Povežite se s nama

U fokusu

Istraživanje: čak 43 % građana se ne sviđa novi raspored rada trgovina nedjeljom

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Istraživanje agencije Valicom je pokazalo da čak svaki treći građanin percipira kako radi izmjene Zakona općenito kupuje manje, odnosno smatra da troši manje novca na kupovinu osnovnih proizvoda za svakodnevnu upotrebu zbog toga što pojedine trgovine nedjeljom ne rade.

Iako je spomenuti Zakon na snazi još od sredine prošle godine, tek od početka 2024. godine primjenjuje se u svom “punom formatu”, jer trgovci raspoloživih 16 “radnih nedjelja” sad moraju rastegnuti na cijelu godinu, što onda utječe na promjene u dosadašnjim kupovnim navikama građana. Upravo je utjecaj tih izmjena u rasporedu rada trgovina nedjeljom na kupovne navike ispitala agencija Valicon u svom online istraživanju na općoj populaciji građana (korisnika interneta) u dobi od 18 do 75 godina, u razdoblju od 18. do 20. veljače ove godine.

Žene

Prema rezultatima ovog istraživanja, vidljivo je kako je lanjska izmjena u Zakonu u najvećoj mjeri doprinijela tome da građani češće odlaze u trgovine radnim danom ili subotom nego nedjeljom, što ističe gotovo dvije trećine njih, točnije njih čak 62 %. Takvoj strategiji kupnje osnovnih namirnica su nešto sklonije žene, kao i građani u dobi od 30 do 44 godine. Suprotno njima, ovoj strategiji manje su skloni muškarci, osobe u dobi od 60 do 75 godina, kao i građani nižih prihoda kućanstva (do 1000 eura).

Što se ostalih strategija kupnje tiče, zanimljivo je da čak svaki treći građanin percipira kako radi izmjene Zakona općenito kupuje manje, odnosno smatra da troši manje novca na kupnju osnovnih proizvoda za svakodnevnu upotrebu zbog toga što pojedine trgovine nedjeljom ne rade. Među osobama koje percipiraju da troše manje nešto je više starijih građana (u dobi od 60 godina ili više), te onih s nižim prihodima kućanstva.

Važno je istaknuti da oko petine građana nedjeljom ipak odlazi u kupnju u trgovinu koja taj dan radi, iako im ta trgovina nije najomiljenija (19 %) ili najbliža (18 %). Takvoj strategiji kupnje najskloniji su građani koji žive u urbanim sredinama, za razliku od onih iz ruralnih naselja. Također, ovakvom pristupu kupnje skloniji su mlađi kupci, oni u dobi 16-29 godina, koji većinom nisu glavne osobe unutar kućanstva zadužene za svakodnevnu kupnju. Što se tiče njihovih uobičajenih kupovnih navika, mlađi kupci općenito su u manjoj mjeri skloni planirati odlaske u kupnju, za razliku od starijih kupaca, te su manje lojalni brendovima.

Kada je riječ o utjecaju izmjene spomenutog Zakona o trgovini na online kupnju osnovnih namirnica, svega je 7 % građana izjavilo da zbog toga češće naručuje namirnice online radnim danom ili subotom.

Prilagodba

Građane su upitali i kako im se sviđa novi raspored rada trgovina nakon izmjene Zakona i čini se kako su građani oko toga poprilično podijeljeni. Oko trećine građana, njih 36 %, reklo je kako im se novi raspored rada sviđa, dok je ipak nešto više onih kojima se takav raspored ne sviđa (43 %). Neutralnih po tom pitanju je 22 %. Novi raspored rada trgovina u većoj se mjeri sviđa ženama te osobama u dobi od 45 do 59 godina, a skloniji su mu i oni koji osnovne namirnice kupuju rijetko.

– Iz svega navedenog možemo zaključiti kako je prošlogodišnja izmjena u Zakonu o trgovini oblikovala kupovne navike građana u Hrvatskoj, ponajviše tako da građani svoju “uobičajenu” nedjeljnu kupovinu osnovnih namirnica nakon izmjene Zakona češće obavljaju ostalim radnim danima. Ipak, svaki peti građanin i dalje kupuje nedjeljom, čak i u situaciji kada je njemu omiljena trgovina za kupovinu zatvorena ili kada trgovina koja radi tu nedjelju nije njemu u blizini. Svaka promjena zahtijeva određeno vrijeme za prilagodbu, no nakon više od pola godine od izmjene Zakona i dalje značajan udio građana, njih čak 43 %, ističe kako im se novi raspored rada trgovina ne sviđa i željeli bi povratak na “staro” – stoji u objašnjenju istraživanja.

U fokusu

FOTO Let za život: Teško ozlijeđena pacijentica prevezena helikopterom iz Čakovca u Zagreb

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jučer je u Međimurskoj županiji izveden prvi hitni medicinski let helikopterom iz Čakovca.

-Osoba koja je ozlijeđena u teškoj prometnoj nesreći prebačena je u Zagreb civilnom helikopterskom službom, zbog hitne potrebe za specijaliziranom medicinskom pomoć, a hitni medicinski timovi iz Čakovca i Zagreba koordinirali su aktivnosti kako bi osigurali siguran i brz transport – objavili su iz Međimurske županije.

Podsjetimo da je od 30.ožujka 2024. godine uspostavljana civilna hitna medicinska služba i u Međimurskoj županiji, a jučer je izveden prvi civilni helikopterski prijevoz u Međimurskoj županiji.

Nastavite čitati

U fokusu

Poliklinika MR CENTAR: Najsuvremeniji MR uređaj i jedina privatna ambulanta za liječenje boli u ovom dijelu Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždin je bogatiji za novu polikliniku koja pruža vrhunsku medicinsku skrb uz najsuvremeniju opremu. Novootvorena Poliklinika MR CENTAR nalazi se na adresi Ulica Tina Ujevića 2, 42000 Varaždin, a jedinstvena je jer nudi zaista širok spektar usluga, među kojima je i precizna magnetska dijagnostika.

Uz pomoć snažnog magnetskog polja i radiovalova, MR pregled Philips 3500 uređajem najnovije tehnologije omogućuje liječnicima detaljnu analizu tijela, ozljeda i drugih medicinskih stanja, što rezultira preciznom dijagnozom i planom liječenja.

Uz to, u poliklinici MR CENTAR otvorena je i Ambulanta za liječenje boli, kao prva takva ambulanta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj izvan bolničkog sustava.

Poliklinika MR CENTAR  tako pruža usluge specijalista anesteziologije za sigurno i učinkovito ublažavanje boli tijekom kirurških zahvata, dok ambulanta za liječenje boli nudi preglede i terapije za upravljanje kroničnom boli.

Uz to, u ovoj novootvorenoj poliklinici možete obaviti i dijagnostiku, a zatim i liječenje i rehabilitaciju bolesti i ozljeda mišićno-koštanog sustava, te liječenje ozljeda nastalih nesrećama uz ultrazvučne preglede liječnika specijalista.

Također, stručni medicinski kadar ističe kako se ponose i pružanjem vrhunskih dijagnostičkih usluga uz pomoć najmodernije ultrazvučne tehnologije.

Ono što je zasigurno najvažnije, sve preglede možete obaviti bez čekanja. Dovoljno je javiti se i dogovoriti termin. Zdravlje ne može čekati, a stručnom medicinskom kadru u Poliklinici MR CENTAR pacijenti su na prvom mjestu i možete biti sigurni da će vam se maksimalno posvetiti.

Magnetska rezonanca

MR – magnetska rezonanca (MRI – Magnetic Resonance Imaging) je napredna radiološka dijagnostička metoda koja daje detaljan trodimenzionalni prikaz svake strukture i oragana unutar tijela.

Potpuno bezbolna medicinska slikovna pretraga koja uključuje sve organe, kosti, tkiva i krvne žile. MR uređaj koristi magnetsko polje i radio valove. Ne zrači i nema nikakvih nuspojava za pacijente te je iz tog razloga prva metoda izbora kod djece i trudnica.

Anesteziologija i liječenje boli

Ambulanta za anesteziologiju pruža uslugu prijeoperacijskog pregleda pacijenata koji će biti podvrgnuti operativnom liječenju ili izvođenju dijagnostičkih postupaka u anesteziji.

Ambulanta za liječenje boli, kao prva takva ambulanta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj izvan bolničkog sustava, pruža usluge liječenja akutne i kronične boli farmakoterapijom te liječenje boli minimalno invazivnim postupcima (¨blokadama¨) pod kontrolom ultrazvuka. Pod pojmom ¨blokada¨ bolnog ramena, kuka, koljena, gležnja ili ¨blokada¨pojedinog perifernog živca, smatra se aplikacija lijeka u blizini živca čime se uspješno liječe navedeni bolni sindromi. Navedeni postupak daje dobre rezultate u liječenju glavobolja koje su rezistentne na farmakološko liječenje.

Navedeni postupci koriste pacijentima sa osteoartitisom zglobova, kod kojih je kontraindiciran operativni zahvat, kojima se želi odgoditi operativni zahvat ili čekaju na ortopedsko liječenje, a trpe jake bolove, a sve sa ciljem poboljšanja kvalitete života. Prema iskustvu pacijenata čak i ako se bol ponovno javi, ona je manja nego prije “blokade˝. Analgetski učinak je u rasponu od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, ovisno o uzroku boli.

Navedene postupke izvodi specijalistica anesteziologije posebno educirana iz područja liječenja boli (algologije).

Prijeoperacijski pregled

Prijeoperacijski anesteziološki pregled je pregled bolesnika koji će biti podvrgnut nekoj vrsti anestezije.

Obavlja se nakon pregleda kirurga i odluke o operacijskom liječenju ili pregleda liječnika druge specijalnosti za izvođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji.

Svrha pregleda je procjena zdravstvene spremnosti za planirani operacijski zahvat prilikom kojeg se utvrđuje perioperacijski rizik.

Pregled obuhvaća uvid u medicinsku dokumentaciju i laboratorijske nalaze, klinički pregled te razgovor kako bi se dobio kompletan uvid u Vaše psihofizičko stanje.

Dijagnostika i liječenje ozlijeda

U Poliklinici MR CENTAR možete obaviti pregled specijalista ortopedije i traumatologije Tina Šinjori, dr. med. Uz dijagnostiku i liječenje sportskih ozljeda, bolnih stanja mišićno koštanog sustava, degenerativnih bolesti sustava za kretanje, sindroma prenaprezanja, obavljaju se i preventivni ultrazvučni pregledi djece u svrhu otkrivanja razvojnog poremećaja kuka. UZV dječjih kukova metoda je kojom se otkrivaju mogući razvojni poremećaji dječjeg kuka. U potpunosti je bezbolna i neinvazivna, koriste se neionizirajući ultrazvučni valovi. Optimalna dob djeteta za obavljanje navedene pretrage je 6-8 tjedana starosti.

Zdravlje je prioritet i ne može čekati

Zdravlje ne može čekati te je stoga vrlo važno preglede obaviti na vrijeme kako bi se, ukoliko postoji potreba, na vrijeme moglo krenuti s liječenjem. U Poliklinici MR CENTAR vrijeme potrebno od prvog pregleda do postavljanja točne dijagnoze i početka liječenja svodi na minimum. Također, kroz sve procese vodi vas stručni medicinski kadar koji ima jednak pristup prema svim pacijentima.

Pacijenti na prvom mjestu

Trebate li informacije ili savjet? Javite se i dogovorite termin.

Stručan medicinski kadar koji ima jednak pristup prema pacijentima i maksimalno će vam se posvetiti, rado će odgovoriti na sva vaša pitanja i objasniti vam na koji način se pojedini pregled odvija. Također, dat će vam savjete i maksimalno vam se posvetiti tijekom dijagnostike i liječenja.

MR poliklinika nalazi se Ulica Tina Ujevića 2, 42000 Varaždin

mr-poliklinika.hr

[email protected]

+ 385 42 421 922

+ 385 99 3300155

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje