, nego i ogromne potpore kolega i institucija, što me itekako motivira za buduće projekte i istraživanja koja će, nadam se, imati jednak, ako ne i veći, utjecaj na znanstvenu zajednicu i naše društvo u cjelini – zaključuje izv. prof. dr. sc. Meštrović.

Koliko je u znanosti važan timski rad ističe svo troje znanstvenika sa Sveučilišta Sjever. Suradnja i razmjena znanja ključne su za postizanje što boljih rezultata, a to navodi i znanstvenik koji se već petu godinu našao na listi Sveučilišta Stanford doc. dr. sc. Predrag Putnik.

– Zahvalan sam mom međunarodnom istraživačkom timu kojeg čine kolege znanstvenici iz cijelog svijeta jer se do ovako velikih priznanja dolazi isključivo timskim radom. Ovdje su intelektualno stvaralaštvo, znanstveni entuzijazam te međusobno razumijevanje, volja i povjerenje kolega, temelj za postizanje ovakvih izvrsnih rezultata. Zato mi je snaga izvrsnog tima neprocjenjiva u znanstvenoj profesiji te poticaj za daljnje djelovanje – naglašava doc. dr. sc. Putnik koji zahvaljuje Sveučilištu Sjever, vodstvu kao i Odjelu za znanost, umjetnički rad i međunarodnu suradnju na pruženoj podršci.

– Pozvao bih sve zainteresirane da postanu naši studenti jer smo dinamično sveučilište koje stalno prati, primjenjuje i ugrađuje znanstvene i stručne spoznaje te osuvremenjuje postojeće i razvija nove studijske programe kako bismo svojim studentima pružili vrhunsku izobrazbu – zaključuje doc. dr. sc. Putnik čime potvrđuje ulaganja Sveučilišta Sjever u razvoj znanstvenih i istraživačkih kapaciteta čime osigurava svojim studentima i znanstvenicima prilike za uspjeh na globalnoj razini.

Biti među 2 % najcitiranijih znanstvenika u svijetu nije samo priznanje za individualni trud, već i dokaz značaja istraživanja koja imaju konkretan utjecaj na znanstvenu zajednicu i društvo. Ovi znanstvenici postavljaju temelje za buduće generacije istraživača i potiču daljnji napredak u svojim disciplinama. Također, motivacija su kako za same znanstvenike, tako i za studente i mlade istraživače da teže izvrsnosti i kontinuirano unaprjeđuju svoje vještine i znanja, a time ujedno doprinose rastu i razvoju cijelog društva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje