Povežite se s nama

Život i društvo

Podjela organskog peletiranog gnojiva počinje 6. travnja, pravo na poticaj ostvarilo 745 Varaždinaca

gnojivo

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Grada Varaždina donio je Odluku o dodjeli gnojiva za poticanje građana na uzgoj zdrave hrane za vlastite potrebe.

Odluka je, zajedno s tablicom korisnika koji su zadovoljili formalne uvjete Javnog poziva, objavljena na web stranici Grada Varaždina.

Na Javni poziv Grada Varaždina za program poticanja građana za proizvodnju hrane za vlastite potrebe dodjelom organskog peletiranog gnojiva, koji je objavljen 7. ožujka 2022. godine, pristiglo je 1290 prijava. Pravo na poticaje ostvarilo je ukupno 745 korisnika kojima će biti podijeljeno 120.000 kila peletiranog organskog gnojiva domaćeg proizvođača.

Grad Varaždin provodi ovu poticajnu mjeru kako bi pridonijeli proizvodnji hrane za vlastite potrebe na vlastitom zemljištu.

U postupku javne nabave za gnojivo i ove je godine odabrano trgovačko društvo Fidos d.o.o. iz Doljana, koji će podjelu gnojiva organizirati u svojoj poslovnici u Jalkovcu. Podjela peletiranog gnojiva počinje u srijedu, 6. travnja. Svi građani koji su ostvarili pravo na gnojivo, na kućne adrese će dobiti potvrdu o dodijeljenoj količini gnojiva, mjestu i vremenu kada ga mogu podići. Također, iz Grada mole korisnike da na preuzimanje ponesu osobnu iskaznicu i potvrdu koju su primili putem pošte.

Eventualne reklamacije potrebno je prijaviti najkasnije do petka, 8. travnja 2022. do 10 sati, pisanim putem na email [email protected].

Prilikom preuzimanja gnojiva mole se korisnici da poštuju sve mjere o sigurnosti građana od zaraze korona virusom koje su na snazi.

Život i društvo

FOTO Više od stotinjak sudionika na biciklijadi u Velikom Bukovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od stotinjak biciklista, među kojima su bili i najmlađi, okupilo se u nedjelju u Velikom Bukovcu. Sve okupljene prvo je pozdravio načelnik Franjo Vrbanić koji je izrazio zadovoljstvo što ovo događanje svake godine okuplja sve više sudionika.

Biciklijada je krenula od Lovačkog doma LD Fazan prema Kapeli, zatim Dubovici i Velikom Bukovcu. Svi sudionici mogli su se okrijepiti kod Ribičkog doma, a zatim su se vratili u Lovački dom, gdje su ih dočekali domaćini uz hranu i piće.

Biciklijada se održala u sklopu proslave Dana općine, a program se nastavlja narednog vikenda.

Društveni dom u Velikom Bukovcu bit će središte sportskih susreta Saveza udruga umirovljenika Varaždinske županije u subotu, 28. rujna, od 10 sati. Nedjelja, 29. rujna, rezervirana je za druženje na nogometnom igralištu NK Poljoprivrednik u Kapeli Podravskoj. Posjetitelje očekuje već tradicionalni pečeni vol, razne igre, domaće delicije i zabavni program uz glazbu.

Proslava završava u petak, 4. listopada, svečanom svetom misom u župnoj crkvi Sv. Franje Asiškog u Velikom Bukovcu u 11 sati. Svečana sjednica Općinskog vijeća održat će se u Eko-etno selu Sv. Franje Asiškog, u Agroturizmu Požgaj, s početkom u 18:30 sati.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ove godine troje znanstvenika sa Sveučilišta Sjever među dva posto najcitiranijih u svijetu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sveučilište Stanford iz SAD-a objavilo je ažuriranu listu dva posto najcitiranijih znanstvenika u svijetu, a među njima se ove godine nalazi troje znanstvenika sa Sveučilišta Sjever.

Na ovoj prestižnoj listi, temeljenoj na podacima iz najveće svjetske baze znanstvenih publikacija Scopus, autori su klasificirani u 22 znanstvena polja i 174 znanstvene grane.

Istraživački tim, predvođen profesorom Johnom P. A. Ioannidisom objavio je dvije liste – prvu koja se odnosi na cjelokupnu karijeru, na kojoj se nalaze 82 znanstvenika iz Hrvatske i drugu, godišnju, za 2023. godinu s čak 116 znanstvenika s hrvatskih institucija. I jedna i druga lista ove godine bilježe povećanje broja hrvatskih znanstvenika na tim prestižnim listama, a to povećanje bilježi i Sveučilište Sjever.

– S ponosom možemo istaknuti troje naših znanstvenika koji su svojim kvalitetnim radom i doprinosom znanstvenoj zajednici zaslužili mjesto na ovogodišnjoj listi najcitiranijih znanstvenika svijeta. Izv. prof. dr. sc. Tomislav Meštrović s Odjela za sestrinstvo koji je na 13. mjestu, doc. dr. sc. Predrag Putnik s Odjela za prehrambenu tehnologiju na 18. mjestu, a po prvi na listi se nalazi doc. dr. sc. Dunja Šamec, također s Odjela za prehrambenu tehnologiju koja je na 45. mjestu od 116 hrvatskih znanstvenika, a na listi se našla zahvaljujući doprinosu u području znanosti o hrani, biljne biologije i agronomije – objavilo je Sveučilište Sjever.

– Moram priznati da me uvrštavanje na ovu listu iznenadilo, budući da sam još uvijek relativno na početku svoje znanstvene karijere, a mnogi znanstvenici na listi su iznimni stručnjaci koji su mi često bili uzori u predanom i kvalitetnom znanstvenom radu – istaknula je doc. dr. sc. Šamec te dodala kako joj njeno ime na ovoj prestižnoj listi svakako predstavlja dodatni poticaj za daljnji rad: “Posebno bih istaknula veliku ulogu Sveučilišta Sjever koje mi je osiguralo izvrsne uvjete i podršku – kako u pogledu prostora, tako i opreme za bavljenje znanošću – koji su, ne samo bolji od uvjeta koje imaju kolege na drugim institucijama u Hrvatskoj, nego su u rangu s priznatim međunarodnim istraživačkim ustanovama.”

Izv. prof. dr. sc. Tomislav Meštrović već je treću godinu za redom na ovoj listi što za njega predstavlja iznimnu čast i priznanje koje odražava dugogodišnji trud, posvećenost i suradnju s kolegama u znanstvenoj zajednici.

– Posebice jer se radi o radu u području biomedicine i javnog zdravstva, budući da je riječ o znanstvenim spoznajama koje imaju izravan utjecaj na zdravlje i kvalitetu života svih nas – ističe izv. prof. dr. sc. Meštrović koji je od prošlogodišnjeg 28. ove godine na 13. mjestu, što dodatno potvrđuje njegov napredak i kvalitetan rad.

– Ovakav tip priznanja također pruža snažan osjećaj odgovornosti prema nastavku inovativnog i relevantnog rada, stoga sam zahvalan Sveučilištu Sjever na svoj podršci koju sam dobio kroz godine, ali sam i svjestan da je ovo rezultat ne samo timskog rada, nego i ogromne potpore kolega i institucija, što me itekako motivira za buduće projekte i istraživanja koja će, nadam se, imati jednak, ako ne i veći, utjecaj na znanstvenu zajednicu i naše društvo u cjelini – zaključuje izv. prof. dr. sc. Meštrović.

Koliko je u znanosti važan timski rad ističe svo troje znanstvenika sa Sveučilišta Sjever. Suradnja i razmjena znanja ključne su za postizanje što boljih rezultata, a to navodi i znanstvenik koji se već petu godinu našao na listi Sveučilišta Stanford doc. dr. sc. Predrag Putnik.

– Zahvalan sam mom međunarodnom istraživačkom timu kojeg čine kolege znanstvenici iz cijelog svijeta jer se do ovako velikih priznanja dolazi isključivo timskim radom. Ovdje su intelektualno stvaralaštvo, znanstveni entuzijazam te međusobno razumijevanje, volja i povjerenje kolega, temelj za postizanje ovakvih izvrsnih rezultata. Zato mi je snaga izvrsnog tima neprocjenjiva u znanstvenoj profesiji te poticaj za daljnje djelovanje – naglašava doc. dr. sc. Putnik koji zahvaljuje Sveučilištu Sjever, vodstvu kao i Odjelu za znanost, umjetnički rad i međunarodnu suradnju na pruženoj podršci.

– Pozvao bih sve zainteresirane da postanu naši studenti jer smo dinamično sveučilište koje stalno prati, primjenjuje i ugrađuje znanstvene i stručne spoznaje te osuvremenjuje postojeće i razvija nove studijske programe kako bismo svojim studentima pružili vrhunsku izobrazbu – zaključuje doc. dr. sc. Putnik čime potvrđuje ulaganja Sveučilišta Sjever u razvoj znanstvenih i istraživačkih kapaciteta čime osigurava svojim studentima i znanstvenicima prilike za uspjeh na globalnoj razini.

Biti među 2 % najcitiranijih znanstvenika u svijetu nije samo priznanje za individualni trud, već i dokaz značaja istraživanja koja imaju konkretan utjecaj na znanstvenu zajednicu i društvo. Ovi znanstvenici postavljaju temelje za buduće generacije istraživača i potiču daljnji napredak u svojim disciplinama. Također, motivacija su kako za same znanstvenike, tako i za studente i mlade istraživače da teže izvrsnosti i kontinuirano unaprjeđuju svoje vještine i znanja, a time ujedno doprinose rastu i razvoju cijelog društva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje