Povežite se s nama

U fokusu

U teorije zavjera češće vjeruju mlađe osobe, manje obrazovani i građani desnih svjetonazora

Objavljeno:

- dana

Kakva obilježja imaju građani i građanke Hrvatske koji su skloniji vjerovanju u teorije zavjera i dezinformacije te za koga oni glasaju na izborima, predstavljeno je na današnjem predstavljanju rezultata anketnog istraživanja Jadranskog opservatorija za digitalne medije (ADMO).

Anketno istraživanje je provedeno od 11. prosinca 2023. do 31. siječnja 2024. na nacionalnom probabilističkom uzorku od 924 osobe, u dobi od 18 do 65 godina, koje koriste internet i koje su sudjelovale u prvom krugu istraživanja 2022. godine.

U odnosu na svibanj 2022., kada je proveden prvi val istraživanja na istim sudionicima, početkom 2024. godine vidi se porast u slaganju s većinom tvrdnji koje opisuju globalne teorije zavjera, objavio je GONG.

– Uočeno je devet viralnih tema koje se odnose na stanje nakon pandemije i COVID-19, klimatske promjene, veliku zamjenu stanovništva, veliki reset, QAnon, ratove u Ukrajini i Gazi, EU i teorije o LGBTQ+ zavjerama. Posebno se izdvajaju teorije zavjera o migracijskim prijetnjama, post-covidu, Europskoj uniji i velikom resetu svijeta. Sve to upućuje na postojanje super-teorije zavjere koja predstavlja konspiratornu imaginaciju o svjetskoj tiraniji kojom vladaju neodređene elite – pojasnio je jedan od autora istraživanja Nebojša Blanuša, profesor s Fakulteta političkih znanosti i član ADMO-a.

– Mlađe i manje obrazovane osobe, osobe desnih ideoloških orijentacija kojima se čini da se svijet prebrzo mijenja na zlokoban način i time ugrožava postojeći način života, oni s niskim povjerenjem u znanost i tradicionalne medije te oni s intuitivnim stilom razmišljanja – to bi bili građani i građanke za koje možemo reći da su prema rezultatima istraživanja skloniji vjerovati u super-teoriju zavjere – pojasnila je jedna od autorica istraživanja Ivana Hromatko, profesorica s Filozofskog Fakulteta u Zagrebu i članica ADMO-a.

Prema prikupljenim podacima, takav način razmišljanja izraženiji je kod birača koji su na nedavno završenim parlamentarnim izborima glasali za Most i partnere te za koaliciju okupljenu oko Domovinskog pokreta. Teorije zavjere najmanje prolaze kod birača Možemo.

Povjerenje u institucije je i dalje vrlo nisko i uglavnom se nije promijenilo u odnosu na prethodnu točku ispitivanja, upozorila je jedna od autorica istraživanja Mirjana Tonković, profesorica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

– Najmanje povjerenja sudionici istraživanja imaju u političke stranke, Hrvatski sabor, Vladu, pravosuđe. U prosjeku je to povjerenje niže od 3 na skali od 1 do 10. Oko 90 % sudionika i sudionica smatra da su za stvaranje i širenje lažnih informacija u Hrvatskoj najviše odgovorni političari, zatim novinari i urednici, društvene mreže, korporacijski lobiji i teoretičari zavjera – pojašnjava Tonković te ističe kao je procjena sudionika o vlastitoj informiranosti o političkim zbivanjima relativno niska, čak niža u odnosu na 2022.

– Interes ispitanih građana i građanku za politiku i izbore je nizak i nepromijenjen u odnosu na prvo mjerenje. Vjerovanje u lokalne i globalne teorije zavjera je poraslo, povjerenje u znanost se smanjilo, a politička orijentacija ispitanika je nešto desnija u odnosu na svibanj 2022. godine – zaključuje Tonković.

U odnosu na 2022. poraslo je slaganje s tvrdnjom da velike farmaceutske tvrtke namjerno šire zarazne bolesti kako bi povećale prodaju lijekova (44% ispitanih se slaže), kao i s tvrdnjom da se svakoga tko ima računalo spojeno na Internet tajno prati i neovlašteno nadzire (45% ispitanih se slaže).

Nadalje, porastao je broj onih koji vjeruju da Židovi upravljaju najvažnijim svjetskim događajima za gotovo 10% i sada iznosi 30% od ukupnog broja ispitanih. U odnosu na rezultate iz 2022., kada je iznosio 10 posto, porastao je i broj građana i građanki (14%) koje vjeruju da je globalno zatopljenje izmišljotina korumpiranih znanstvenika koji žele i dalje trošiti javni novac za svoja istraživanja. Čak 45% sudionika i sudionica istraživanja slaže se s tvrdnjom da bez obzira tko je službeno na čelu vlada, medija i korporacija, postoji tajna grupa moćnika koja kontrolira događaje u svijetu, kao što su ratovi i ekonomske krize.

Svjetlana Knežević iz Gonga upozorila je kako je u super izbornoj godini, više no ikada prije, postalo jasno kako su dezinformacije, vjerovanje u teorija zavjere i zloupotreba umjetne inteligencije veliki rizici za integritet izbora i demokraciju. Vratiti povjerenje u institucije, medije, znanost, kao i politički obrazovati građanstvo, da njeguju zdravi skepticizam i kritički promišljaju, ali i aktivno sudjeluju u društvu i političkim procesima vidi kao smjer za ozdravljanje demokracije.

ADMO je multidisciplinarni centar za provjeru točnosti i istraživanje dezinformacijskih narativa u digitalnom okruženju, promoviranje i edukaciju o medijskoj i digitalnoj pismenosti – kako građana i građanki, tako i novinara i novinarki, kao i sudjelovanje u zagovaranju i implementiranju javnih politika od EU do nacionalne razine. ADMO je dio EDMO-a, Europske digitalne mreže za borbu protiv dezinformacija u kojoj sudjeluju hubovi iz svih zemalja članica EU.

U fokusu

Najviše radnika u godinu dana izgubili su Hrvatska pošta, Kaufland i Boxmark

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Broj zaposlenih u Hrvatskoj već godinama kontinuirano raste, a posebno je to izraženo lani i ove godine.

No, ima tvrtki koje su prošle godine zabilježile osjetniji pad broj zaposlenih, iz različitih razloga. Podaci Financijske agencije otkrivaju kako je najviše radnika izgubila Hrvatska pošta, koja je lani ostala bez čak 426 ljudi, piše Danica.

U skupini najvećih hrvatskih tvrtki po prihodima, značajno manje zaposlenih nego prethodne godine bilježe i Kaufland (268), Boxmark (250) te Kraš (166).

Među 10 velikih tvrtki koje su izgubile najviše zaposlenih, najveću prosječnu neto plaću isplaćivali su lani INA i Telemach (po 1840 eura), a slijede samoborska Klimaoprema (1730), Kaufland (1390) i Hrvatske šume (1130).

Istodobno, najmanju plaću u toj skupini isplaćivao je Kraš, tek 970 eura neto mjesečno.

Nastavite čitati

U fokusu

Jezero u Trakošćanu počet će se puniti vodom u rujnu, povećan je njegov kapacitet, a gradit će se i most

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radovi na trakošćanskom jezeru na području Općine Bednja u Varaždinskoj županiji dobro napreduju i završeni će biti do kraja kolovoza, a nakon toga će tijekom rujna početi punjenje jezera vodom.

Time će biti priveden kraju projekt koji provode Hrvatske vode, a koje su uspjele riješiti niz izazova tijekom odvijanja radova na jezeru uz dvorac Trakošćan.

Istaknuto je to u četvrtak, 18. srpnja, tijekom posjeta ministrice zaštite okoliša i zelene tranzicije Marije Vučković Varaždinskoj županiji.

U Trakošćanu je ministrica Vučković s direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Lukom Balenom načelnicima i gradonačelnicima iz Varaždinske županije uručila ugovore za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru.

Ujedno je održala sastanak sa županom Anđelkom Stričakom, generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem i direktorom Fonda za zaštitu okoliša Lukom Balenom te njihovim suradnicima.

– Imali smo jako dobar sastanak na kojem smo razgovarali o tri teme. Prva se odnosila na proglašenje parka prirode Zagorske gore, odnosno da se područje Ivanščice, Strahinjčice, Ravne gore i Maceljskog gorja zaštiti kategorijom parka prirode. Zasad se sve dobro odvija, stručna podloga je završena, a pri završetku je i geodetska, tako da mogu najaviti da će negdje sredinom rujna biti proveden postupak javnog uvida u sklopu kojeg će se javnost detaljnije upoznati s područjem predviđenim za zaštitu – najavio je Stričak.

Tema sastanka bile su i investicije Hrvatskih voda, među kojima su projekti aglomeracije, uspješno završene sanacije šteta nakon lanjske prirodne nepogode koja je pogodila čak 24 općine i grada Varaždinske županije, kao i projekt čišćenja jezera Trakošćan od nataloženog sedimenta.

– S projektom čišćenja jezera započelo se prije tri godine, pri čemu treba napomenuti da nisu Hrvatske vode odabrale prvog izvođača radova, nego DKOM i Upravni sud nakon što je stigla žalba na izbor Hrvatskih voda. To je neslavno završilo. Kao što vidimo, sada se zajedničkim angažmanom projekt dobro odvija, pa očekujemo da će do rujna sve biti više-manje završeno te će početi punjenje trakošćanskog jezera vodom. Treba napomenuti da je prvi projekt predvidio jedino vađenje sedimenta, a u međuvremenu se utvrdilo da bi trebalo urediti šetnice oko jezera i prilagoditi ih osobama s invaliditetom, što je i učinjeno, pa će i osobe u kolicima same moći obilaziti jezero. Uz to očekujemo izgradnju još jednog elementa, a to je most. Mogu izraziti zadovoljstvo, jer se sve dobro odvija i na kraju će sve dobro završiti – rekao je Stričak.

– Aktualna regionalna i područna samouprava zajedno s Hrvatskim vodama doprinijela je rješavanju višedesetljetnog problema. Jezero Trakošćan je primjer najvrjednije hrvatske kulturne i prirodne baštine, predstavlja važan ekosustav i značajno je prirodno stanište za različite biljne i životinjske vrste. Ovaj rezervoar, okružen bogatim šumskim područjem, pridonosit će bioraznolikosti i ekološkoj stabilnosti regije – rekla je ministrica Vučković.

Hrvatske vode

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naveo je da na području jezera pritječe 16 bujičnih potoka i 17 vodotoka te su se u 50 godina nepražnjenja jezera stvorili uvjeti gdje je sve bilo prepuno podzemnih voda.

– Povećali smo kapacitet jezera koji je nekada imao nekoliko stotina tisuća kubnih metara, a sada će moći primiti 500.000 kubnih metara, što će bitno značiti za biljni i životinjski svijet, kao i kvalitetu vode samog jezera – rekao je Đuroković, dodavši kako nije bilo lako procijeniti ukupnu količinu mulja niti posebno prilagoditi tehnologiju.

Treća tema sastanka odnosila se na rad Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ugovori

Ugovori za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru su uručeni gradonačelnicima Novoga Marofa i Lepoglave, Siniši Jenkaču i Marijanu Škvariću, te načelnicima općina Trnovec Bartolovečki i Vinica, Verici Vitković i Branimiru Štimecu, a sredstva su odobrena i za projekte Grada Varaždina i Općine Donja Voća.

– Uručili smo ugovore koji se odnose na treći poziv u posljednje dvije godine s primjenom pametnih rješenja, a koji se odnose na promet, javnu upravu, zelenu tranziciju. Poziv objavljuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i zelene tranzicije. Do sada je ukupno sufinancirano 419 pametnih rješenja diljem Hrvatske, a potpore iznose nešto više od 13 milijuna eura za projekte vrijedne 23 milijuna eura – rekla je ministrica Vučković i najavila raspisivanje još jednog takvog natječaja za poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga do kraja godine.

Dodajmo da su sastanku, dodjeli ugovora i obilasku jezera Trakošćan prisustvovali i domaćin, načelnik Općine Bednja Damir Poljak, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, direktor VGO za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Milan Rezo, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu Aljoša Duplić, ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora pri Ministarstvu Elizabeta Kos, ravnateljica JU Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar, ravnateljica Dvora Trakošćan Goranka Horjan, kao i županijski pročelnici Dragutin Vincek, Renata Skoko i Mario Sambolec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje