Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Jura Zeleni poveo zavidnu povorku građana i udruga naseljima Općine Maruševec

Objavljeno:

- dana

U sklopu obilježavanja Dana općine Maruševec i blagdana svetog Jurja, zaštitnika Župe i općine, Kulturno umjetničko društvo Klaruš iz Maruševca organiziralo je manifestaciju Jura Zeleni.

Manifestacija se tradicionalno organizira u suradnji s Općinom Maruševec i udrugama s područja općine u cilju očuvanja kulturne baštine i tradicije proslave blagdana Svetog Jurja, 23. travnja.

Pjesmom i plesom članica i članova svih sekcija KUD-a Klaruš koji preko 20 godina njeguje i promovira folklornu tradiciju maruševečkog kraja u zemlji i izvan njenih granica, manifestacija se nakon dvije pandemijske godine održala u punom izdanju.

Započela je pjesmom i kićenjem Jure Zelenog u dvorištu Etno kuće u Čalincu. Jura Zeleni poveo je potom zavidnu povorku građana i udruga putem Čalinca, Kapelca, Koretinca pa sve do Donjeg Ladanja, gdje ga je dočekalo stotinjak mještana te članovi Mjesnog odbora 3. Donje Ladanje, pripadnici DVD-a Donje Ladanje i članice Udruge žena Maruša s tradicionalnim jelima maruševečkog kraja.

Dobro raspoloženi Jura kojeg je i ove godine utjelovio tajnik KUD-a Klaruš Zlatko Peharda, plesao je cijelim putem okićen granama breze i bršljanom te takav uveseljavao mještane spomenutih naselja, u kojima su dvorišne ograde bile okićene zelenilom, tradicionalno za ovaj kraj uoči Jurjeva.

Dolaskom u Donje Ladanje, za kraj manifestacije uprizoreno je simbolično spaljivanje Jure Zelenoga jer „jurjevski krijes“ prema legendi štiti od zla, nečistih sila i bolesti. Događaj su uveličale i konjske zaprege udruge „Konj moj prijatelj“, članovi Kuburaške udruge Maruševec pucanjem iz kubura, kao i članice i članovi KUD-a Klaruš kulturno-umjetničkim programom.
Zahvaljujući prekrasnom proljetnom vremenu, u povorci Jure Zelenoga sudjelovali su brojni građani s područja Općine, članice i članovi DVD-a Maruševec i DVD-a Donje Ladanje, Kuburaške udruge Maruševec, Udruge Gmajna, Udruge “Konj moj prijatelj”, Udruge žena Jurketinec, Udruge Prijatelji Maruševca, Lovačkog društva Fazan, Udruga umirovljenika Maruševec, kao i članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak Maruševec.

U povorci su također bili i načelnik Općine Mario Klapša te predsjednik Općinskog vijeća Damir Šprem s vijećnicima, koji ističu važnost očuvanja materijalne i nematerijalne baštine, kojom je Općina Maruševec osobito bogata.

– Ponosimo se predanim radom KUD-a Klaruš na očuvanju kulturne tradicije Jure Zelenog. Drago nam je što se u ovogodišnju manifestaciju uključio velik broj naših građana i naših udruga, nakon dvije godine pauze. Svima njima zahvaljujemo na suradnji i pomoći kod organiziranja najpoznatijeg običaja iz Općine Maruševec, a kojemu se građani vesele i iščekuju je čitave godine – poručuju iz Općine Maruševec koja je za sve sudionike povorke osigurala okrijepu u Donjem Ladanju.

Život i društvo

Učenici iz Varaždinske županije sudjelovali na državnom LiDraNo-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Vinkovcima okupili su se LiDraNovci, ljubitelji lijepe hrvatske riječi, literarnog, novinarskog, dramskog i radijskog stvaralaštva iz cijele Hrvatske.

Državni LiDraNo za osnovnoškolce trajao je od 22. do 24. travnja, a Varaždinska županija imala je svoje predstavnike u svim izrazima. Iva Farkaš iz I. osnovne škole Varaždin i Vid Brajković iz OŠ Petrijanec, predstavili su svoje uratke na okruglom stolu za literarne radove.

Njihove su mentorice Marija Hublin i Željka Rabuzin. U kategoriji dramskog stvaralaštva svoj su pojedinačni scenski nastup izvele Ema Štrlek iz OŠ Vidovec i Tonka Tkalec iz II. osnovne škole Varaždin. Do državne razine smotre pratile su ih i usmjeravale mentorice Kristinka Štefan i Maja Šmic.

U novinarskom izrazu imali smo najviše predstavnika. Poziv na državni LiDraNo svojim je samostalnim novinarskim radom izborio Aleksandar Fic iz OŠ Novi Marof sa svojom mentoricom Sunčicom Križan Kadi. Varaždinska županija imala je čak 2 školska lista na državnoj razini, to su Klen iz OŠ Klenovnik te Šemica iz OŠ Šemovec, a redakcije su u Vinkovcima predstavljale urednice Marta Rogina i Nina Ajhler sa svojim mentoricama, Marijom Konjević i Valentinom Barulek Boltižar.

U kategoriji radijskog stvaralaštva emisijom Utapanje županiju su predstavljali David Telebar i Ante Kovačić iz OŠ Petrijanec, njihova je mentorica Željka Rabuzin. Učenici iz naše županije na svim su okruglim stolovima pohvaljeni od strane državnih povjerenstava koja čine eminentni stručnjaci i umjetnici iz područja stvaralaštva koje procjenjuju i vrednuju na ovoj razini smotre, koja sve do završnice ima natjecateljski karakter.

Učenici su potaknuti na daljnje stvaranje jer se iz njihovih uradaka iščitava visoka motiviranost i kreativnost, a to je ono, što uz, naravno, ljubav prema hrvatskome jeziku, svaki LiDraNovac mora imati. Za svoj rad priznanje i zahvalu primile su i njihove mentorice kojima se na zatvaranju smotre upravo riječju hvala, obratila glavna tajnica smotre LiDraNo i viša savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Marijana Češi.

Učenici su imali priliku predstaviti se u jednoj od najljepših knjižnica Hrvatske, nastupati u Kazalištu Joze Ivakića, prošetati starom jezgrom i kušati slavonske slastice. Kad požele se ravnice, neki će se od njih sigurno vratiti u Vinkovce jer široka je duša slavonska u gradu Josipa Runjanina, Ivana i Josipa Kozarca, bana Šokčevića i mnogih drugih poznatih Vinkovčana.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje