Povežite se s nama

U fokusu

Nove tri zlatne medalje za bučina ulja OPG-ova Kolenko, Kurtek i Vidaček u Bruxellesu

Objavljeno:

- dana

Varaždinsko bučino ulje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Kolenko, Kurtek i Vidaček iz Varaždinske županije osvojilo je nove tri zlatne medalje na 63. svjetskom natjecanju u kvaliteti proizvoda Monde Selection u Bruxellesu, javila je Varaždinska županija.

Kuhari s Michelinovim zvjezdicama, članovi Francuske kulinarske akademije i drugi vrhunski stručnjaci iz Ocjenjivačke komisije su Varaždinsko bučino ulje opisali kao „vrhunsko izrađeno“ za „dašak profinjenosti u spravljanju jela“ te istaknuli da je „izvrstan odabir za dodavanje boje i okusa jelima“.

„Zlatna“ ulja predstavljena su danas u atriju Županijske palače, gdje je OPG-u Kolenko, OPG-u Kurtek i OPG-u Vidaček na novom uspjehu čestitao župan Anđelko Stričak zajedno s pročelnikom za poljoprivredu dr. sc. Dragutinom Vincekom. Ova tri OPG-a su osvajanjem zlatnih medalja ponovila uspjeh iz 2021. godine.

– Čestitam našim proizvođačima koji su na prestižnom svjetskom natjecanju drugi put osvojili zlatne medalje, čime su potvrdili da je kvaliteta Varaždinskog bučinog ulja kontinurano vrhunska. Svima je poznato da je baviti se poljoprivredom na području Varaždinske županije stil života, jer se radi o malim parcelama kojima trebate proizvesti ono što je najbolje i najkvalitetnije. Da su naši poljoprivrednici u tome iznimno uspješni, govori već 15. zlatna medalja osvojena na prestižnom natjecanju Monde Selection. Ponosni smo na naše autohtone poljoprivredno-prehrambene proizvode, jer u svega 10-ak dana iz Bruxellesa smo primili dvije odlične vijesti. Nakon Varaždinskog bučinog ulja prošle godine, sada je na europskoj razini zaštićen i Ludbreški hren kao 10. proizvod s područja Varaždinske županije i 48. iz Hrvatske – rekao je župan Stričak.  

Pročelnik dr. sc. Vincek je napomenuo da se radi uspjehu koji se temelji na 150-godišnjoj tradiciji proizvodnje bučinoga ulja.

– Varaždinska županija je međunarodna prijestolnica bučinog ulja. Upravo ovako, s puno više samopouzdanja moramo govoriti o našem Varaždinskom bučinom ulju. Prije 16 godina smo ga zaštitili jamstvenim žigom pri Zavodu za intelektualno vlasništvo, prije 13 godina organizirali prvu hrvatsku izložbu bučinih ulja ovdje u Županijskoj palači, prije šest godina prvu Međunarodnu izložbu, a prošle godine je Europska unija Varaždinskom bučinom ulju dodjelila zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla – podsjetio je Vincek.

Na 63. izložbu Monde Selection bilo je prijavljeno više od 3250 proizvoda iz cijeloga svijeta, iz gotovo 100 država. Proizvode je ocjenjivalo više od 80 međunarodnih stručnjaka, a u ocjenu ulazi više od 20 različitih parametara.

– Institut Monde Selection jedan je od najpoznatijih i najrelevantnijih svjetskih instituta za ocjenu kvalitete, a svaki se proizvod ocjenjuje pojedinačno, pri čemu se u obzir uzima ne samo miris i okus, nego i naknadni okus, tekstura, vizualni aspekt, pa i dizajn pakiranja. Suci su staklenu bocu Varaždinskog bučinog ulja ocijenili kao „atraktivnu“ i „elegantnu“. Što se tiče vizualnog izgleda sa zadovoljstvom su primijetili da je ulje „sjajno“, ima „prekrasnu, jasnu i intenzivnu boju“, a samo ulje je „ugodnog okusa prženih sjemenki koje se vrlo lijepo razvija na nepcu“ – naveo je dr. sc. Vincek.   

Zadovoljstvo nisu krili ni „zlatni“ proizvođači.

– Sva trojica smo u četiri godine osvojili drugo zlato, što je dokaz da imamo kvalitetu s kojom se možemo ponositi. Kvalitetu imamo jer bučino ulje proizvodimo iz izuzetno dobre sirovine iz koje je nastao proizvod visoko ocijenjen na svjetskim natjecanjima. Za nas ovo znači i da imamo sve više kupaca, a upravo zbog njih posebno pazimo na kvalitetu našeg Varaždinskog bučinog ulja, koje je 100-posto čisto, bez ikakvih bez dodataka. U udruzi Varaždinsko bučino ulje radimo upravo na tome da naši proizvodi budu „vrh vrhova“ i da se po kvaliteti možemo nositi sa svim proizvođačima iz Europe. Proizvodnja nam je svake godine sve veća, kupci nam se javljaju iz svih krajeva Europe, na što smo također jako ponosni – istaknuo je Branko Vidaček iz istoimenog OPG-a.   

Na predstavljanju „zlatnih“ bučinih ulja prisustvovale su i državna tajnica Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Sanja Bošnjak te ravnateljica Uprave za upravljanje i raspolaganje nekretninama Ivana Pintar.

OCJENJIVAČKA KOMISIJA „MONDE SELECTIONA“ O ZLATNIM ULJIMA 2024.

  • OPG Kolenko

Superbly crafted pumpkin seed oil.

Vrhunski izrađeno bučino ulje.

  • OPG Kurtek

Versatile roasted pumpkin seed oil for a touch of culinary sophistication.

Svestrano primjenjivo prženo bučino ulje za dašak profinjenosti u spravljanju jela.

  • OPG Vidaček

An excellent choice for adding both colour and flavour to dishes.

Izvrstan odabir za dodavanje boje i okusa jelima.

U fokusu

Bilić: sustav je trom, treba zaposliti psihologe u školama i u Varaždinu otvoriti Ured pravobraniteljice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saborski zastupnik Nezavisne platforme Sjever i gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić u Saboru je pokrenuo inicijativu da se u Varaždinu otvori Ured pravobraniteljice za djecu. Također, apelirao je da se ulože maksimalni napori da s osigura zaštita i adekvatna skrb za djecu, te da se na razini Ministarstva obrazovanja u svim školama u Hrvatskoj omogući i osigura rad psihologa.

U raspravi vezanoj za Izvješće pravobraniteljice za djecu Bilić je istaknuo kako je taj Ured u zadnjih dvadesetak godina puno napravio po pitanju zaštite djece, odnosno zahvaljujući njihovim preporukama napravljeni su značajni pomaci na razini države.

-Pravobraniteljica se na početku izlaganja zapitala kako bi Hrvatska izgledala da ovog Ureda nema, ja se zapravo ne usudim ni pomisliti kako bi to izgledalo – rekao je Dubravko Bilić u raspravi u ime Kluba Nezavisne platforme Sjever i Centra.

Dodao je kako je sustav previše trom i ˝prezabavljen˝ samim sobom i administracijom da bi mogao na vrijeme reagirati na sve one pritužbe korisnika, bilo da je riječ o roditeljima, skrbnicima, ljudima iz obrazovnih ustanova ili samoj djeci.

-Ova institucija je tu da upozorava i savjetuje, a brojke koje su iznesene o više od 1900 prijava zapravo govori kolika je potreba. Drago mi je da nakon ovih dvadesetak godina postoji poštovanje prema ovom Uredu, a ponegdje i strah što će pravobraniteljica reći na određene slučajeve. Vidimo da se ministarstva i javne ustanove često konzultiraju, roditelji i djeca komuniciraju s Uredom pravobraniteljice i na taj način – rekao je Bilić. Pritom je spomenuo i važnost rada u dislociranim uredima koji pokrivaju Slavoniju, Istru, Dalmaciju i Zagreb.

-To je prijeko potrebno jer ne živi cijela Hrvatska u Zagrebu i ljudi ne mogu stupiti u kontakt s pravobraniteljstvom. Molio bih da se razmisli da se jedan takav ured, koji bi pokrivao sjever Hrvatske, otvori i u Varaždinu. Tamo živi 300 tisuća stanovnika u tri sjeverne županije i bez obzira što Zagreb nije toliko daleko, nisu svi u mogućnosti doći. Uz to, postojala bi i mogućnost rada Ureda na terenu, kroz promoviranje dječjih prava – rekao je Bilić.

Napomenuo je i kako se sada zapravo raspravlja o izvješću za 2022. godinu jer se iz nekog razloga o tome propustilo raspravljati na odborima u prošlom sazivu Sabora.

-Meni je žao da se nije našlo vremena da se o ovoj važnoj temi, o djeci se ne stigne progovoriti i ona postaju nečija druga briga. To je loša poruka koju mi kao ljudi, ne kao zastupnici, nego ljudi, šaljemo prema građanima, odnosno samoj djeci – rekao je Bilić.

Rekao je i kako je zabrinjavajuće jer u spomenutom izvješću stoje i podaci da današnja djeca u velikoj mjeri osjećaju zabrinutost i pesimizam, koji vodi i do anksioznosti i do depresivnih stanja.

-To postaje pandemijski problem koji nam se desio nakon pandemije i mi kao društvo na to ne odgovaramo na adekvatan način. U ovom izvješću vidjeli smo i odgovor Vlade na ove probleme – rekao je Bilić i pohvalio Ministarstvo rada koje najčešće uvažava primjedbe pravobraniteljice.

-Veseli me da se povećava broj zaposlenih u sustavu socijalne skrbi, te se tako uvažavaju potrebe samih korisnika. Ono što me jako žalosti je Ministarstvo obrazovanja čiji sustav zakazuje – rekao je Bilić.

Djeca većinu svog života provedu u sustavu obrazovanja, od predškole, pa do završetka osnovne škole i na kraju srednje škole.

-Poražavajuće je da na 850 srednjih škola imamo 190 psihologa. Poražavajuće je da se djeca koja se suočavaju sa najvećim izazovima u odrastanju često nemaju kome obratiti jer mi nemamo psihologa. I to nije zato jer ih ne školujemo. Mi psihologe školujemo na nekoliko sveučilišta u Hrvatskoj, ali ne raspisujemo natječaje jer u Ministarstvu obrazovanja i dalje stoji da nema novog zapošljavanja. I još uvijek stoji pravilo da nakon dva odlaska u mirovinu ide jedno zapošljavanje. Kad vam jedan psiholog ode u mirovinu vi ćete čekati da ode još jedan u nekoj drugoj školi pa ćete zaposliti jednoga, odnosno svaka škola će dobiti pola psihologa. U osnovnim školama još je izraženiji nedostatak psihologa. To je suludo i to se mora mijenjati. Sustav nažalost najviše voli pronaći neki veliki tepih i sve probleme gurnuti ispod – zaključio je Bilić.

Na kraju je napomenuo i da se preko lokalnih zajednica, koje su najzainteresiranije za rješavanje problema, omogući da te probleme samostalno i rješavaju, ali pravom decentralizacjom.

Nastavite čitati

U fokusu

Slovenija produžuje kontrole na granicama za još šest mjeseci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Slovenija će produžiti kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom za još šest mjeseci, odnosno do 21. prosinca, objavio je u srijedu slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar.

Tu su informaciju jučer objavili slovenski mediji, a kao razlog navodi se nastojanje da se spriječi kriminal. Slovenija je na ovaj potez odlučila nakon što je i Italija najavila da će produžiti kontrole svojih granica.

Podsjetimo da su Slovenija i Italija te kontrole uvele još u listopadu prošle godine, a kao razlog tada se navodilo pogoršanje sigurnosne situacije na Bliskom istoku i povećana opasnosti od terorizma.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje