Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinski vijećnici podržali povećanje cijena otpada

Objavljeno:

- dana

Varaždinski gradski vijećnici danas su izglasali povećanje cijena otpada. Rasprava je očekivano bila dinamična, a prije samog izglasavanja raspravljalo se i o izvješću o provedbi godišnjeg plana gospodarenja otpadom.

Nezavisni gradski vijećnik Davor Patafta u raspravi o izvješću istaknuo je da probleme s otpadom treba rješavati, a ne samo konstatirati da postoje i prihvaćati izvješća. Pritom je stavio naglasak na to da već 17 godina balirani otpad stoji u Brezju.

– Moramo biti svjesni da tamo imamo 113 tisuća tona otpada na vodozaštitnom području – rekao je Patafta i poručio da se to treba riješiti, a ne samo svake godine ponavljati da problem postoji.

Što se tiče odluke o načinu pružanja usluge prikupljanja otpada, odnosno određivanja cijene za krajnje korisnike, ta je točka ponovo stavljena na Dnevni red današnje sjednice, nakon što je prošli put povučena.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković obrazložio je kako je ovo povećanje cijena zakonska regulativa. Pritom je istaknuo da će se socijalno ugroženim samačkim i višečlanim domaćinstvima cijena odvoza smanjiti za 25 kuna.

– Uništili bi firmu ne podizanjem cijena, ispadamo da smo neprijatelji naroda, ali mi pokušavamo održati Čistoću na površini dok mijenjamo sustav gospodarenja otpadom. Sjest ćemo i razgovarat o rješenjima, ali imamo rokova koji su jedno, a želje pozdravi i poruke drugo – rekao je Marković.

Uobičajeno, bilo je puno kritika na ovu odluku, a najglasniji su bili vijećnici s Nezavisne liste Ivana Čehoka, a ovaj put u kritikama su im se priključili i Budimo grad.

Nezavisni Davor Patafta je pak u nekoliko navrata apelirao da se osobne netrpeljivosti ostave sa strane.

– Apeliram na Čehoka i sve vijećnike da se osobne netrpeljivosti ostave sa strane – rekao je Patafta i ponovo pokrenuo pitanje odvoza otpada.

– Ja se kao čovjek sramim da šaljemo smeće iz Varaždina u Davor, područje od posebne državne skrbi

Koristimo način zbrinjavanja otpada od prije 30 godina – rekao je, među ostalim, Patafta i dodao da podržava ovu odluku posebno iz razloga jer će se najugroženijima pomoći. Podsjetio je i na činjenicu da je cijena sada dva puta veća nego je bila ona ugovorena s MBO-om, ali i da ni ovo povećanje cijena neće riješiti dubioze u kojima je sada Čistoća.

U raspravi kojoj su prednjačile kritike, Patafta je pozvao vijećnike da iznesu bolje rješenje ako ga imaju.

– Prihvatit ću odluku jer ćemo najugroženijima pomoći direktno iz proračuna. Ako netko ima bolju ideju recite koje je alternativno rješenje. Najlakše je kritizirati. Nađite čovjeka u Europi koji će dokazati da cijena Čistoće ne treba ići gore, ja ću mu osobno dati 100 tisuća kuna – rekao je Patafta.

Ipak, bilo je onih koji su kritizirali.

– Do 1. veljače ove godine cijene smeća bila je krađa, otimačina i guljenje građana, a sad nas uvjeravaju da moramo prihvatiti novo povećanje. Zbog lijenosti gradske vlasti mi danas nemamo nikakav sustav gospodarenje otpada – rekao je Čehok i dodao da će Varaždinci plaćati najskuplju cijenu otpada u Hrvatskoj.

Odluka je na kraju prihvaćena sa deset glasova za. Uz SDP za odluku su glasali Reformisti, HDZ i Davor Patafta. Protiv su bili Čehokovi vijećnici i Budimo grad.

U fokusu

HDZ i DP postigli dogovor o Vladi  predvođenoj i u 3. mandatu premijerom Andrejom Plenkovićem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Marko Milić, član pregovaračkog tima HDZ-a potvrdio je da je na današnjem sastanku postignuto suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade.

Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora, iznijet će se na stranačkim tijelima tijekom današnjeg dana, a potom ćemo o svim detaljima izvijestiti javnost.

Nakon potvrde na stranačkim tijelima pristupit će se prikupljanju potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće Vlade HDZ-a, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Nastavite čitati

U fokusu

U grahu pronađena polovica mrtvog štakora, Konzum je proizvod povukao iz prodaje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U konzervi smeđeg graha pronađena je polovica – štakora! Tvrdi to kupac koji se požalio udruzi za zaštitu potrošača.

Proizvođač konzerviranog smeđeg graha je talijanska tvrtka, a bio je na polici velikog trgovačkog lanca u Hrvatskoj. O svemu je javnost u utorak izvijestila potrošačka udruga “Halo, inspektore” koja je objavila i fotografije.

– Potrošač je taj nemili slučaj uredno reklamirao Konzumu koji mu (još kao ni nama) nije odgovorio. Potrošač ne traži nikakvo obeštećenje, ali sasvim sigurno neće više kupovati grah te tvrtke i tog branda.

Potrošač dva dana ne može pojesti ništa od bilo kakve hrane od sjećanja na smrad i doživljenog šoka nakon što je otvorena sporna konzerva – kažu iz “Halo, inspektore”.

Reagirali su iz Konzuma te su proizvod povukli s polica.

– Žao nam je zbog situacije koja se dogodila našem kupcu. Nastavno na zaprimljenu reklamaciju kupca, u koordinaciji s proizvođačem i svim nadležnim institucijama, poduzeli smo sve potrebne radnje sukladno internoj proceduri.

Obavijestili smo proizvođača i zatražili očitovanje. Iako u ovom trenutku ne raspolažemo svim potrebnim informacijama, u kontaktu smo s proizvođačem te smo iz predostrožnosti i s ciljem zaštite naših kupaca, na vlastitu inicijativu, navedenu seriju proizvoda povukli iz prodaje.

Dodatno, proveden je inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno da je Konzum proveo sve potrebne aktivnosti i provjere. Još jednom želimo izraziti naše žaljenje te ćemo svakako napraviti sve što možemo kako bi detaljno provjerili sve okolnosti i osigurali da se ovakve situacije ne ponavljaju.

Za sve ostale informacije u potpunosti smo na raspolaganju kupcima putem našeg besplatnog potrošačkog telefona 0800 400 000 ili maila [email protected] – odgovorile su Korporativne komunikacije Konzuma za Danicu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje