Povežite se s nama

Sport

Višnja Bunić, trenerica PK Vidra nominirana za nagradu “Fierce Women Award“

Objavljeno:

- dana

Treću godinu portal Voxfeminae.net i društveno poduzeće Fierce Women organiziraju nagradu za Strašnu ženu godine – Fierce Women Award. Među 80 strašnih žena i heroina koje su dale značajan doprinos za rodnu ravnopravnost, pravednost i socijalnu pravdu u Hrvatskoj u protekloj godini nominirana je trenerica Plivačkog kluba Vidra Varaždin Višnja Bunić.

Riječ je o ženi koja posljednjih 19 godina intenzivno koristeći sport mijenja položaj i život djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

Paralelno sa studijem kineziologije od 2003. Višnja je započela volontirati u Hrvatskoj udruzi paraplegičara i tetraplegičara te je radila na pilot projektu kao osobna asistentica osobi s tetraplegijom, a potom kao radna asistentica prve pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u RH gdje je sudjelovala u osnivanju Instituta i drugim operativnim poslovima.

Time je stekla veliki uvid u način rada javne uprave i upoznala se sa svim glavnim akterima na području zaštite osoba s invaliditetom kao i problematikom na tom području.

Po završetku studija 2011. počinje volontirati kod paraolimpijke Ane Sršen u radu s bebama po Fredovoj metodi te plivanju djece s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom po Halliwick konceptu. Od 2012. u Varaždinu počinje volontirati kao Voditeljica sportskih aktivnosti u Društvu distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina.

Preko projekta Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatskog paraplivačkog saveza Treneri velikog srca 2013. godine je osnovala Škole plivanja za djecu s teškoćama u razvoju u Varaždinu i Čakovcu, te se zaposlila u JU Gradski bazeni Varaždin kao Instruktorica sportskih aktivnosti-spasiteljica u narednih 8 godina. Za cijelo vrijeme rada na bazenima žustro se borila za prava kineziologa jer je od samog početka rada na bazenima uvidjela kao se krše radnička prava kroz spajanja dva zanimanja trenera – spasioca u jedno zanimanje.

Plivački klub Vidra Varaždin aktivirala je 2013. godine. Unutar kluba djeluje škola plivanja za djecu s teškoćama u razvoju u Varaždinu i Čakovcu. Klub danas ima 60 članova u dobi od 4 mjeseca do 70 godina različitih dijagnoza od fizičkih do mentalnih i višestrukih. Kao trenerica PK Vidra radila je na najuspješnijim sportašima/cama s invaliditetom Grada Varaždina: Nikolom Kosecom, Brunelom Hrženjak, Sabinom Kušter, Emom Cesar, Mirnom Roginek …

Koristeći sport mijenja položaj i život djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom te se kao studentica druge godine poslijediplomskog specijalističkog studija Sportskog prava, na Pravnom fakultetu u Splitu bori za ravnopravni život bez diskriminacije djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

U suradnji s Gradom Varaždinom i Varaždinskom županijom – s ciljem da djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom ne budu diskriminirana po osnovi invaliditeta i da imaju što kvalitetnije djetinjstvo i život – nastoji osnovati regionalni Sportsko – rehabilitacijski centar za dtur i osi, jedinstven u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, koji će pružati obiteljima psihološku, rehabilitacijsko edukacijsku podršku.

Sport

Nikola Jelić sudi finalnu utakmicu futsalske Lige prvaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Europska nogometna federacija Uefa još jednom je ukazala veliko povjerenje i prepoznala kvalitetu najboljeg hrvatskog futsalskog suca Nikole Jelića.

Jelić će suditi finalnu utakmicu futsalske Lige prvaka između Barce i Palme koja je na rasporedu sutra, 5. travnja, od 18 sati u Demirchyan Areni u Erevanu, objavio je Hrvatski nogometni savez. Pomagat će mu Talijan Nicola Manzione i Čeh Ondrej Černy.

Finalu će prethoditi utakmica za treće mjesto u kojoj će se od 15 sati sastati Sporting CP i Benfica.

Nastavite čitati

Sport

3. NL: Varteks u derbiju ugošćuje Rudar, Podravine kod Pitomače

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varteks se nalazi u ključnom dijelu sezone. Ukoliko Bumbari žele pokušati u rang više, morali bi pobijediti sve do kraja, a prvi na putu je Rudar, koji na drugom mjestu bježi osam bodova. Susret je na rasporedu u subotu, 4. svibnja u 17 sati na stadionu Sloboda.

I Rudar je u proteklom kolu poražen na domaćem terenu od Pitomače, dok je Varteks izgubio kod Poleta.

Do kraja sezone je još pet kola, a nakon Rudara, Varteks će na ‘noge’ Pitomači. Drugo mjesto je možda predaleko, ali treće je dostižno, jer Pitomača ‘bježi’ dva boda.

Pa dobro, što se tiče trećeg mjesta, sve je još uvijek u našim nogama. Ali ne kalkuliramo mi, idemo sve pobijediti, pa kak bude – istaknuo je Matija Kanceljak, sjajni napadač stigao ovog ljeta iz NK Varaždina.

U isto vrijeme, Podravina odlaze u goste trećeplasiranoj Pitomači.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje