Povežite se s nama

Međimurje

Prvenstvo u mažoret plesu i twirlingu: međimurski klubovi kući donijeli čak 33 medalje

Objavljeno:

- dana

Požega je bila domaćin 25. Državnog prvenstva u mažoret plesu i 22. Državnog prvenstva u twirlingu. Prvenstva su okupila više od 900 natjecateljica iz Požege, Cavtata, Kaštele, Sinja, Koprivnice, Krapine, Ludbrega, Segeta, Pleternice, Sinja, Solina, Splita i Valpova, dok su bolje Međimurske županije branile članice mažoret i twirling klubova iz Čakovca, Donjeg Kraljevca, Goričana, Murskog Središća i Selnice.

Mažoretkinje Čakovca kući su se vratile s osam medalja. Zlatom su okićene juniorke u kategoriji tradicionalni mažoret ples i kategoriji baton flag te duo s rekvizitima Tare Vidović i Zare Nedeljko. Srebrne su bile juniorke i mlađe juniorke u kategorijama pomponi, duo s rekvizitima Zite Miličević i Klare Golubić te solo s rekvizitima Mije Nedeljko. Brončanu medalju su pak osvojile najmlađe članice čakovečkih mažoretkinja iz kategorije minime starije u kategoriji tradicionalni mažoret ples.

– Sve naše natjecateljice kući su se vratili s medaljama. Izuzetno smo ponosni na njihove izvedbe. Još su jednom dokazale da se svaki trud, rad i odricanje isplate – poručile su iz Mažoretkinja Čakovca.

Uspješne su bile i Mažoretkinje Murskog Središća koje su osvojile pet medalja. Zlato su osvojile minime mlađe u tradicionalnom mažoret plesu i Zala Bedić u solu s rekvizitima. Srebrne su bile mlađe juniorke u kategoriji baton flag, dok su broncu dohvatile Eva Varga u solu s rekvizitima i mlađe juniorke u grupi s rekvizitima.

Čak devet odličja su osvojile članice Mažoret i twirling kluba Goričan. Zlatne su bile mlađe juniorke u kategoriji grupa s rekvizitima, zatim Tena Bašnec i Vivien Marđetko u kategoriji duo s rekvizitima te Iva Vugrinec i Laura Tišljarić u kategoriji twirling parova. Srebrno je pripalo Lauri Tišljarić u kategoriji solo freestyle te Ivi Vojvoda i Anji Baksa u kategoriji dueta s rekvizitima. Goričanke su osvojile i četiri bronce. To je za rukom pošlo juniorkama u kategoriji twirling timova, Ivi Bašnec u kategoriji solo s rekvizitima, Mariji Blažek u kategoriji sola s rekvizitima i Ivi Vugrinec u kategoriji solo freestyle.

Mažoretkinje Selnice su prvi puta sudjelovale na državnom prvenstvu u mažoret plesu i odmah su osvojile srebro. Vrijedan uspjeh ostvarile su mlađe juniorke koje su se za nastup pripremale s voditeljicama Larom Podgorelec i Petrom Bedić.

Mažoretkinje Donjeg Kraljevca su osvojile jedno zlato i tri srebra. Zlatna je bila Lana Naranđa u kategoriji solo s rekvizitima, dok su srebra osvojili juniorke u exhibition corpsu, mlađe juniorke u grupi s rekvizitima i juniorke u grupi s rekvizitima. Uspješne su bile djevojke iz Donjeg Kraljevca i u twirling nastupima. U freestyle kategoriji zlato je osvojila Ena Goričanec, a nastupila je i Lea Đurđa. U juniorskoj je pak konkurenciji Lana Naranđa bila zlatna, a Melani Mihoci srebrna. U kategoriji solo dva štapa Melani Mihoci je osvojila 1. mjesto, Ena Goričanec je bila srebrna, a Lea Đurđa brončana. Juniorke su ekipno u A razini osvojile zlato, a u B razini broncu.

Prvenstva su bila kvalifikacijska za odlazak na velika međunarodna natjecanja. Tako su se mažoretkinje borila za plasman na Europski kup u Španjolskoj i Europsko prvenstvo u Italiji, dok su najbolji u twirlingu izborili odlazak na Europski kup također u Španjolskoj te na Svjetsko prvenstvo u Italiji. Boje Hrvatske na ovim će prvenstvima braniti i najbolje međimurske natjecateljice.

Međimurje

Anna Piotrowska iz Aerokluba Međimurje kao jedina žena na natjecanju u jedriličarstvu osvojila broncu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na sinjskom aerodromu završena su natjecanja u zrakoplovnom jedriličarstvu, 13. prvenstvo Republike Hrvatske i 2. otvoreni međunarodni kup, piše ferata.hr.

Natjecanja su provedena tijekom šest dana u zračnom prostoru iznad Like, Dalmacije te pograničnog dijela Bosne i Hercegovine. Polijetanja s aerodroma Sinj provodila su četiri motorna zrakoplova koja su vukli jedrilice do radne visine a onda bi iste krenule na rute koje bi im bile zadane u sklopu letačkog zadatka u zonama za taj dan.

Zbog nepovoljne meteo situacije kroz dio tjedna ali i ograničenja uzrokovanih letovima protupožarnih zrakoplova, natjecatelji su letjeli četiri dana od kojih je jedan dan poništen zbog neispunjavanja propozicija.

Među najboljima

Nakon svega, prvo mjesto i naslov državnog prvaka osvojio je Frane Franić iz Aerokluba Vitar iz Splita, drugoplasirani je Đani Zaninović iz Aerokluba Split, a treće mjesto pripalo je jedinoj ženi natjecateljici, Anni Piotrowskoj iz Aerokluba Međimurje iz Čakovca. Natjecatelj Aerokluba Sinj, Damir Cvetnić plasirao se na sedmo mjesto.

Što se tiče 2. otvorenog međunarodnog kupa, Frane Franić je potvrdio kvalitetu i formu osvojivši prvo mjesto. Drugo mjesto pripalo je Gregi Urbaniču iz aerokluba Ptuj (Slovenija) a treće mjesto Sebastianu Bauderu iz FLG Blaubeuren (Njemačka). Damir Cvetnić završio je na dvanaestom mjestu.

– Zadovoljni smo što smo ova natjecanja doveli do kraja unatoč neplaniranim otežavajućim situacijama. Nakon svega napravit ćemo raščlambu u cilju identifikacije i otklanjanja svih ometača za buduće programe kojih će sigurno biti.

Pozitivni komentari kolega zrakoplovaca iz stranih zemalja kao i njihove iskazane impresije vezane za naše prirodne ljepote, a naročito viđeno i doživljeno u našem gradu povodom alkarskih svečanosti, dodatno nas obvezuju na planiranje ovakvih programa – rekli su iz aerokluba Sinj.

Nastavite čitati

Međimurje

Biciklistkinja Mia Radotić kod čakovečke gradonačelnice o planovima za odlazak na Olimpijske igre

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niz godina najbolja hrvatska biciklistkinja, sportašica koja je u svom sportu ostvarila većinu onoga što je zamislila i zacrtala, rodom je iz Ivanovca. Radi se o Miji Radotić koja je tijekom ljetne sezone odlučila nekoliko utrka i treninga odraditi u svom rodnom kraju i okolici.

Kako bi joj tom prigodom čestitala na impresivnoj karijeri, nedavno osvojenom drugom mjestu na nacionalnom prvenstvu koje je održano u Varaždinu i Čakovcu te saznala hoće li se iz Zagreba ponovo vratiti u čakovečki biciklizam, u Gradskoj vijećnici prijam je za nju upriličila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Da je velika ljubav veže za Međimurje i biciklizam, potvrdila je i sama Mia koja dolazi iz obitelji biciklista, no prisjetila se da je prvo u Čakovcu trenirala košarku. Danas dnevno biciklom prođe i do 150 kilometara te se ne može zamisliti u drugom sportu.

– Pješice ili trčeći krećemo se sporo, motorom ili automobilom prebrzo, pa je bicikl po meni idealna mjera za kretanje koju bi preporučila svakome – jasna je Ivanovčarka, koja ipak biciklom neće na more, kako joj je cilj efektivan trening i napredak, a ne izričito kilometraža.

Uza sve trke koje je odvozila, računajući i one najveće poput utrka Tour de France i Vuelta a Espana, priznala je kako joj je kao i svakom profesionalnom sportašu glavni cilj, a ujedno i neostvarena želja, odlazak na Olimpijske igre. Godine 2016. bila je nadomak odlaska na olimpijadu, kada se ozlijedila prije ključne pobjede na utrci u Francuskoj.

Iako je pri samom kraju karijere, najavila je kako od 2023. kreće skupljanje bodova za Olimpijske igre te se nada da će moći držati korak sa sve zahtjevnijim normama.

Gradonačelnica joj je na tom putu dala punu potporu te su porazgovarale o onome što slijedi na kraju njezina profesionalnog bavljenja biciklizmom i mogućnosti da se Mia kao pravi primjer u svijetu ženskog biciklizma vrati u svoj rodni kraj. Tako je naglasila da razmišlja o trenerskim vodama i radu s djecom, posebice u Međimurju i Čakovcu, gdje je biciklizam u svim oblicima i dobnim kategorijama itekako prihvaćen.

Uspješna čakovečka sportašica ljeto će provesti većinom radno, na utrkama i uz treninge, dok joj sezona biciklizma omogućuje stanku tijekom listopada i studenoga.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje