Povežite se s nama

Međimurje

Uskrsna jela u Međimurju: Vuzem vrne ono kaj korizma zeme fkrej!

Objavljeno:

- dana

Uskrs kao najveći kršćanski blagdan sa sobom nosi i specifična jela i pića koja se razlikuju od regije do regije. U Međimurju to su šunka, hren, kuhana jaja, perec, sir, bijela kava…

Kajkavski naziv za Uskrs je Vuzem ili Vazam, što je ime koje dolazi od staroslavenskoga glagola vzeti, odnosno uzeti. Vuzem, naime, oduzima post i nemrs te označava razdoblje obilja koje slijedi nakon odricanja.

Pečenje uskršnjih kolača. YouTube Screenshot/Moj keks design

Začetak uskrsne tradicije

– Nekad smo trebali puno energije za rad na polju, na kojem smo znali biti po cijeli dan. Ujutro smo pojeli doručak, no ručak i užinu nosili smo sa sobom. S vremenom smo počeli tražiti načine da se meso duže sačuva.

Tijekom uskršnjih blagdana odgovaralo nam je manje kuhati i više dana jesti suho meso. Zato je šunka i postala tradicionalnim vazmenim jelom – kaže 81-godišnja Veronika Sever iz Belice, umirovljenica koja se cijeloga života bavila poljoprivredom i kućanskim poslovima.

Tako je kuhana šunka definitivni simbol međimurskih stolova o Uskrsu. Gotovo jednako je važno i sve popularnije meso ‘z tiblice. Za dodatak tu su i kuhana jaja kao simbol plodnosti te hren kao simbol zdravlja. Mladi luk simbolizira početak nove sezone povrćarstva, a popularne su i rotkvice, kao i sir

Međimurska pinca ili perec

Umjesto običnog bijelog ili polubijelog kruha tu je perec, odnosno tradicionalni slatki uskrsni kruh (pinca). Kao napitak u Međimurju često poslužuju bijelu kavu. Zašto “bijelu”? Radi se o kombinaciji jake crne kave od cikorije i mlijeka. Taj su napitak ispijale siromašne obitelji koje si nisu mogle priuštiti pravu kavu.

Kava od cikorije još se naziva i “sirotinjskom kavom”. Izvor: Gulliver/Thinkstock

Šunku Međimurci kuhaju dan ili dva prije Uskrsa te je pritom samo kušaju. Cijela je obitelj blaguje na sam Uskrs, nakon što je blagoslovljena. Međimurski perec ne konzumira se, doduše, u svim dijelovima Međimurja. Ponegdje se spravljaju drukčiji kolači.

Na uskršnji blagoslov često se, uz vazmeni kruh, uzima i sol. Te dvije namirnice predstavljaju jela koja se dijele gostima da bi im se iskazale dobrodošlica i gostoljubivost. Zato je važno nakon razdoblja odricanja imati ih u izobilju.

– Isto tako je važno dijeliti dobru volju s drugima! – poručuje gospođa Veronika.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje